Efter att VSK fått spela en match med bara två dagars vila mot GIF Sundsvall där motståndarna fått ytterligare två dagars vila är det intressant och titta på hur vanligt förekommande detta är. För i år kommer matcherna komma tätt och får ett lag då extra vila när matcher spelas tätt så kommer det innebära en liten fördel. Därför kommer vi i denna analys fokusera på hur många dagar ett lag fått vila och om de har fler eller färre vilodagar än motståndarna.
Antal matcher med fler vilodagar än motståndaren
Det första som är intressant är hur många matcher olika lag har med mer eller färre vilodagar än sin motståndare. Det är lätt att tro att detta jämnar ut sig över säsongen men så är inte fallet.
Tydligt är att GIF Sundsvall, Jönköping Södra och Västerås SK är de tre lag som lyckats få flest matcher med fler vilodagar än motståndarna medans IK Brage åkt på en rejäl nitlott och har en nackdel i nio matcher men bara fördel i en endaste match. Skulle en toppstrid stå mellan tex GIF Sundsvall och IK Brage så är orättvisan rätt stor.
Antal vilodagar per lag mellan matcher
Ett annat sätt att vrida på detta är att titta vilka lag som får matchas tätt jämfört med andra. Då sticker Akropolis IF och Umeå FC ut som endast har sju matcher där det är mindre än fyra dagars vila. Medans Halmstads BK har hela elva matcher där de får lite vila. Men i det stora hela ser det ut att vara jämnt fördelat.
Dock är den stora orättvisan som uppstår när likt VSK endast får vila två dagar och GIF Sundsvall fyra dagar. För att ta reda på hur detta ser ut får vi filtrera ut alla matcher där ett lag endast har två eller tre vilodagar.
Tätt spelschema och motståndarna har extra vilodagar
För VSK visar det sig att de tillsammans med Trelleborg är de lag som lyckats drabbas av den största enskilda rättvisan där ett lag endast har två vilodagar och motståndarna får vila ytterligare två dagar. Däremot drabbas AFC, Dalkurd, ÖIS och Norrby flest gånger då de har nackdel i tre matcher. Noterbart är att Gif Sundsvall eller J-Södra drabbas av detta någon gång under serien.
Tätt spelschema och laget har en fördel av extra vilodagar
Intressant nog så har VSK haft tur i matchordningen har faktiskt tillsammans med GAIS flest antal matcher där de har en större fördel än motståndarna. Norrby och Trelleborg har inte lyckats få fördel i en endaste match där det matchas tätt.
För och nackdelar vid tätt spelschema
Slår vi ihop lagens fördelar och nackdelar vid tätt matchande så visar det sig att VSK och GIF Sundsvall har flest fördelar, störst nackdel har Norrby och därefter ÖIS. När alla kan slå alla kan detta ha en stor påverkan på tabellen.
Årets resultat där det funnits orättvisor
Med bara nio matcher spelade är det för tidigt och säga om det faktiskt har haft någon påverkan med lagen som har haft extra vila då det är för lite datapunkter. Just nu har de lag som haft en fördel vunnit tre, spelat oavgjort tre och förlorat tre.
Summering
Även om IK Brage hade flest antal matcher där de har färre vilodagar än motståndarna så har de ändå inte så stor nackdel när det kommer till matcher med få vilodagar jämfört med andra lag. VSK hade kanske en av de största orättvisorna men har ändå en stor fördel i att ha de motsatta i flest antal matcher, kanske är det GIF Sundsvall ändå som drog det längsta strået som fick sin fördel mot just VSK och inte kommer drabbas av detta alls under serien.
Kanske är det Norrby IF som dragit nitlotten med en nackdel i tre matcher och inte fördel i någon där det är tätt matchande. Även ÖIS har en dålig lottning och tar man hänsyn till samtliga matcher har de bara en fördel i två matcher men en nackdel i sex matcher.
Det ska bli intressant att följa upp detta när serien är färdigspelad och se hur stor påverkan detta har haft på resultaten.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Säsongen 2024: Grönvitt höll för favorittrycket – Wilma årets spelare
Ett bra VSK föll mot ett skickligt Häcken
Rutinerade nyförvärv ger hopp