Dags för lite notiser om stort och kanske framförallt smått i vår underbara fotbollsvärld.
Veckans vart tog alla vägen: Dalkurd har senaste tiden gjort sig av med två av sina mest seniora spelare Ahmed Awad och Peshraw Azizi. De är mångåriga i klubben och sanna kulturbärare. Förmodligen är deras löner för höga för Dalkurd att hantera. Man har också blivit av med viktige mittfältaren Robin Tranberg med utgående kontrakt som tröttnat på Dalkurd och lämnar utan att ens förhandla med sportchefen. I skrivande stund har klubben fem seniorspelare under kontrakt till nästa år plus två juniorer. Prekärt läge när sportchefen seglat iväg till Helsingborg per 1/11 och den nya nyss har anlänt. Det ryktas att Dalkurd är och drar i nyligen nedflyttade BP:s mest seniora spelare, frågan är om de har pengarna för den typen av värvningar.
Veckans lidandet får ett ansikte: Apropå BP; efter senaste tidens debacle med degradering är diagnosen klar. Klubben är mano-depressiv och behöver medicineras. Sen 2014 har man varit i Allsvenskan ned till Div 1 och upp igen till AS bara för att nu vara tillbaka i Div 1. Allt detta på sex år. Hur är det ens möjligt? En spelare har varit med på alla turer är lagkaptenen Gustav Sandberg-Magnusson. Han är ett case study i lidandets psykologi. Hur orkar människan undrar vi? Hans pappa var också långväga i BP och har rekordet i flest spelade A-lags matcher i klubben. Gustav är ute efter pappans rekord och är på god väg med sina 9 säsonger i BPs A-lag. Frågan är vad som kommer först, att Gustav tar över rekordet från pappa eller att han blir inspärrad på ett gruppboende inom psykiatrin i västerort, med samma diagnos som klubben.
Veckans bomb: Nu går rykten om att ordföranden i Dalkurd Ramazan Kizil har tröttnat och överväger att dra sig tillbaka från klubben. Om det stämmer, hur ska det då gå med Dalkurd?
Säsongens sämsta publiksiffra: Förra säsongen slog Dalkurd ett rekord som få fotbollsklubbar vill veta av. I sina hemmamatcher på Gavlevallen fick man i Allsvenskan ihop ett snitt på 1058 åskådare. Inget att skriva hem om. I år gör man om bedriften och tycks slå något slags bottenrekord i publiksiffra i Superettan, enligt DN. I år har man enligt SvFFs statistik haft i snitt 202 personer på sina hemmamatcher. Katastrof. Man betalar 50 000 kronor i hyra varje match på Gavlevallen, en ren förlustaffär att spela fotboll där, som alla förstår.
Enligt DN-artikeln har man ännu inte skrivit på något avtal med Uppsala kommun om att spela på Studenternas nästa säsong. Vi kan tänka oss att det pågår hårda förhandlingar. Dalkurd har inte råd att arrangera matcher som man gör förlust på hela tiden, det tar sakta men säkert livet av klubben.
Vi gissar att man till slut kommer överens med kommunen och att Dalkurd får en trappa där kostnaderna för att hyra Studenternas är låga i början, för att sedan öka. Den springande punkten är, kommer det mer folk i Uppsala till matcherna? Ingen kan veta. Vi får väl se kommande säsong, men prognosen är väl inte den bästa. När Dalkurd gjorde debut på Studenternas gångna helgen dök 650 personer upp, inget klubben blir rik på.
Veckans insikt: Sveriges fotbollssupportrar tillsammans med sina respektive klubbar är involverade i en ödesfajt om rätten att slippa kollektiv bestraffning och ren repression från polisens sida. Kampen har bara börjat. Det kommer allt fler indikationer på att polisen avser att fortsätta kampen mot fotbollen nästa säsong med oförminskad styrka. Man kommer inte att ge sig. Vi har exempel på poliser som ifrågasätter den nya taktiken som nu omplaceras inom myndigheten. Påbuden om fortsatt marsch mot fotbollen kommer från högsta polisledningen. Inget har blivit bättre, det kommer sannolikt att bli värre nästa år.
Veckans orkar vi med en kamp till?: I en krönika för en tid sedan skrev Johan Croneman i DN om hur tyska fotbollssupportrar vägrade godta att spelschemat spridits ut över veckans dagar, för att tillfredsställa TV-bolagen. I Sverige är som alla vet läget hopplöst. Vi supportrar får finna oss i vad som helst, när det kommer till speldagar och tider på dygnet när det ska spelas fotboll. I Tyskland har supportrarna protesterat och faktiskt fått TV-bolagen att ändra sig. När vi löst polisfrågan är det här väl nästa stora grej att suga tag i? Visst vill vi ha speldagar och matchtider där supportrarna har realistiska möjligheter att kunna åka på bortamatcher.
Veckans kommundopning: Som vissa av er har sett hade vi i veckan en artikel om kommunalt stöd i femtio av landets kommuner. Här är ett litet exempel hur det kan gå till där ute när en kommun visar stor kärlek till sitt fotbollslag och agerar försäkringsbolag.
Karlskoga Tidning rapporterar att det var vid Degerfors IFs sista hemmamatch för säsongen som Degerfors kommun i stor stil fattade beslut i kommunstyrelsen om att bjuda på entrén till matchen. Fint av kommunen. Men inte nog med det, man konstaterade vidare att DIF inte kunnat spela sina två första hemmamatcher för säsongen på sin hemmaplan, pga att vårt klimat satt käppar i hjulet för att gräset skulle kunna växa till sig ordentligt. Nu fick Degerfors bittert nog spela dessa matcher i Örebro, hos ärkefienden. Men inte ska klubben behöva lida ekonomisk skada för detta. DIF fick 175 000 på ett bräde av kommunen för att vårvädret var dumt mot klubben. Förresten, nämnde vi att kommunen också betalade hyran åt Degerfors på Behrns Arena i Örebro, 47 lakan kostade det.
Fantastiskt, vi frågar nu Degerfors kommun – var går gränsen? Om det regnar när det bjuds till match och folk stannar hemma istället för att släpa sig till arenan, kan klubben då räkna med ersättning på grund av intäktsbortfall mot vad den förmodade publiksiffran skulle varit om bara soluschlingen behagat titta fram?
Nu undrar ni förstås var någonstans kommunen hittade 175 000 kronor i sin budget, för denna extraordinära utgift. Well, i en kvarvarande budgetpost för Allmänna val inom kommunstyrelseförvaltningens budget. Så kommunen använder pengar avsatta för val och demokratiarbete till att chippa in i fotbollsklubben, fint Degerfors kommun, ni gör oss stolta…
Veckans cash: I veckan hade SEF klubbchefsmöte. Högst upp på agendan stod att rösta igenom en ny ersättningsmodell för de 32 elitlagen. Den nuvarande ska tydligen skrotas. Nu kom man inte överens, men ett av de förslag som varit med ett tag nu är att göra det hela mycket enkelt. Man behåller 75/25% till AS respektive SE. Men sen får alla lag i samma serie lika mycket pengar. Kanske det är det mest rättvisa och den fördelningen bär fröet till att delvis motverka det vi såg hända i Allsvenskan i år – en tydlig uppdelning mellan övre- och undre halvan.
Veckans ÖFK: i en artikel i ÖP framkommer att Daniel Kindberg fortsätter att träffa ledningen i klubben och på regelbunden basis äter frukost med spelarna. Som vi skrev i vår artikel i veckan om ÖFK och Kindberg, utan att han stängs ute från klubben finns inget hopp om långsiktig överlevnad. Hans manipulationer kommer splittra klubben inifrån och göra det omöjligt att driva processerna framåt.
Veckans Kronolle: ÖFK har just nu 450 000 hos kronofogden. Beloppet ökar så sakteliga och nu är det fem ärenden som är under utredning. Det är inga skatteskulder, vilket är det viktigaste. Men den här halvmillen ska betalas den med, för eller senare. Uppförsbacken ser allt tyngre ut för ÖFK. De har fått in de lätta miljonerna nu. Det är nu det svåra börjar. Om en dryg månad måste de ha fått in sina 20 millar för att kunna driva verksamheten på en ”vettig nivå” nästa år, som de själva säger. Det är 8.6 M inne nu, enligt klubbens hemsida. Ovanpå allt detta har vi sen Fifa-domen där allt fler gör bedömningen att det blir tufft att vinna överklagan i CAS för ÖFK och Ghoddos.
Veckans ur askan i elden: Syrianska åkte till våra böner ur Superettan och återfinns hädanefter i Div 1. Nu är det tufft läge för klubben så klart. Tongivande spelare börjar lämna och i en serie artiklar i LT framkommer beskrivningar av årets verksamhet som en fritidsgård.
Ekonomin är inte oväntat i botten. Publiksiffran på hemmaplan är officiellt 504 personer i snitt. Den siffran är rejält saltad av klubben, om vi halverar den är vi närmare sanningen. Precis som Dalkurd går Syrianska ordentligt back på att anordna fotbollsmatcher. Hos kronofogden ser det inte bättre ut. Man har just nu 130 000 kr i obetalda skulder för utredning och åtgärd. Det mesta är till Södertälje kommun som nu vill ha in obetalda hyror för arenan.
Nu tänker ni att det här inte spelar någon roll då Syrianska i alla fall kommer att spela i Div 1 nästa år och därmed inte omfattas av de krav som finns via elitlicensen.
Det många dock har missat är att även Div 1 har infört en egen elitlicens i år. Vad gäller ekonomikriterierna liknar den de som finns i den vanliga elitlicensen, med undantaget att klubbar i Div 1 får ha negativt eget kapital. Hur ska Syrianska klara att efterleva dessa krav, med de ännu mindre intäkter de kan räkna med att ha i Div 1?
Är sagan nu all för SFC?
______________________________________________________________________________
Relevanta texter från oss om det som tas upp i artikeln
Artikel om de utmaningar Dalkurd står inför
Artikel om kommunalt stöd till idrotten i 50 svenska kommuner
Artikel om ÖFK och vad som hänt senaste tiden
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Dags att få igång maskinen igen
10-3 mot Sirius efter verklig bandyshow av Landström
Stabil seger två dagar före seriefinalen