Här har vi samlat lite av allt det material som under senaste veckan flutit upp i den pågående konflikten mellan polisens nya metoder och ett enat fotbollssverige som kämpar emot. Well, vi slänger med en annan grej också, vi börjar med den, sen är det bara material om den pågående konflikten.
GIF Sundsvallssupportrarna reflekterar över vad det för slags klubb de nu är på väg till när de i helgen mötte Östersunds FK. Man förstår dem, vad är det för souvenirer man har? Alla som vet något om fotboll vet att det där är en hopplös souvenir som ingen vettig supporter vill ta i med tång, trots spelarnas namnteckning på dem.
Frågan är hur ÖFK har kunnat bli på det här viset? Förvisso är man en nystartad klubb och allt det där. Men det behöver ju inte per se innebära att man är tondöv för vad som går hem i fotbollsvärlden.
Den enkla sanningen är att ÖFK sen de kom upp i eliten och började få lyktorna på sig har blivit en tummelplats för det lokala näringslivet i Östersund. På matcherna samlas man för ryggdunkande, groggar och för att visa upp sig med rätt personer. Visst, man får betala en slant i spons för att få vara med men man får också inflytande. Alla vet att när ”näringslivet” ska ge sig in i kulturfrågor, som fotboll ändå är, blir det lätt fel.
På bilden ser vi hur den som har ansvar för souvenirinköp uppenbarligen inte har koll på vad fotbollssupportrar kan tänkas köpa för souvenirer. Kanske har hen varit på en hockeymatch eller dylikt och låtit sig bli inspirerad, utan insikten då att fotboll är annorlunda.
Frågan är vad som händer med klubben nu när framgångarna kommer att utebli och fd ordföranden fälld i domstol. Den som lever får se.
På den här bilden ser vi poliser övervaka kontroll av tifotext. De tillresta GIF-supportrarna hade med sig banderoller när de anlände till Östersund. Den skulle kontrolleras avseende budskap.
Som vi lärde oss förra veckan i Bildgate är det klubben som bestämmer vilka symboler, texter mm som ska få finnas på arenan. Polisen på bilden har inget med saken att göra, de bara ser till att klubben får möjligheten att kontrollera texten.
Det är alltså ÖFK som beordrat kontroll av texternas innebörd innan man tillåter att den förs in på arenan.
Visst, det är formellt korrekt men visar återigen hur klubben inte har någon funktionell känsla för supporterkulturen och vad den innebär och vad man som klubb gör och inte gör mot supportrar.
Det är bara tragiskt att ÖFK ska utmärka sig på detta sätt och leka smakdomare. Vad är ok eller inte? Klubben måste förstå att om banderoller innehåller budskap som är brottsliga kommer polisen att ta bort dem på arenan, det är inte klubbens sak att beivra brottsliga handlingar.
Vad är det man är rädd för? Det fria ordet?
P.S. Vi lämnar en liten brasklapp här – vi känner inte till polisens krav på ÖFK inför matchen. Det kan vara så att man ålagt klubben att kontrollera tifomtrl som förs in på arenan av någon anledning som vi inte känner till. Men vi tycker vi borde fått höra det om så vore fallet. Därför utgår vi från att det är klubben som beordrat inspektionen.
Det finns poliser som är vettiga och förstår, så klart. Den gångna veckan har tydligt visat på två saker i den pågående eskaleringen mellan polisen och fotbollssverige. 1). Det som händer är drivet av ett gäng jurister inom polisen som tagit fram och som nu offentligt tvingas gå ut och försvara tillståndstrappan, inte ens polisens presstalesmän vill göra det längre. 2). Det finns tydliga särintressen som nässlat sig in hos polis- och RF-företrädare som gör att vaktbolagen är de stora vinnarna på den ordning som nu är på väg att skapas.
Men vi börjar med polisen. Det här är en polis i Helsingborg som jobbat länge utifrån den tidigare dialogmodellen som fanns innan nuvarande ordning. Han är väl inte helt nöjd om man säger så med den nya ordningen. Och, hans analys är helt korrekt!
I förra veckan avslöjades också att polisen i sin tillståndsgivning börjat kräva att vaktpersonal som hyrs in av klubben ska förhindra ordningsstörningar genom att ingripa på läktaren. Det gäller då ffa att man ska ingripa mot bengalbränning. Vaktpersonal ska då men risk för ytterligare ordningsstörning och personskador ge sig upp på fulla läktare och försöka förhindra att det sker och gripa de som utför olagligheterna. Det är så klart absurt. Det tycker tom ovan nämnda polis som tar till twitter igen.
Alla förstår att det blir kaos oavsett vem som går upp på läktaren och ska beivra brott mot ordningslagen. Polisen har noga hållit sig ifrån läktarna under många år då man gjort den korrekta bedömningen att det skapar fler problem än det löser. Det är av samma anledning man inte ingriper i en konsertpublik då det uppstår brott mitt i publikhavet. Det riskerar bara att skapa kaos och leda till personskador, trots att syftet med att beivra brott i sig må vara gott och korrekt.
Nåväl. Tillbaka till diskussionerna om säkerhetsbranschens grepp om Björn Eriksson och andra inom RF. Det som framkom förra veckan i rapporteringen i den här frågan är helt galet och många supporterföreningar och andra kräver nu Björn Erikssons avgång. Medlemmar i idrottsföreningar, inte bara fotbollsdito kräver nu att föreningarna agerar inom respektive specialförbund för att se till att få igång processen.
Det kanske tydligaste tecknet på att det finns en agenda runt vaktbolagen uppifrån RF visar DIF-Fotbolls evenemangsansvarige när han tar till orda i debatten.
Det är som sagt uppenbart att det finns mycket smutsigt som försiggår bakom kulisserna i denna fråga. Fortsättning lär följa. Nu har grävjournalisterna fått upp vittringen, så hämta popcornen och luta er tillbaka, fler avslöjanden lär dyka upp.
Som vi nämnde så är hela tillståndstrappen en skrivbordsprodukt framtagen av några karriärjurister inom polisen på uppdrag av rikspolischefen och den ”hemliga grupp” som jobbat med att ta fram den nya strategin.
Maria Thulin är en av dem och får nu försvara arbetet som hon varit med och plockat fram. Det är nästan lite synd om henne. Hon kan aldrig satt sin fot på en fotbollsmatch, hennes resonemang går verkligen inte i takt med verkligheten. Se klippet i länken.
https://www.svt.se/sport/fotboll/sakerhetspersonal
Hon hävdar alltså att klubbarna måste åstadkomma ett ordningsläge så att det är säkert för ordningsvakter att ingripa mot ordningsstörningar på läktaren. Det må vara en god tanke men den typen av krav på arrangören bör ju i sådant fall appliceras lika för alla eventarrangörer. Tex borde väl stora konserter med sina notoriska ordningsproblem i form av fylla, sexuella ofredanden och personskador tvingas att arrangeras utan publik? Varför ställer nu polisen helt plötsligt de här kraven på fotbollsklubbar och inte på stora vinstdrivande eventbolag?
Vart är konsekvenstänkandet?
Nu närmar vi oss kanske kärnan i denna pågående konflikt.
Många är de supportrar och supportergrupper som anser att det vi nu ser inte handlar om bengaler vare sig i första, andra eller tredje hand. Polisen har ett mycket ambitiösare mål än så. Man vill krossa den svenska läktarkulturen som den har kommit att utvecklas under de senaste 15 åren. Man har tittat på England och PL:s matcharrangemang. Det är lugnt, det är tyst och alla sitter i praktiken ned på en stol och håller käften under matcherna. Supportrarna sitter på angränsande pubar och tittar på matchen då de inte har råd att gå in på tillställningen.
Många som kanske inte är så insatta tänker nog nu, att så illa kan det ju inte vara. Varför skulle polisen vilja detta?
Av en enkel anledning.
De är ålagda av statsmakten, via statskontorets utredning 2015 att se till att minska kostnaderna för samhället vid arrangemang av fotbollsmatcher. Vägen dit har nu polisen bestämt är den väg man tagit i England. Det kommer vara ett hårt jobb och många konfrontationer, men man kommer så klart att lyckas tänker man, om man bara är tillräckligt uthållig och har rätt verktyg för det.
Med rätt verktyg menas i sammanhanget tillståndstrappan. På tal om den. Inser alla hur drakonisk den är?
Den innehåller åtgärder som ingen eventaktör någonsin skulle acceptera, men som nu samtliga elitfotbollsklubbar tvingas jobba utifrån om de ens vill ha publik på matcherna. Här är några av punkterna som vi kommer få se i framtiden nu när polisen har bestämt sig för att man ska transformera om läktarkulturen i Sverige enligt brittisk modell.
- Mer omfattande visitationer som inte bara gäller ståplatspublik
- Reducerad publik på ståplats som gör att ordningsvakter kan jobba på läktaren med ordningsfrågor. Reduktionen kan gå hur långt som helst tills man anser att det är säkert.
- Bortbussning av supportar, är en nygammal metod som dammats av och tagits i bruk igen för att helt enkelt bli av med folk som man tror på rätt eller fel grunder utgör risk för ordningsstörning.
- Förbud mot tifo-material. Polisen kommer att använda denna regel mer och mer och man kommer kräva av arrangörsklubben att se till att det inte förs in tifomaterial. Man vill som sagt inte själva stå i skottgluggen utan lägger över så mycket som möjligt på arrangörerna.
- Om detta inte får tyst på supportrarna kommer man att börja med åldersgränser på ståplats för att minska antalet som tar sig dit.
- Man kan komma att förbjuda bortasupportrar om man bedömer deras närvaro kan leda fram till ordningsstörningar
- Man kan komma att besluta att matcher bara får spelas på vissa tider, tex vardagsförmiddagar då väldigt få människor har möjlighet att se fotbollsmatcher på plats.
- Om det fortfarande finns ordningsstörningar kan polisen besluta om att matchen bara får genomföras om ingen publik är på plats.
Allt detta finns i villkorstrappan och är det som klubbarna har att förhålla sig till. Alla med någon insikt i frågan förstår att det inte handlar om att få bort några bengaler, den här frågan är så mycket större än så och det finns starka ekonomiska incitament i säkerhetsbranschen som driver på utvecklingen via sina lakejer i RF.
Like it or not – men så här det ut.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Poängen sitter fint men insatsen i andra oroar och frustrerar
VSK dams tre starka nyförvärv med på första träningen
Tveksam början men Grönvitt kunde till slut stå som rättvis segrare