ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Hur publiksnitt förändras från Div 1 till Superettan

Utöver sportsliga resultat, någon öl då och då, intresserar vi supportrar oss också för publiksiffror.

När de sportsliga framgångarna uteblir kan man alltid visa världen att vår klubb har lojala supportrar och att många följer den genom att gå på matcher.

Just nu är det framförallt två slags publiksiffror vi VSK:are är nyfikna på, hur många som kommer på hemmapremiären och publiksnittet för året.

Vi har skrivit om detta flera gånger tidigare men nu ska vi fokusera på vilka publiksiffror lag från Division 1 som gått upp har fått i Superettan.

Ovan ser vi alla nykomlingar i Superettan som kommit underifrån sorterat efter årtal. Det finns en hel del intressanta/roliga jämförelser man kan göra. Ingen är väl förvånad att Väsby United inte ökade sin publik med mer än 4 stycken det året man gick upp. Klubben som numera är AFC Eskilstuna har ju aldrig varit och kommer aldrig bli någon publikmagnet.

Landskrona lyckades inte heller höja sitt publiksnitt när man gick upp 2018 med mer än några procent. Men till skillnad mot Väsby hade man redan ett fantastiskt publiksnitt i Div 1. Tydligen var varenda en som var intresserade av L-BoIS redan på matcherna i Div 1.

Mest intressant är väl att Öster faktiskt lyckades tappa publik när man gick upp 2017 jämfört med i Div 1 2016. Det kanske finns någon förklaring, men lite märkligt är det.

Det finns så klart lag som har gjort resan åt andra hållet också. IF Sylvia ökade sitt snitt med nästan 500% när man gick upp 2007. Det tycks finnas ett slumrande fotbollsintresse i Norrköping för det här laget. De kanske snart kan göra om resan igen. I år spelar de i Div 1 Norra efter ett antal år i Div 2.

Ett lag som Östersunds FK som ökade från 1695 till nykomlingsrekordet 3320, nästan en fördubbling på ett år. Såna siffror är imponerande och säga vad man vill om Kindberg, att skapa hype kunde han iaf.

För VSK:s del ser vi att ökningen till 2011 från 2010 var 26% eller en ökning med 394 personer i snitt till 1926. Det blir intressant att se hur det blir i år då publiksnittet förra året i Div 1 låg på över 2000 personer, det vill säga lite mer än i Superettan 2011.

Den genomsnittliga ökningen av publik när man går från Div 1 till Superettan är 40%. Hur det blir för en enskild klubb kan som vi ser ovan skifta ordentligt.

Man kan faktiskt uppskatta hur många VSK Fotboll kommer att få i hemmapublik i år genom att titta på hur det sett ut för de andra laget och ta ett genomsnitt av deras ökning. Vi har gjort en graf för att illustrera det hela.

I grafen ovan har vi satt ut publiksnittet i Division 1 på X axeln och publiksnittet de sedan fick i Superettan på Y axeln.

Det intressanta strecket i grafen är trendlinjen, den prickade i mitten. Om vi tittar på Div 1 axeln och går ut till 2000. Sen följer vi den stödlinjen rakt upp tills den möter den prickade linjen. Vi kan då avläsa resultatet att VSK statistiskt sett, när man utgår från alla andra lag som gått upp till Superettans publikutveckling, kommer att få ca 2 400 i hemmapublik i år.

Frågan är hur statistiskt sannolikt ett sådant värde är? Ganska säkert, faktiskt. Om du tittar i grafen igen ser du en grön prick mitt nästan mitt i den. Det är VSK Fotboll 2010/11. Som vi kan se ligger VSK:s publikförändring det året väldigt nära trendlinjen och den förväntade ökningen.

De heldragna linjerna är det spann inom vilket publiksnitten hamnar statistiskt sett 95% av alla gånger för respektive lag. I VSK:s fall innebär det att det är nästan helt säkert att publiksnittet i år kommer hamna mellan 2000-3000

Premiärsiffran

Intressant nog har VSK redan idag den näst högsta premiärsiffran i Superettan för en nykomling från division 1. Det enda laget som har en bättre siffra är Umeå FC som räknade in 7045 i premiären 2012. Det är väldigt nära vad Parken klarar av så den siffran blir svår att slå. Men att få en siffra på höga 5000 är inte omöjligt, mycket beror nog på hur vädret ser ut.

Facebook Comments Box