I de två tidigare analyserna har vi konstaterat att Superettan har rekordmånga matcher med få mål samt tittat lite närmare på årets expected goals i de första omgångarna. I denna analys ska vi grotta oss ner lite djupare i xG och titta exakt hur olika lag har skapat sina målchanser, är det via spelet, kontringar eller fasta situationer?
Expected goals
För att ni ska kunna tjuvkika på de övergripande Expected Goals siffrorna så slänger vi upp den översiktliga statistiken här.
Fördelning Expected Goals
Ovan så är xG statistiken uppdelat i det positionella spelet, kontringar, fasta situationer och fasta situationer utan straffar. Anledningen till att fasta situationer delas upp är att en straff har så stor påverkan när värdet är 0,76 xG per straff. Även gällande kontringar ligger VSK högt och vi vet alla att vi kanske har en av seriens bästa omställningspelare i Filip Tronêt.
Det som kanske förvånar mest är att Norrby är högt upp i samtliga tabeller, de är visserligen det lag som skapat högst xG men är starka på både spel, kontringar och fasta situationer. Däremot har det faktiskta utfallet varit sämre än xG så de behöver bli mer kliniska i sina avslut.
Ett lag som Landskrona BoIS har anledning att oroa sig, de ligger längst ner i tabellen i flera av kategorierna, även Brage är ett lag som har lite och fundera över.
För VSK är det lite blandat, även om VSK totalt sätt inte har en dålig xG statistik så är laget näst sämst i serien på att komma till bra avslut via det positionella anfallsspelet när man möter ett samlat för svar och här finns det rejält med förbättringsförslag och skulle behöva öka med en faktor tre för att bli ett topplag. Däremot gällande fasta situationer är VSK bäst både med och utan straffar, kanske beror det låga xG på positionella spelet att VSK spelarna föredrar att skapa en fast situation då vet att de är starka på detta.
Fördelning Expected goals Against
Om vi tittar på det motsatta och hur lagens Expected Goals Against, dvs motståndarnas målchanser har sett ut så finns det intressanta saker.
För VSK så har laget varit normalbra på att försvara sig när de är organiserade, däremot i övriga mätvärden är laget på den nedre tredjedelen. Det som kanske förvånar är att VSK är det tredje sämsta laget på fasta situationer, men då finns det också en straff där. Utan straffen så är värdet fortfarande svagt men inte katastrof. Det som förvånar är att VSK ändå borde vara bra i huvudspelet då laget besitter bra längt och bra huvudspelare, men försvarsmässigt tycks det inte ha slagit lika väl ut som offensivt. När det gäller det positionella spelt är dock VSK det lag som fått tredje minst positionella anfall emot sig, dock har det resulterat i aningens för högt xG. Men det är också bara fem omgångar och en riktigt bra målchans för motståndarna kan få stor påverkan på dessa siffror.
IFK Värnamo sticker ut som ett lag som har ett starkt försvar oavset situation, det blir en intressant duell när seriens bästa offensiva lag på fasta situationer ska möta seriens bästas defensiva lag på fasta situaioner när VSK tar emot Värnamo hemma i nästa omgång.
Antal positionella anfall samt kontringar emot
Ett mätvärde som kan vara intressant är antalet positionella anfall ett lag gör mot ett samlat försvar och hur många kontringar får emot sig.
I grafen ovan så X axeln antalet positionella anfall ett lag gör under en match och på Y axeln finns antalet kontringar de får emot sig. Det är utformat så att ett lag som har många anfall och får emot sig få kontringar finns i det övre högra hörnet, medans ett lag som skapar få anfall men får många kontringar emot sig finns i det vänstra nedre hörnet.
Det som är intressant med denna graf är att artikelförfattarens bild om vilka lag som är ”bra” och ”dåliga” stämmer hyfsat med dennes bild. Jönköping, Öster och Helsingborg är alla i rätt del av grafenn och ser ut att vara topplag i år. Däremot har framförallt lagen från Göteborg större problem och befinner sig i den mindre bra delen av grafen. Även om Akropolis släpper till fyra kontringar fler än Örgryte och GAIS per match så kommer de till 8 fler positionella anfall per match.
Slutord
Tyvärr finns det ingen bra statistik på vad hörnor och frisparkar har genererat för xG, det hade varit interssant att bryta ned detta ytterligare.
För VSKs del är det viktigt att få igång det positionella anfallspelet, det håller inte att vara sämst i serien. Här behöver det ske en ändring och det är ingen slump att majoriteten av årets mål har kommit på just fasta situationer.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Dags att få igång maskinen igen
10-3 mot Sirius efter verklig bandyshow av Landström
Stabil seger två dagar före seriefinalen