I går söndag avslöjade sajten Bandypuls att Hammarby Bandy drabbats av en intern ekonomisk skandal. Det gäller aktiebolaget Hammarby Bandy AB där driften för A-lags verksamheten ligger.
Det har förts ut pengar från aktiebolaget som lagts på saker som inte är kopplade till bolagets verksamhet.
Hur mycket pengar det rör sig om eller vad de använts till vill inteAnders Gidrup, som är ny ordförande i AB:t sedan januari i år och tillika ordförande i HIF Bandy avslöja, enligt Bandypuls.
Tydligen har ett omfattande revisionsarbete gjorts i aktiebolaget under vintern och det är i samband med det oegentligheterna uppdagades.
Händelsen är polisanmäld och rubricerad som trolöshet mot huvudman, enligt Bandypuls och enligt Gidlund är det en ”betydande och kännbar summa”. Han säger också att det inte är pengar som Hammarby Bandy räknar med att få tillbaka i första taget.
Enligt Gidlund är den/de personer som eventuellt kan misstänkas inte anställda i Hammarby nu.
Analys
Om vi då reflekterar över vad som hänt kan vi till att börja konstatera det vi redan vet, att Hammarby Bandy AB under många år inte klarat av att sköta den verksamhet den är satt att driva. Nämligen att drifta A-laget i bandy och se till att ekonomin går ihop så att elitlicensen kan säkras. AB:t har under de senaste 10 åren bara gått plus något enstaka år och har också bara haft positivt eget kapital något av dessa år (vilket är ett krav från förbundet för att få spela elitbandy).
Fram till årsskiftet var Anders Hagbo VD i aktiebolaget. Han kan vara en av de misstänkta i denna härva, men det är absolut inte säkert att det är så. Andra misstänkta är så klart, styrelseordförande och ekonomiansvarig i styrelsen, som rimligen har attesträtt.
De här personerna kan förstås i olika kombinationer vara i maskopi med varandra, även om det kanske är mindre troligt.
Nu kan i och för sig oegentligheterna ha försiggått i klubbens restaurangbolag, Zinkentältet AB, så vi får slänga in en brasklapp här. Hammarby fick under våren återigen tillstånd att servera alkohol i Zinkentältet. Verksamheten bedrivs som sagt i ett eget aktiebolag med en egen styrelse.
En sak som talar för att det kan vara Zinkentältet AB där oegentligheterna försiggått är att bolaget från den 4/4 i år har avregistrerats för F-skatt hos Bolagsverket/skattemyndigheten. Så här står det på allabolag.se om det;
F-Skatt Avregistrerad: Anledning till avregistrering – Bristande redovisning/betalning
Startdatum för F-Skatt 2009-09-24
Slutdatum för F-Skatt 2019-04-04
I praktiken innebär detta att bolaget inte kan bedriva någon form av verksamhet, ha anställda och så vidare, då detta är skattepliktig verksamhet och det har man alltså inte rätt att hålla på med.
Det lär komma fram vart det har norpats pengar någonstans.
Frågan om drifsAB
Oavsett vart oegentligheterna ägt rum kvarstår frågan om Hammarby Bandy ska driva elitverksamheten i ett aktiebolag. För hur man än vrider och vänder på det kan man konstatera att aktiebolaget skötts illa genom åren. Inte nog med att man systematiskt misslyckats med sitt uppdrag att försörja A-lags verksamheten med pengar, man har tydligen ingen funktionell ekonomisk kontroll i styrelsen över verksamheten, vad det verkar. Allt det här konstaterade vi i en tidigare analys skriven för ett år sedan, där vi uttryckte oss så här;
”Under verksamhetsåren april 2016 – april 2017 styrdes aktiebolaget av en VD, en 66-årig man. Som hans chefer fanns en styrelse bestående av tre män mellan 54 och 61 år gamla. Endast styrelsens ordförande har någon erfarenhet av att vara verksam i aktiebolag med någon större omsättning. I allt väsentligt styrs Hammarby bandy av några grånande gentlemän med begränsad erfarenhet av hur aktiebolag verkar och fungerar”.
Det visade sig vara en tämligen korrekt analys.
Nu är situation faktiskt ännu värre i Hammarby Bandy. Första januari i år tillträdde en ny VD efter Anders Hagbo, nämligen Peter Hällsås. Frågan är om Peter ens hann packa upp sina pennor på kontoret innan han fick sluta. Dagen efter briserade bomben om att Hammarby Bandy var i akut likviditetskris och att det fattades minst 1 miljon i det korta perspektivet och att den enda åtgärd man kunde vidta för att rädda situation var att säga upp spelarkontrakten.
Även om det förnekas officiellt har flera tidningar skrivit om att spelarna i det här läget krävde att styrelseordföranden i Hammarby Bandy AB, Jan Henriksson skulle avgå. Hur det nu än var fick han gå samma dag och nästan hela styrelsen gick med honom.
I ett sådant här läge när aktiebolaget saknar ledning måste huvudägaren, dvs den ideella föreningen kliva in och ta över. Så har också skett och idag sitter samma styrelse som i den ideella föreningen, i aktiebolaget.
Problemet är att ingen i dagens styrelse har någon erfarenhet att driva en verksamhet som omsätter runt 15 miljoner per år. Med Jan Henriksson försvann den kompetensen. Den stackars nya VD som började 1:a januari har försvunnit och ny VD för Hammarby Bandy AB är fd tränaren och bandyprofilen Stefan Karlsson. Stefan är förstås en nödlösning som lär ställa upp och göra det här gratis eller till en mycket låg ersättning.
Vägen framåt då för Hammarby Bandy? Nu måste klubben så fort det bara går se till att få in en styrelse i aktiebolaget med hög kompetens för att driva verksamheten. Samma sak med VD-jobbet. Där måste någon in som kan utveckla verksamheten så att den slutar gå kräftgång varje år. Hammarby Bandy vet nu att det var sista chansen man fick i år av licensnämnden.
Eller kanske är vägen framåt att avveckla aktiebolaget och återföra verksamheten till den ideella föreningen? Det finns fördelar med det. Administrationen blir mindre och det är mycket mindre regler, lagar och förordningar man behöver ha koll på. Den enda vinsten med ett driftsAB är att man kan dra av momsen, men det är oftast en mindre kostnad när nästan alla pengar går till löner.
För Hammarby Bandy kan nog vägen framåt vara precis den samma som för Sirius, där man avvecklade sitt AB och förde tillbaka fotbollsverksamheten till föreningen. Då med motiveringen att det är för krångligt och kräver för mycket resurser att sköta driften i ett AB.
Vi avslutar med att reflektera över vem som räddade Hammarby Bandy denna gång. Som alla minns fick man nyligen besked om att man fick elitlicens nästa säsong, trots eget negativt kapital.
Utan en sista handlingen från avgående styrelseordförande Jan Henriksson hade det inte blivit någon elitlicens. Han kvittade sitt privata lån som han givit bolaget på 1.2 miljoner och fick då aktier i bolaget som ersättning.
Problemet är att aktierna saknar värde då bolaget är avnoterat och aktierna får inte köpas eller säljas. Jan köpte bildligen digitalt toapapper för 1.2 miljoner. Vad man än tycker om det hela och oavsett vad som hänt i AB:et får man säga att mannen har klubbhjärta. Utan att få bort hans skuld ur böckerna hade det som sagt inte blivit någon elitlicens.
Vi konstaterar, inget nytt under solen när det gäller Bajen, samma repiga grammofonskiva varje år.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
I fråga om stabilitet kan insatsen sammanfattas som säsongens främsta.
Seger över Vetlanda men vissa försvarsproblem består
Årets Annospelare: Marcus Linday