AFC Eskilstuna är inne på sjunde säsongen i Eskilstuna efter att 2016 med stor uppmärksamhet valde att flytta sin verksamhet från Solna till Eskilstuna. Det skedde tack vare att Eskilstuna City bjöd in dem till staden och kommunpamparna tog emot dem med öppna armar, men hur har det då gått?
AFC Eskilstuna spelade sen två säsonger i Allsvenskan, 2017 och 2019 och har de senaste två säsongerna haft en åttonde respektive nionde placering i Superettan. Men har det gett några effekter?
Publik
Publikmässigt så var det ett helt ok de tre första säsongerna, 1740 i Superettan andra året var ett bra publiksnitt, det var strax under Degerfors och de hade mer publik än både Brage och Varberg. Men efter pandemin har AFC Eskilstuna haft svårt och locka tillbaka publiken, vilket även gällde flera andra lag i serien inklusive VSK. Men i år har det vänt och flera lag har gjort kraftiga ökningar, AFC Eskilstuna har dock än så länge ett lägre snitt än fjolåret. Faktum är att de bara haft två mer i snitt än Utsikten och ligger näst sist i publiktabellen.
Det har ändå gått sju säsonger i staden och laget har inte lyckats bygga upp någon större grund av besökare. Att säga att AFC Eskilstuna inte har supportrar är ett felaktigt påstående, de finns men de är inte lika hängivna och få tar besväret att göra en längre resa för att stötta laget.
Akademin
AFC Eskilstuna hade ett bra U19 lag innan de flyttade till Eskilstuna, det var ett topplag i dåvarande näst högsta serien. I och med flytten till Eskilstuna tog de över Eskilstuna Citys akademilag, men har det gett någon effekt?
U19 serierna då bestod av Allsvenskan Södra och Norra med 14 lag var därefter tre division 1 serier, och AFC slutade trea. Nu är U19 serierna av en allsvensk serie med 14 lag och ett Superettan Norra respektive Södra med 14 lag var, AFC ser ut att vinna sin serie och kommer förmodligen spela i U19 Superettan nästa år. Men det får ändå ses som U19 idag är lägre rankat än vad de var när de flyttade.
För U17 bestod då av två serier Allsvenskan Södra och Norra med 14 lag var och ytterligare fem division 1 serier där både AFC slutade sist (10a) och City utgick. I dag består U17 av Allsvenskan Södra och Norra som består av 14 lag var och utöver dessa är det sex division 1 serier där AFC just nu ligger sjua. Även om placeringen är lite bättre är det fler serier så de får ses stå på samma nivå.
Ekonomin
Året innan flytten till Eskilstuna hade AFC 9,5 miljoner i intäkter utan spelarförsäljningar, det var näst lägst i serien. Här har det ändå skett en positiv utveckling för klubben som har mycket större ekonomiska muskler idag.
Nu är det lite svårt att jämföra ekonomin år till år då det beror på serier och sen har elitstödet tack vare fina avtal varit väldigt generösa. Men det går att se att när AFC spelat i Superettan har man haft oftast haft en ekonomisk styrka som varit rankad runt en 12 plats. Utifrån var AFC stod innan flytten så har det så klart haft en positiv påverkan ekonomiskt.
Slutord
All kritik som kommit från supporterrörelsen har lett till att ledningen för AFC Eskilstuna gjort att de är i konflikt med supporterkulturen och har en negativ inställning till den. Denna konflikt har förmodligen lett till att AFC själva inte har fått en aktiv supporterkultur (nej, en ensam kille med megafon räknas inte). När allt fler klubbar även långt ner i systemet börjar få aktiva supportrar lyser dessa med sin frånvaro i AFC trots att de är stadens bästa fotbollslag efter sju säsonger, det är ett misslyckande.
En annan anledning att man inte lyckats är att man har få lokala spelare, med stor omsättning av spelare och hela tiden nya ansikten så finns det inga som supporter att knyta sig an. Vid det här laget borde flera lokala spelare utgöra en stomme men lyser med sin frånvaro jämföra med VSK som lyckats få fram flera spelare.
Någon större förbättring har man inte sett på akademisidan, snarare är det många spelare från Eskilstuna som söker sig till VSK för att få en bättre skolning. 2016 hade VSK ingen akademi överhuvudtaget, under samma tid som AFC har man lyckats få upp tre lag i de tre högsta akademiserierna, trots att AFC spelat i Allsvenskan och Superettan en längre tid har man valt att inte satsa på sin akademi. Det finns unga talanger i AFC Eskilstuna som Leo Lif (född 2005) får lite speltid, men det rör sig om enstaka matcher och oftast inhopp.
Under de sju åren i Eskilstuna har ändå inte ekonomin i AFC utvecklats nämnvärt, visserligen har de några hundratusen mer i intäkter än VSK men ser ut att varit en konstant nivå och bara några miljoner mer än från 2018 när de spelade första året i Superettan i Eskilstuna och då har ändå det kommit fler miljoner in via TV avtal och dylikt.
När det ska summeras så får det ändå ses som en underbetyg att inte lyckats få in fler lokala spelare i laget, att inte lyckats utveckla publiksidan.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Poängen sitter fint men insatsen i andra oroar och frustrerar
VSK dams tre starka nyförvärv med på första träningen
Tveksam början men Grönvitt kunde till slut stå som rättvis segrare