För att tillåta publik på arenorna så regeringen skickat ut på remiss vad som ska gälla 1 oktober, specifikt har det efterfrågat om vad som ska gälla på arenorna gällande avstånd och maxtak. Nu har idag Folkhälsomyndigheten som är en av de tyngsta remissinstanserna svarat och lagt en rekommendation på 500 personer och då lär det mycket till om det om det blir något annat. Dessutom ska samtliga spelare, funktionärer och övriga inkluderas i dessa 500, det kommer gå åt bara 100 personer att hålla ett evenemang och i praktiken kan klubbarna kanske räkna med 400 i publiken. Den stora anledningen till att det sätts just 500 är utmaningarna i kollektivtrafiken vid stora arrangemang och det är där riskerna är som störst och inte på själva arenan. Folkhälsomyndigheten öppnar upp för en höjning senare, men först när det gått några månader och detta har fått utvärderats.
Argumenten som framförs är också delvis obegripliga. Hur kan kollektivtrafiken på matchdag vara det stora problemet när det under rusningstid på morgon och kväll rör sig fler människor, dessutom är det en begränsad publikmängd som ska till arenan. Likt när det var aktuellt för att återigen starta fotboll var det helt plötsligt idrottsrörelsen som skulle lösa alla pandemiska utmaningar runt om kring arenan ska man nu behöva ägna sig åt att lösa problemen i kollektivtrafiken. Om kollektivtrafiken är ett problem borde kanske fokus från FHM mflr ligga på sätta maxgränser på bussar och tunnelbana så att det går att färdas säkert, de som inte får plats får färdas på ett annat sätt.
Det går att ana ett visst idrottsförakt, först när kulturprofilen Gardell talade klarspråk så började det hända saker och politiker blev helt plötsligt stressade. Gränsen på 500 personer gynnar endast kulturen och egentligen inte alls de stora elitlagen utan tvärtom så blir det en förlustaffär.
När det sätts samma gräns på inomhusarenor som utomhusarenor är även det obegripligt då det är klart att utomhusarenor är mer lämpliga från ett smittskyddsperspektiv, varför inte ta hänsyn till detta då? Att inte tillåta ståplatspublik är också delvis konstigt, att inte ens få chansen att försöka genomföra ett säkert arrangemang på de delar av arenan som har ståplatser är endast på grund av synen på ståplatspublik. Klart det bör gå och markera upp, ställa stolar, staket med mera för att kunna tillåta publik även där men den viljan finns inte från myndigheter och politiker.
Något som är obegripligt är att Riksidrottsförbundet inte rasar, de borde om några stå i frontlinjen och stå upp för publikidrotterna och ha en konstruktiv debatt om hur det ska fungera. Istället är det SvFF och SEF som tycks föra den publika debatten och som är de enda som tycks lägga upp konstruktiva förslag och nu ska de tydligen även lösa problemen i kollektivtrafiken som ingen har lyckats lösa det senaste halvåret. Det är även väldigt tyst från vintersporterna som hockey och bandyn, men kanske ändras detta nu när de inser de ekonomiska följderna att endast tillåta 500 personer på deras arenorna.
Självklart ska VSK Fotboll och Bandy ha publik på sina matcher, även om båda klubbarna garanterat lär gå back på arrangemangen. Nu gäller det istället att hitta lösningar på att få ned kostnaderna och öka intäkterna. Antalet vakter som behövs lär minska drastiskt, priserna i kiosken bör kanske stiga, sponsorer kanske ska få betala en extra slant, säsongskortsinnehavare bör kanske bidra lite extra när de går på matcherna, vilka funktionärer är absolut nödvändiga osv.
Med det sagt önskar vi alla tur i lotteriet om vilka som ska få gå och se match den 11 oktober när GIF Sundsvall gästar. Samt att smittläget inte förvärras så att det inte blir någon publik alls.
Glöm inte bort och tvätta händerna!
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Säsongen 2024: Grönvitt höll för favorittrycket – Wilma årets spelare
När VSK slog MFF och vann två matcher
Anders Carlsson: Ge Kalle ett långt och bra avtal med VSK Fotboll!