Som nog alla känner till vid det här laget har man internationellt inom fotbollen beslutat om att tillåta fem byten under en fotbollsmatch. Tanken är att tränarna ska kunna öka rotationen i truppen under match för att på så sätt minska belastningen på spelarna som nu ska spela en himla massa fotbollsmatcher på kort tid. Bytena får ske vid maximalt tre tillfällen samt under halvtidsvilan.
I VSK Fotbolls match mot AFC Eskilstuna härförleden gjorde VSK bara tre byten, samtliga inom de sista 20 minuterna av matchen, ungefär som det såg ut när bytandet innebar maximalt tre nya spelare in på planen.
I en artikel i VLT säger tränare Askebrand att ”Att bara byta för bytandets skull känns konstig”
Är det och var det rätt tänkt av Askebrand att resonera som så? Ska man bara byta när man upplever att bytet behövs av någon anledning och vilka anledningar är ”rimliga” för att göra byten i fotbollen?
Intressanta frågor som vi ska försöka besvara, men innan vi gör det ska vi ge oss på att förstå Askebrands resonemang om att man inte byter för bytandets skull och vad det uttalandet kan tänkas stå för.
Alla som reflekterat vad fotboll är som fenomen, alla reglerna, vilka spelarna är, tränarna och så vidare, inser rätt snabbt att fotbollen befolkas av regelstyrda, lätt tvångsmässiga människor som tänker i system och som bryter ned spelet i sekvenser för att förstå det och därigenom försöker skapa kontroll, eller i vart fall en upplevd sådan.
Det måste vara så, lagidrotter är speciella då tex fotboll innebär att elva spelare ska koordinera sina fysiska prestationer till ett slags lagspel, utan att tänka på vad de gör på planen. Alla som spelat fotboll har upptäckt att man inte kan tänka vad man ska göra när bollen kommer, eller fundera över om man ska ta löpningen eller inte. Gör man det är det för sent och situationen har passerat.
Detta faktum ställer krav på att allt som som ska ske på en plan som innebär någon slags koordination måste övas in på träning så att det kan ske utan tankeverksamhet. Spelarna måste veta vad de ska göra utan att tänka på det.
Ja, och tänker man vidare så förstår man också att alla tränare inom fotbollen från gärdsgårdsserierna till den internationella toppfotbollen måste älska att öva och öva och öva det som ska hända på planen. Tränarna är tvångiga, detaljfokuserade och ser spelarna som brickor som ska utföra handlingar inom ramen för ett system. De älskar det förutsägbara och hatar att inte ha kontroll över vad som händer på planen. I botten är det drivkraften, att skapa kontroll och lyckas med sitt system.
Vi brukar säga att fotbollen är värdekonservativ och inte gärna förändrar sig. Helst ska samma regler som användes på 1800-talet gälla också idag. Bara om det blir uppenbart omöjligt att fortsätta med något, är man beredd att förändra sig.
Håller ni inte med?
Tänk på hur ishockeyn förändrats genom åren med genomgripande omstöpningar som gjort den till en annan sport, i en del avseenden. Där råder uppenbart andra sätt att se på utveckling.
Att fotbollen är som den är, är inte konstigt, givet alla fyrkantiga människor som befolkar den.
Det är samma sak med spelarna, de som lyckas är inte de slarviga talangerna som glider runt och som inte vill göra jobbet. Nä, det är de gnetiga, de idoga och de som kan lägga band på sig själva och som kan älska sin inre beteendepolis, som blir de firade stjärnorna, oavsett nivå på fotbollen.
Ovanstående resonemang för oss osökt tillbaka till Thomas och hans byten i senaste matchen.
Vi ska så klart förstå Thomas ovilja att tillämpa de nya reglerna för att han är en utmärkt och ytterst kompetent företrädare för den syn på fotbollen som råder och rått de senaste 100 åren. Man kan nästan bara le åt hans uttalande och bli lite varm i bröstet, för Thomas ger i en liten kort mening uttryck för all den kraft och styrka som finns i fotbollen, samtidigt som den visar på dess uppenbara svagheter.
”Att bara byta för bytandets skull känns konstig”
Ett sådant uttalande signalerar att jag (Thomas) minsann och vi i VSK har ett system som vi jobbat fram, vi håller oss till det, för vi vet att det fungerar och är bra. Varför ska man då ändra på det, är egentligen det Thomas säger med sitt konstaterande.
Ja, varför ska man ändra på det? Kanske för att det är en ny regel inom fotbollen! Vi får väl anta att Thomas och VSK inte skulle strunta i att börja tillämpa, låt säga en ändring av offside-regeln.
Varför vill han inte omfamna den här regeländringen?
Thomas har helt säkert ett antal kriterier som han anser vara ”rimliga” anledningar för när ett byte ska ske i en match. De flesta är uppenbara för alla, såsom skador, trötta spelare osv.
Men nu har något förändrats, en ny regel finns inom fotbollen och eftersom den handlar om byten måste nu Thomas och Kalle jobba fram fler ”rimliga” anledningar till att byten ska ske i VSK.
För hur det än är. Den nya ”regeln” i alla klubbar måste bli att fem byten skall genomföras i varje match. Kom ihåg varför regeländringen skedde, spelare måste få vila så mycket det bara går, det är en kort säsong med många matcher, i VSK:s fall i snitt 6/månad, kommande fem månader.
VSK-tränarna måste tänka om och tänka rätt. Bytena ska göras, frågan är bara vilka kriterier som ska styra dem.
Vi alla vet att många tränare tänker så här runt byten – man ska inte förändra något om det fungerar, dvs – inte göra byten om allt flyter på, på planen. Den underliggande tanken är då att det på något sätt kan bli sämre om man stör den balans som man tycker sig se i spelet.
Allt detta är förstås rent nys och magiskt tänkande – något som små barn använder för att få verkligheten dit de vill. Eftersom vi inte kan styra framtiden, inte ens kontrollsuktande fotbollstränare, måste logiskt sett motsatt tanke kunna vara lika sann – det blir bättre om jag byter in en spelare – trots att det ser bra ut nu – vi kanske gör 3 mål till pga det – vem vet?
Magiskt tänkande kan inte få styra fotbollsbytens vara eller icke-vara. Byten måste till så stor del det går bygga på kriterier, kriterier som är kända av alla, spelarna inkluderat. Ett sånt nytt kriterium är givet. Spelarna vet att det kommer att göras fem byten i en match oavsett hur matchen gestaltar sig, allt för att rotera ut speltiden på så många som möjligt.
Som sagt, fotbollstränare är ofta konservativa tingestar, men nu måste man förändra sig. Till VSK:s tränare säger vi nu – ta chansen att använda era byten till något bra och kreativt. Ni precis som alla andra har getts ett verktyg att jobba med under match med potential att påverka hela säsongens prestationer.
Är ni duktiga tränare ser ni till att använda det – ingen kan i förväg veta vilken betydelse det kan ha på slutresultatet. Men vi vet också att de tränare som systematiskt använder verktyget kan komma att få fördelar.
Frågan är bara på vilka grunder man gör sina byten.
Där behöver ni nu jobba vidare med den modell ni för närvarande använder – den har helt enkelt blivit omodern och behöver uppdateras.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
VSK dams tre starka nyförvärv med på första träningen
Säsongen 2024: Grönvitt höll för favorittrycket – Wilma årets spelare
När VSK slog MFF och vann två matcher