I två artiklar har vi tittat på hur elitstöden och matchavgifter ser ut för elitlagen i staden. Det är dags nu att gå in en djupdykning i hur det ser ut i övriga kommuner. Tyvärr går det inte att göra en jämförelse på alla kommuner som har ett allsvensklag då vissa arenor ägs av klubbarna själva och i andra fall så går det via ett externt aktiebolag där det inte går att få insyn i uppgifterna.
Som ni kanske minns så kommer VSK nästa år betala 1,5 miljoner, dvs 100.000 kr per match för att spela på Hitachi Energy Arena.
Kalmar FF
Kalmar FF har en fast avgift på 30.000 kr och utöver detta kommer publik, belysning och led-avgift. I praktiken varierade matchtaxan från 68.984 kr (IFK Värnamo) till 136.210 kr (Malmö FF).
För detta får Kalmar FF en arena på 15.000 åskådare, 12 loger och 3 konferensrum. Det finns en företagslounge för 1200 personer och en medlemspub.
Total kostnad: 1.321.994 kr
IFK Värnamo
IFK Värnamo har en uppgörelse där man betalar ett fastpris för samtliga herr, dam och U21 matcher och har en grundkostnad på 450.000 kr varav det tillkommer ytterligare driftkostnader.
För detta får Värnamo en arena för 5000 personer men inte så mycket mer.
Total kostnad: 600.603 kr
Halmstads BK
Även Halmstads BK har 15% på biljettintäkterna som de kallar elittaxa, men har inget tak likt det som finns i Västerås. I detta så får de tillgång till de loger, resturang och bar som finns på arenan.
För detta får HBK en arena som tar 11.000 personer, VIP loge, två resturanger och en pub.
Total kostnad: 1.726.140 kr
IK Sirius
Nu har jag inte fått en totaltkostnad för Sirius, men de betalar 50.000 kr till 130.000 kr beroende på hur mycket av arenan de utnyttjar. Utifrån detta så gissar jag att även de hamnar runt 1,5 miljoner kronor per match men får då en modern arena.
För detta får Sirius en arena som tar 10.522 åskådare, 6 loger, en vip lounge (700 personer), resturang och 11 kiosker.
Total kostnad: okänd
Örebro SK
Nu har inte ÖSK spelat i Allsvenskan sen 2021, men jag tycker det ändå är en relevant jämförelse pga stadens storlek och den arena de har. ÖSK hade en deal där hela arenan med 1100 träningstimmar, kontor och samtliga matcher kostade 3,3 miljoner kronor. Det låter ganska mycket men vi ska ha i åtanke att det inkluderar träningstider för 588.500 kr men även en stor kontorsyta. Utöver detta så när vi jämförde kommunsponsring så låg ÖSK väldigt högt upp med 1,6 miljoner (jämför med VSK fotboll 250.000 kr). Räknar vi bort hyror och vad man fått tillbaka från kommunen så är den spontana känslan att ÖSK haft en bra deal jämfört med kommunen. Men väldigt svårt och jämföra.
För det får ÖSK en arena som tar 13.072 åskådare, två restauranger, en pub enligt wikipedia och flertalet loger.
Slutord
Jämfört med andra kommuner betalar VSK ungefär likvärdiga summor i matchhyra, men då har konkurrenterna flera loger, restauranger och barer och generellt mycket bättre hospitality ytor. Kommuner som Uppsala och Örebro tillhanda håller arenor som är toppklass för samma summa som Västerås stad vill ha för Hitachi Energy Arena.
Det viktiga här är inte att hyran ska sänkas utan att vi får förutsättningar som våra konkurrenter. Nu har Västerås stad bestämt att hyran ska ligga på en nivå jämförbart med våra konkurrenter, ja då får de faktiskt leverera en arena som håller det måttet.
VSK är i skriande behov av en bättre arena för att kunna dra in de intäkter som behövs, det är i dagens fotboll mer än bara antalet platser.
//HL
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Poängen sitter fint men insatsen i andra oroar och frustrerar
VSK dams tre starka nyförvärv med på första träningen
Tveksam början men Grönvitt kunde till slut stå som rättvis segrare