I går så läste jag en ganska intressant genomgång av ÖSKs haveri och hur det egentligen började redan 2018 med stora men orealistiska drömmar. Väl värd sin läsning, för det går att hånskratta åt det misslyckande ÖSK gjort men faktiskt också dra stora lärdomar av det. Men ÖSK är långt ifrån ensamma om att ha som målsättning att studsa tillbaka för att sedan göra ett riktigt magplask. Nu kommer detta inte vara en text om ÖSK utan mer en generell text om lag som åker ner i Superettan och möjligheterna att studsa tillbaka.
För att kunna göra detta behöver titta hur det gått för lagen som åkt ur, i tabellen nedan har jag tagit de lag som åkt ur Allsvenskan de senaste 10 åren och sen tittat hur det har gått kommande säsonger. Detta i syfte för att ge en översiktsbild.
År 1 är efterföljande säsong efter en degradering och dess placering, om laget spelat i en annan serie än Superettan står även det utskrivet.
Av 25 lag som blivit degraderade de senaste 10 åren har endast 5 lyckats gå upp efterföljande säsong, det är bara 20 % av alla lag som lyckas gå upp direkt. Ändå är det varje år en får höra från klubbar att de ska studs upp. Det är faktiskt lika många lag som åkt ur ner i division 1 efter sin degradering, frågan är om inte ett lag från Allsvenskan tom löper större risk för degradering än genomsnittliga konkurrenten i serien. Mot detta får det ses som hål i huvudet att säga att sejouren i Superettan är ett årig.
Däremot finns det goda möjligheter att ta sig upp, tittar vi på lagen som spelat fem säsonger efter sin degradering så har 7 av 15 gått upp i Allsvenskan. Men det är samtidigt också 6 av 15 lag som åkte ner i division 1. Det stärker snarare tesen att Superettan är en jämn serie där det verkligen kan gå hur som helst. Fem år efter en degradering är det bara 2 av 15 lag som spelar kvar i Superettan, resten har alltså åkt upp eller ned.
Nu är det alldeles för litet statistiskt underlag, men de två senaste lagen som gått upp direkt nämligen HBK, AFC och HIF så hade nyligen spelat i Superettan och hade förmodligen koll på serien. När jag går lite djupare i datat så har de lag som varit borta från Superettan 1-3 år ett utfall att hamna topp tre 4 gånger av 15 (26%), men också lika många som åkt ur direkt eller fått kvala neråt. Däremot har lag som varit mer än 3 säsonger från Superettan bara lyckats studsa tillbaka 1 gång av 8 (12,5%), och negativt kval eller sämre 2 gånger av 8 (25%). Det är egentligen för få mätpunkter för att kunna dra någon större slutsats.
Slutord
Alla klubbledningar som snackar om att studsa tillbaka har inte gjort hemläxan, enda anledningen är att lugna sponsorer och supportrar. Det här i sin tur leder till att klubbar budgeterar med topplaceringar som inte kan nås och ännu större ekonomisk kris. Om det är något denna statistik visar är hur jämn serien är, det finns inga garantier att gå upp efter x antal år, det kan lika gärna gå åt andra hållet.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Dags att få igång maskinen igen
10-3 mot Sirius efter verklig bandyshow av Landström
Stabil seger två dagar före seriefinalen