På lördagseftermiddagen den 1 september i 2018 började folk som har för vana att följa oddsen på svenska fotbollsmatcher ana oråd. Oddset på seger för BK Forward föll som en sten timmarna innan man skulle möta Linköping City på hemmaplan i Div 1 Norra. För branschmänniskor och insatta spelare finns det fotbollslag där man då och då förväntar sig den här typen av tvära omkastningar i oddsen när matchen närmar sig avspark. Klubbar som Syrianska FC och Arameiska-Syrianska IF är exempel på lag som regelmässigt är stoppade för spel hos många bettingbolag. Men det här var något nytt, vare sig BK Forward eller Linköping City omgärdas av rykten om matchfixning eller annat fusk kring sina matcher. Det här var något som inte inträffat tidigare.
Oddset på seger för Örebrolaget gick från drygt 2 i odds timmarna innan match till 1.17 femton minuter innan avspark. För att en sådan oddsrörelse ska komma till stånd krävs stor nettobetting på ett av lagen. Det vill säga att skillnaden med vad som satsas på de båda lagen måste vara stor. För att få till en sådan här oddsrörelse i en Div 1 match i Sverige pratar vi om miljontals kronor i bettingnetto på Forward som segrare. Hur kan vi veta det? Jo, varje match i Div 1 omsätter 20 miljoner kronor i genomsnitt i globalt spelande. Bara miljoner kronor som satsas på ett lag kan trycka oddsen på det här sättet.
Vis av erfarenhet har alla spelbolag elektroniska grindvakter som stoppar möjligheten till spel när ett visst antal parametrar når vissa gränsvärden. I praktiken är det dataalgoritmer som vuxit fram genom åren när spelmönster kontinuerligt analyseras hos bolagen. Spelstoppsmekanismerna har i första hand till uppgift att skydda spelbolagen mot att förlora stora summor pengar. I andra hand kan de vara ett hjälpmedel att upptäcka och beivra matchfixning.
Att sätta odds och att spela på ett visst odds handlar syvende och sist om att ha rätt information om spelobjekten vid rätt tidpunkt. Vid snabba oddsrörelser stoppas spelen automatiskt då spelbolagen erfarenhetsmässigt vet att spelarna då har information om spelobjektet som man själva inte har och då är möjligheten att sätta rätt odds kraftigt försvårad.
Den information som spelare men inte spelbolagen har behöver absolut inte skapats av i grunden kriminella aktiviteter som tex köpta målvakter med uppdrag att förlora en match. Det kan vara andra saker som bettarna känner till men som inte spelbolagen har koll på. Eftersom det är omöjligt för spelbolagen att ha lika bra koll som insatta spelare på spelobjekten tar man sig friheten att stoppa spel med stora oddsrörelser eftersom det signalerar informationsunderskott oavsett vad det kan tänkas bero på.
Med detta sagt förstår vi att det inte nödvändigtvis behöver vara så att snabba oddsrörelser automatiskt handlar om uppgjorda matcher och där asiatiska brottssyndikat ska tjäna pengar. Det kan vara så men kan lika gärna vara något annat.
I det aktuella fallet med matchen mellan Forwad och Linköping City stoppade Svenska Spel fortsatt betting på matchen 30 minuter innan avspark. Vad vi förstått hade i praktiken alla spelbolag som svenska spelare normalt använder stoppat oddsspel på matchen när det blev dags för avspark.
Spelbolag och insatta spelare var som sagt lite förvånade då det här inte brukar hända i de här två lagens matcher men det som fick den här historien att ta fart och utvecklas till en polisutredning om matchfixning var det som hände på plan under matchen i kombination med oddsrörelserna.
Man kan lugnt påstå att målvakten i Linköping City Michael Hartmann inte hade sin bästa dag på jobbet. Den normalt så säkre och kompetenta målvakten beter sig ofokuserat och når inte alls upp i normal standard. Vid alla de tre baklängesmål han släpper till kan man fundera på varför han valde att göra just den aktionen. Framförallt på straffen som han får emot sig och som leder fram till 3-1 målet är det helt obegripligt hur han agerar.
Alla som tittar på fotboll vet att alla spelare har dåliga matcher där det mesta går fel. När målvakter har det brukar det innebära baklängesmål och bittra förluster (alla minns Loris Karius målvaktstabbar i Champions League-finalen). Få tror väl att Karius var köpt att släppa in några billiga mål och se till att Liverpool förlorade matchen. Det är likadant med Michael Hartmanns målvaktsagerande. Helgen innan matchen mot BK Forward gjorde Hartmann en spektakulär målvaktstabbe när han schabblade vid en rensning. Misstaget ledde fram till Citys första förlust på hemmaplan på 18 månader eftersom det skedde i matchens sista minut. Ingen har anklagat Hartmann för att medvetet se till att City förlorade den matchen. Man såg det då såväl som nu som en målvaktstabbe som händer alla, inklusive målvakter i Premier League-lag. Vid den här matchen fanns inga onormala spel rapporterade och oddsen var helt normala som vi förstått det.
När de två storheterna kombineras i samma match, anmärkningsvärda oddsrörelser som pekar i en särskild riktning och sen taffligt spel av en målvakt som gör att de som bettar tungt får rätt och tjänar miljontals kronor, ja då har vi närmast en perfekt storm för det lag som hamnat i den situationen.
Redan på lördagskvällen efter att matchen mellan Bk Forward oh Linköping City var slut började highlightsfilmen som visade Hartmanns målvaktsingripanden spridas på sociala medier. Alla som såg det skakade förstås på huvudet och undrade hur det här var möjligt med att misslyckas så kapitalt vid så många tillfällen i en match. Visst fanns det en del som muttrade matchfixning men mest var nog fokus på vad Hartmann höll på med när straffen slogs och vad Ivan Bukenja försökte göra när han orsakade straffen. På klippet ser det ut som Bukenja satsar allt på att bli utvisad – han fullständigt rammar Forwardspelaren, att han inte blir utvisad är obegripligt.
Under söndagen kopplades sen insikten om oddsrörelserna och vad som faktiskt hände på plan ihop av ett antal personer som tog till twitter och visade upp händelserna bredvid varandra, så folk själva kunde se. Härifrån tog det sen fart. Twittrare började benämna kopplingen med att matchen var uppgjord och att minst en kanske fler Linköpingsspelare var inblandade i det hela. Målvakten Hartmann var så klart en självklar måltavla för anklagelserna. Bröderna Jernberg i Carlstad United uttalade sig på twitter i klara ordalag om vad de tyckte hade hänt i den här matchen.
Under måndagen tog sen lokala tidningar upp ryktena (Corren, NA) och gav dem på så sätt någon slags legitimitet. Melke Alan tränare i City blev intervjuad av båda tidningarna och uttalade sig med att han inte misstänkte någon spelare om han inte fick bevis för att något hade hänt. Corren kontaktade också Svenska Fotbollsförbundets jurist som dock vägrade svara på om det fanns en polisanmälan eller om förbundet avsåg att agera på något sätt.
Här brukar de flesta misstankar ta stopp, ingen polisanmälan görs och Svff väljer att inte starta någon egen utredning, fallet som inte blev något fall murknar sakta bort på högen av brustna misstankar.
Men så blev det inte den här gången. Strax efter lunch på tisdagen rapporterar SVT-Örebro att Fredrik Gårdare, chef för polisens särskilda aktionsgrupp mot matchfixning har kopplats in för att titta på händelsen. Det har gjorts en polisanmälan och omständigheterna är tydligen sådana att Fredrik väljer att säga att man tar uppgifterna på största allvar och sätter igång arbetet direkt.
Även Svff har vaknat. Förbundsjurist Tobias Tibell låter meddela via DN att flera organisationer som bevakar oddsmarknaden slog larm om märkliga oddsrörelser. Enligt Tibell är det inte bara spelmönstren som väckt misstankar.
– Vi har också en rad uppgiftslämnare som inkommit med konkreta saker som pekar på att allt inte stod rätt till kring den här matchen, säger han.
Informationen har haft den digniteten att Svff valt att starta en egen utredning. Tibell avslöjar också för SVT-Örebro att man haft kontakt med polisen sen i söndags för att titta på det här, så alla inblandade har varit snabba på bollen.
Under tisdagen pratar också P4 Östergötland med klubbens ordförande Tuncay Yuksel. Han säger att han är chockad över vad som hänt och att man överväger att sluta betala ut lönerna till spelarna medans de är under utredning. Han pratar sen också om att han funderar på att låta spelarna skriva på någon slags lojalitetsförklaring där de, som han uttrycker det, inte har gjort något inte har något att vara rädda för.
Efter en rad artiklar i diverse media och uttalanden på klubbens hemsida under tisdagen blev onsdagen en lugnare dag i sammanhanget. Enda nyheten var att en spelare i Linköping City som inte spelat matchen uttalade sig i den lokala tidningen Corren. Ilir Terebunja säger sig vara chockad över vad som hänt och han kan absolut inte tro att det finns någon sanning i anklagelserna. Han säger att spelarna haft möten med klubbledning och styrelse och att det viktiga nu är att fokusera på fotbollen och inte något annat.
Efter att den initiala mediastormen där det som fanns att säga har blivit sagt av alla parter minskar nu massmedias intresse och frågan försvinner från mediaradarn. Byråkratins kvarnar har börjat mala och vart det här tar vägen kan ingen i dagsläget veta.
Men under ytan ska nu Linköping City som klubb betraktat och en trupp med fotbollsspelare försöka hantera det som hänt. Serien ska spelas vidare och fotbollsvardagen måste på något sätt få göra ett återintåg i klubben.
Men hur funkar det egentligen i en klubb och bland spelarna när en sådan här blixt helt från en klarblå himmel träffar alla i klubben?
För att få reda på mer kontaktade vi Magnus Österberg, fotbollsexpert, tränare och kunnig på Div 1 Norra efter att ha jobbat som scout åt storklubbarna i Stockholm. Inte minst var Magnus assisterande tränare i Assyriska FF så sent som förra året.
Magnus, vad säger du om vad som händer i Linköping City nu?
– Jag vill börja med att säga att jag själv aldrig har varit i en klubb där frågan om matchfixning har kommit upp eller att någon har blivit anklagad. Men jag har efter mina år som tränare så klart en god uppfattning vad som händer i en spelartrupp när en sådan här extern händelse drabbar truppen och föreningen.
Tränaren Melke Alan säger att han vill ha bevis på att något oegentligt har inträffat
– Så klart vill tränaren och alla andra styrande i klubben ha bevis för att någon spelare eller annan är inblandad i en sådan här sak innan man anklagar någon eller vidtar några åtgärder.
– En tränare i Div 1 träffar sina spelare minst fem gånger i veckan och man får ganska snabbt klart för sig vilken nivå spelarna har. Man vet hur de är när de är som sämst och man vet hur de är när de är som bäst. Utifrån den kunskapen har nog Melke en bild av om det som hände i lördags ligger utanför vad man förvänta sig av spelarna.
Hur tror du spelare och ledare i klubben reagerar när en sådan här anklagelse helt plötsligt dyker upp?
– Den första reaktionen är garanterat att man inte tror på det. Alla som är verksamma i en Div 1 klubb, ledare, funktionärer och spelare är antingen ideella eller lågt betalda i förhållande till den tid de lägger ned. Att någon skulle ens komma på tanken att göra något sådant här är nog helt främmande för alla som finns i en sådan klubb. I en sådan här klubb handlar allt om kärleken till fotbollen, inte om pengar.
– Sen inser så klart ledningen att något måste göras för att hantera situationen, där finns nog lika många sätt som det finns klubbar att göra det på.
Om man tänker på spelartruppen och hur de hanterar det här finns det väl flera olika tänkbara scenarier?
– Ja, det finns det. Om vi utgår från att det inte stämmer det som nu misstänks ha hänt i Linköping och spelare och ledare känner att det här är en orimlig anklagelse kommer effekten i truppen bli att man sluter sig samman mot omvärlden som anklagar en. Känslan i truppen kommer vara att vi ska visa dem som snackar skit om oss, vi är bättre än så här och vi är hederliga fotbollsspelare.
– Från tränarhåll måste man i ett sånt här läge hantera det som att nu ska alla snäppa upp sig och mobilisera och försöka få truppen att så mycket som möjligt fokusera på nästa match. Melke Alan kan i det här läget inte göra så mycket annat.
– Sen finns så klart möjligheten att vissa spelare misstänker att andra spelare har varit inblandat i något. Om en sådan känsla finns hos fler än någon enstaka i truppen kommer gruppsammanhållningen att spricka. Spelare måste ha en absolut tillit till att alla i laget gör sitt yttersta för varandra och klubben. Blotta misstanken om att det inte skulle vara på det sättet gör att gruppen spricker och då kommer ingenting att fungera i truppen längre.
Hur ska man som tränare tänka runt de spelare som är misstänkta i den här härvan?
– Det är genuint svårt faktiskt. Man kan spela samma lag i nästa match som mot BK Forward för att visa att man litar på spelarna. Samtidigt om nu målvakten är helt ur form önskar man kanske att byta ut honom. Om man nu skulle ställa över målvakten för att man som tränare inte tycker att han håller måttet just nu kommer det bara tolkas som en tyst bekräftelse av alla att det finns någon substans i anklagelserna. Hur man än vrider och vänder på det här blir det svårt för Melke Alan att ta ut laget till nästa match.
– Rent generellt kan man väl säga att hur än klubben hanterar det här är det en svår sits man är i. Man kan inte göra så mycket utan får liksom låta saker och ting ha sin gång.
– Oavsett vad som är sant i den här historien kommer händelsen att ha sportsliga konsekvenser, antingen genom att man lyckas mobilisera än mer energi som gör att lagen närmast nu kommer få möta ett Linköping som kämpar som djur, eller så kollapsar spelet för att tilliten mellan spelarna har försvunnit. Oavsett är det fel mot Linköping eller de andra lagen.
Vi tackar Magnus Österberg för hans insiktsfulla ord hur det kan se ut i Linköping City idag och så går vi vidare med några take aways från den senaste veckans händelser runt det här fallet.
– Spelbolagens algoritmer som används för att stänga ned osäkra spelobjekt på grund av oddsrörelser är snälla. Snälla i så motto att det ska mycket till innan spelbolagen stänger ned matcher. Flera anledningar finns 1) man vill ha pengarna 2) man vill inte riskera att spelare har schysst info om ett spelobjekt som bolaget inte har, info som spelaren använder för att satsa pengar. Då kan spelobjekt inte stängas för minsta oddsrörelse – oftast är det att spelarna vet mer än bolagen som driver fram oddsförändringar – det kan spelbolagen per se inte straffa – det är att straffa kunskap 3) Alla spelbolag vill åt storspelarnas pengar – 5% av spelarna på en onlinesajt står för minst 50% av omsättningen. Spelbolagen vill till varje pris ha deras pengar – då kan man inte stänga ett spel bara för lite oddsrörelser när någon storhaj langar in 100 000 kr på något bet.
Denna insikt leder fram till slutsatsen att det måste spelats något alldeles ohyggligt på Forward seger i lördagens match – annars hade inte matchen stängts för spel hos spelbolagen.
– Av Svff:s förbundsjurist Tobias Tibell förstår vi att man som man brukar fått in rapporter från oddsgranskande organ om märkliga oddsrörelser på den här matchen. Men det lär man få ganska ofta, det är många svenska fotbollsmatcher som går av stapeln varje dag, matcher som det går att betta på.
De flesta av dessa inkomna rapporter lär lämnas utan åtgärd av Svff och polisens särskilda utredningsgrupp då det är svårt att med endast tekniska indikationer gå vidare och starta en formell utredning kring händelsen. För att det ska vara lönt måste man ha något mer i informationsväg. Att bevisa matchfixning är omvittnat svårt och utan vettiga indikationer och konkreta saker som i en rättegång är så bastanta att de kan utgöra bevis är det som sagt sällan någon mening att gå vidare.
Men så är alltså inte läget i det här fallet. Här har Svff fått information från flera andra håll om att matchen avgjorts på andra grunder än det fotbollsmässiga, som Tibell uttrycker sig. I praktiken kan det vara vad som helst, det kan vara någon som hört något, sett något, tagit ett kort, gjort en inspelning, en spelare/ledare som blivit tillfrågad om att delta i matchfixning, polisen kan ha fått information via sina kanaler eller egna aktioner som man överlämnar och så vidare.
Helt klart är att Svff och polisen sitter på uppgifter förutom tekniska rapporter om oddsrörelser som pekar i en bestämd riktning. En parentes i sammanhanget men nog så indikativ är att Tibell och polisens särskilda utredningsgrupp var i kontakt med varandra redan på söndagen, dvs på helgen. Här fanns omständigheter som inte kunde vänta till måndagen och arbetsveckan.
– Det är lätt att förstå att en klubb drabbas av panik i en situation när den här typen av anklagelser förs fram. Vad ska man göra, hur ska man hantera det osv, det blir säkert tusen frågor hos styrelsen och i den sportsliga ledningen.
Klubbens ordförande Tuncay Yuksel spekulerade i att man skulle frysa lönerna för spelarna under utredningen och att man skulle avkräva någon slags skriftlig lojalitetsförklaring till klubben. Ett sånt agerande kan man direkt säga är olämpligt i detta sammanhang, det kan kanske vara en naturlig impuls hos en klubbföreträdare som tänker på klubbens bästa i första hand. Men en sådan impuls bör stoppas då den nästan helt säkert kommer leda fram till splittring i spelartruppen.
Kollektiv bestraffning i en grupp där det är uppenbart att inte alla är skyldiga till att något har hänt skapar bara missämja och aggressiva impulser mot dem man misstänker ligger bakom händelsen som gör att jag nu bestraffas. Man ska heller inte glömma bort att i Linköping City spelar många utländska spelare, 7 av 11 med mest speltid är utländska medborgare. Det är en medveten värvningsstrategi City har att värva utländska fotbollsspelare. Att i det här läget dra in deras löner, vilket förövrigt sannolikt är kontraktsvidrigt om inte några bevis kan föras fram, skulle bara leda till att spelarna tappar motivationen till att träna och spela fotboll. För hur man än vrider och vänder på det här är många av spelarna i Sverige för att tjäna tillräckligt med pengar för ett drägligt liv. Att rycka bort det incitamentet är nog inte den smartaste åtgärd man kan vidta just nu om motivationen till fotbollsspelande ska upprätthållas.
Men som sagt det är lätt att det blir starka reaktioner för alla som drabbas av det här. Faktum är att Svenska fotbollsförbundet borde utarbeta och sprida en handbok hur man hanterar den här typen av händelser i en förening. Det kan drabba vilken förening som helst som vi sett, i fjol var det AIK, idag Linköping City, imorgon någon annan klubb. Oavsett vad som har hänt och vad som är sant måste en sån här händelse hanteras så bra och proffsigt som möjligt och det är något konkret som Svff kan hjälpa till med.
Då är vi klara för denna gång, vi gissar att fortsättning lär följa i denna historia.
Facebook Comments Box
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Säsongen 2024: Grönvitt höll för favorittrycket – Wilma årets spelare
Ett bra VSK föll mot ett skickligt Häcken
Rutinerade nyförvärv ger hopp