ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Analys: VSK Fotbolls mål under vårsäsongen – vad har det lett fram till?

Då har stunden kommit att göra en analys av VSK Fotbolls målproduktion under vårsäsongen. Som alla vet är det inte bara antalet mål man gör eller släpper in som är intressant att ha koll på. Lika viktigt är att analysera vad målen leder till i slutändan, i form av poäng.

Nu ska vi titta på detta. Vi börjar dock med en sammanställning av de mål och assist som gjorts och vilka som gjort dem. Till höger i tabellen ser vi också hur många minuter i genomsnitt man har mellan varje mål man gör.


Som alla vet har vi två skyttekungar så här långt i laget, Karwan och Filip. Namnen bör väl inte förvåna någon och målskyttet för Filip har verkligen lossnat på senare tid. Antalet minuter i snitt för dem att göra ett mål är så klart avsevärt mycket mindre än för övriga i laget.

Vi fäller en liten tår och tänker på hur många mål Batan gjort om han fått varit hel. Han fick inleda målskyttet den här säsongen och vi är övertygade om att han gjort ett antal mål på samma sätt som han satt sitt första och enda i år.

Hösten kommer så klart bli spännande ur målproduktionssynpunkt. Vad är Petar Petrovic förmögen till? Vi vet att han i sin senaste SE-sväng i Värnamo 2017, då som 21-åring, gjorde 6 mål på 26 matcher. Han är klart bättre nu som fotbollsspelare. Kommer Filips målkavalkad att fortsätta? Och kommer Hinken att få till det med målskyttet, eller är han den som levererar bollarna?


I tabellen ovan ser vi hur VSK:s målproduktion sett ut över fyra 22.5 minuters perioder (kvartiler). Det är ganska jämt fördelat om vi undantar andra kvartilen. Vi ser också vad målen i de olika perioderna i slutändan har lett fram till för resultat.

Som förväntat leder mål i första kvartilen rätt ofta till seger, vilket är logiskt då det ofta är ett ledningsmål som görs i den tidsperioden. Ledningsmål är bra om man vill vinna fotbollsmatcher. På samma sätt gör mål i sista kvartilen också att laget vinner i mer än 50% av fallen.

VSK gör normalt med mål utifrån den tabellplacering man har efter 15 omgångar. De senaste 5 säsongerna snittar tabelltian 19.4 mål halvvägs in i serien. VSK har gjort 21 stycken.

Så långt är allt gott. Men en annan viktigare fråga är vilken effekt de mål man gör har för resultaten. Det är också här VSK visar att man inte riktigt än är ett lag som når upp i Superettakvalité.


Om vi då tittar i kolumnen som heter 1:a mål ser vi att VSK har tagit ledningen i 7 av årets 15 matcher. Det har i sin tur i slutändan resulterat i 4 vinster, två förluster och en oavgjord. Det innebär att VSK i 57% av fallen vunnit matchen när man tagit ledningen.

Nu är det resultatet inget vidare ska det visa sig.

Vi har tittat på alla matcher i årets serie i SE för att se hur ofta man vinner en match där man tagit ledningen.

Det har spelats 118 matcher i Superettan i år (fram till 19/7). I 107 av dem har det blivit minst 1 mål. Av dessa har 19 slutat oavgjort och i tio av matcherna har laget som gjort första målet till slut förlorat. Om vi räknar på detta innebär det att i 78 av 107 matcher (73%) har laget som gjort första målet vunnit. För VSK var alltså siffran 57%.

Denna statistik är så klart inte så uppmuntrande och laget har att lära sig hur man ser till att förvalta sina ledningar så att man inte förlorar det övertag man skaffat sig med att göra första målet. Bästa exemplet är kanske mot Varberg där VSK spelade bra och tog ledningen. Bara för att genast bli försiktiga och bjöd därmed in Varberg i matchen.

Efter halva säsongen 2017 gjordes en analys av resultaten i Premier League. Av de 150 matcher som spelats under säsongen var det endast i 16 av dem (10,7%) som ett underläge vändes till vinst.

I SE efter halva säsongen är det alltså 10 av 107 matcher (9.3%) där lag lyckats vända på steken efter att ha legat under. Som vi kan se i tabellen (mittkolumnen) är VSK inte något av dessa lag. För de grönvita är det som bäst oavgjorda resultat i slutändan som man lyckats nå, när man kvitterat i matcherna.

Tyvärr är det så att VSK står för 20% av de 10 matcher där man tagit ledningen men till slut förlorat. Det är inga smickrande siffror. Statistiskt i genomsnitt ska detta ha skett i mindre än en match för varje lag i serien, så här långt in i säsongen. VSK har alltså redan två sådana debacle bakom sig.

Slutsatsen av ovan analys är att VSK måste bli ”normala” på att hålla i sina ledningar. Man gör förväntat antal mål, givet tabelläget och man tar ledningen tillräckligt ofta för att ha en bra chans att vinna matcher. Av de sju matcher där Grönvitt tagit ledningen borde man vunnit drygt 5 stycken om man bara presterade vad övriga lag i serien gör i genomsnitt. Nu har det blivit fyra vinster och 3 poäng saknas på grund av detta. Vi hoppas på bättring i höst.

Facebook Comments Box