Dags att återigen skriva en statistisk analys av matchen mot Degerfors och titta vad skillnaderna var mellan lagen och om resultatet var rättivst. Som vanligt hämtas datat från WyScout.
Expected goals
VSK vann matchen med 4-3 och tittar vi på Expected Goals så hamnar vi på 2,45 för VSK men Degerfors hade hela 2,6. Båda lagen gjorde alltså fler mål än förväntat och indirekt också gjorde försvaret en sämre match än förväntat i båda lagen. Ett rättvist resultat utifrån Expected Goals hade varit straffsparksläggning. Det bör också nämnas att detta var det högsta xG som båda lagen skapat under en match och fått emot sig under cupen, men det är också lite missvisande då denna match gick till förlängning. Därför har vi delat upp det för att ge en lite bättre bild av förloppet.
Tittar vi på på hur det såg ut i de tre perioderna så är det intressant att Degerfors gjorde en bra första halvlek, därefter så var VSK bättre i andra halvlek samt förlängning. Det bör nämnas att VSK fick en straff som ger hela 0,76 xG vilket är en stor del av lagets XG. Detta leder in på nästa ämne nämligen anfallsvägar och dess utdelning.
Här finns det intressanta och tydliga avvikelser. Det är tydligt att Degerfors var mycket bättre än VSK på att skapa spelmässiga chanser, hela 1,62 xG mot VSK:s 0,46, det skiljer över ett i mål och 61% fler anfall. Medans VSK är klart bättre på övrigt, dvs fasta situationer och kontringar där det även finns en straff värd 0,76 som drar upp det till höga 1,99 mot Degens 0,98 xG. Men för VSK var detta en förändring hur det sett tidigare ut under säsongen hur bra chanser som skapats under säsongen.
I bilden ovan visar vi hur chanserna för VSK har kommit till under säsongen och det har varit jämnt fördelat mellan chanser som kommit via spelet kontra övrigt (fasta situationer, straffar, kontringar osv). Mot Degerfors kom bara 18% av chanserna via spelet medans i övrigt så har det legat på runt 50%. Även utan straffen så kommer andelen spelmässiga chanser bara upp till 25%.
Nu ska kanske inte detta överanalyseras som någonting negativt, vi får ha i åtanke att anfalla och få en fast situation/kontring är lika mycket värt när det leder till bra målchanser men hamnar i övrigt facket. En frispark eller hörna kan förmodligen leda till ett högre xG än ett avslut från ett taskigt läge. Antalet positionella anfall var ändå näst högst i denna match där VSK hade totalt 31, tidigare var det GAIS 44, HBK 23, MFF 20. Samtidigt så var det också en match som pågick 30 minuter extra.
Bollinnehav och passningsspel
Som väntat var det ändå Degerfors som förde matchen och det syns i bollinnehavet som de vann med sina 69% mot VSK:s 31%. Det var den lägsta siffran VSK haft under cupspelet, mot de övriga lagen hade VSK följande, 35% mot MFF, 50% mot HBK och 51% mot GAIS. Degerfors krossar egentligen VSK i allt gällande passningstatistiken där de sätter 86% av alla sina passningar mot VSK:s 71%. Det är den sämsta träffsäkerheten i passningsspelet VSK haft i cupspelet även om det mot Malmö bara var marginellt bättre, Degerfors låg på den nivå de brukar göra och tydligt ett passningsskickligt lag. VSK presterar sämre än Degerfors i all passningsstatistik, korta, långa bakåt osv även jämfört med tidigare matcher så ser siffrorna klart sämre ut och endast jämförbara med MFF matchen. Klar seger åt Degerfors i denna statistikdel.
Presspel och dueller
I denna match är det den match som VSK lyckas sätta minst press på motståndaren och tillåter 17 passningar för motståndarna innan VSK agerar med en aktion, för Degerfors så tillåter de VSK passa bollen 7,34 gånger innan de agerade i snitt. Det var ovanligt högt värde för VSK och skillnaden var lika stor som mot MFF, i övriga matcher har det varit ett mer jämnt värde dvs att lagen satt ungefär lika mycket press mot varandra.
VSK vinner dock som vanligt duellspelet 53% vunna dueller mot Degerfors 44%. Här är VSK klart bättre än Degerfors i allt, enda som Degerfors är jämnbra med VSK är luftdueller där lagen har samma värde.
Individuella prestationer
Om vi börjar med matchens mest omtalade spelare Sean Sabetkar så var det det sämre i antal lyckade aktioner än vanligt men bättre i duellspelet. Det anmärkningsvärda är att Sean i de två senaste matcherna kommit till tre avslut totalt, även om han är ofta uppe på hörnor så är det väldigt sällan det leder till ett avslut. Hela förra året blev det bara tre avslut.
Men var han då bästa mittback i VSK? Svaret är att han hade näst bäst värden, Engström har fler lyckade aktioner och är bättre i duellspelet även om han tappade boll mer än Sean, däremot hade Sean en bättre match än Lagerbielke denna gång, mot GAIS var det tvärtom. Lagerbielke har dock fina värden i grund och botten och ser väldigt lovande ut, i de två senaste matcherna har han legat runt 80% i vunna defensiva dueller vilket är bra och ett viktigt mätvärde. Även om Lagerbielke inte har bäst mätvärden i backlinjen så är det fortfarande bra för en ung kille mot två allsvenska lag och ett lag från Superettan, det här kan bli bra. Han vinner fler dueller än jämfört med förra året i Norrettan och egentligen bara passningssäkerheten varit sämre i år jämfört med förra året, den har också svajat när det varit mot lag i Allsvenskan men var riktigt bra mot GAIS.
Tronêt var den spelare som kom fram till flest chanser och hade också näst högst xG. I denna match var det rätt många olika spelare som kom till avslut och det var fyra målchanser totalt som hade ett xG på över 0,2. När det gäller dueller så måste det återigen lyftas av för hatten för Prodells arbete där, han fick inte till något avslut i denna match förutom straffen men är inblandad i höga 43 dueller, nästan lika mycket som rekordet mot MFF. Det är egentligen inte bara han utan generellt höga värden på antalet dueller.
Ett annat mätvärde som ser ut att blivit bättre i VSK överlag i truppen är förmågan att dribbla sin spelare och frågan är om det inte har med att göra att man har haft Moonga Simba som var en riktigt bra en mot en spelare både offensivt och defensivt, att träna mot honom har gjort flera spelare klart bättre i dribblingar men även i dueller. Vi väljer att lyfta fram Simon Johansson som gått från 50,6% lyckade dribblingar förra året till 61% i år och Filip Tronêt som också ökat från 54,5% till hela 87%!
Av inhopparna som tack vare förlängningen fick mycket speltid så går det ändå utläsa några saker. Olle Edlund har bra värden i duellspelet och vann 8 av 10 dueller vilket är starkt. Salmon som har blivit en liten favorit på Anno 1904 redaktionen har visserligen en låg % lyckade aktioner men det har ofta offensiva spelare, men han har 60% på dribblingar och hög passningsprocent 80% samt vann hälften av sina offensiva dueller vilket är mer än vad Prodell gör. Även Sörman har fina värden som förövrigt är 100% på antalet dribblingar i år, vann klart mer dueller i denna matchen än jämfört med GAIS. Men framförallt så hade han flest interceptions, dvs stjäla eller bryta bollen när Degerfors har bollinnehavet, hela 11 stycken och då spelade han inte ens hela matchen.
Mer än så här blev det inte denna gång då VSK ska presentera ett nyförvärv idag och det behöver också analyseras.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Säsongen 2024: Grönvitt höll för favorittrycket – Wilma årets spelare
Ett bra VSK föll mot ett skickligt Häcken
Rutinerade nyförvärv ger hopp