”Är det klart än? Går dom upp?”, frågar en bekant omedveten om hur mycket stresshormoner och ångest som frigörs i min kropp av frågeställningen.
”Nej, det är inte klart än, men det kan avgöras på söndag”, svarar jag men törs ändå inte riktigt hoppas.
VSK leder division 1 norra med sex poäng före Syrianska FC med bara tre matcher kvar. Superettan hägrar vid horisonten. Det är ingen matematisk omöjlighet att grönvitt tappar serieledningen, men enligt SFC:s målvakt Dejan Garaca har laget fokus på att rädda kvalplatsen. Så det går inte att sticka under stol med att det ser bra ut. Men trots förutsättningarna är det ingen grönvit supporter som tar ut segern i förskott. Tvärtom råder en närmast vidskeplig övertygelse om att optimism skulle ge laget otur.
Hellre än att tro på seger ska man som supporter gärna betta på motståndarlaget. Insatsen vaskas för lagets framgångar och blir en offergåva till fotbollsgudarna.
Men det är inte bara supportrar som är vidskepliga. Den legendariska italienska fotbollstränaren Giovanni Trappattoni hade alltid med sig vigvatten som skulle ge honom tur på matcherna. Adrian Mutu hade alltid kalsongerna på sig ut och in på matchdagar och Wimbledonanfallaren Malvin Kamara hade den märkliga och omständliga ritualen att han alltid såg filmen Willy Wonka och chokladfabriken innan match. Paul Gascoignes ritualer ska vi inte ens tala om.
Även grönvita spelare har sina egenheter och tvångstankar. Mittfältaren Simon Johansson sägs ha jobbat bort de flesta ritualer han dragits med, men han knyter fortfarande dubbelknut på sina fotbollsskor för tur. Vänsterbacken Dennis Persson har många viktiga ritualer inför match. Bland annat vill han alltid äta samma mat som sist det gick bra. Nu på söndag blir det garanterat köttfärssås och spagetti för Persson. Tidigare VSK-tränaren Kalle Granath hade inga ritualer som tränare men var som spelare övertygad om att det skulle ge honom tur om han alltid satte på sig den vänstra skon före den högra.
Visst kan allt det här kännas fånigt och dumt, men forskningen visar faktiskt att elitidrottares vidskepligheten och irrationella ritualer kan ge en psykologisk fördel som resulterar i ett bättre resultat. Självförtroendet och trygghetens stärks samtidigt som nervositeten avtar. Övernaturlig påverkan har inte kunnat bevisas, men bör inte heller avfärdas.
Om supportrars tvångstankar och ritualer påverkar resultaten är mer oklart, men varför chansa? Låt oss istället leva ut vår ångest och vidskeplighet fullt ut. Byt inte kalsonger, gå inte på a-brunnar, spill inte salt, be en bön, sjung VSK-visan innan läggning varje kväll. Ingen har än så länge bevisat att det inte hjälper.
Personligen tar jag mitt ansvar. När VSK tog steget upp i Superettan 2010 hade jag av misstag bokat en resa till London för att se Arsenal – Birmingham på Emirates stadium och missade den sista matchen på Skytteholm. Det gick ju bra då! För att verkligen försäkra mig om att VSK går upp i år har jag därför gjort om bedriften och bokat en resa som gör att jag missar en eventuellt sista avgörande match mot Arameiska. Det gör ont i hjärtat, men vad gör man inte för sportklubben.
Johan Lindahl
DU HAR VÄL INTE MISSAT
VSK dams tre starka nyförvärv med på första träningen
Säsongen 2024: Grönvitt höll för favorittrycket – Wilma årets spelare
När VSK slog MFF och vann två matcher