I två år har Anders Tengström styrt VSK Swish till stora framgångar. Nu är han nominerad till VSK:s styrelse inför årsmötet den 13 mars.
– Det är alltid hedrande, naturligtvis, när andra uppmärksammar en och tycker att jag förtjänar att jobba för klubben i en formell position. Jag har funderat på vad nästa steg i mitt VSK-engagemang ska vara, och började tänka på det här när folk började nominera mig, säger ”Tengan”.
– Det kändes väldigt inspirerande när frågan kom, och när jag svarade ja tog det ytterligare tid innan de meddelade mig att de skulle föreslå mig till styrelsen. Det var ingen självklarhet, för de hade många kandidater.
Det är tydligt att valberedningen gjort ett minutiöst arbete för att forma en bra styrelse.
– Jag vet att de gjort ett mycket noggrant och granskande jobb. Det verkar som de har försökt få med många olika kunskapsområden. Sport, ekonomi, människor nära idrotten, struktur i organisationer och projekt. Men de har inte plockat in någon som uppenbart kommer att jobba med kommunikation.
Och det är där som du kommer in i bilden? De nämnde ju din kommunikativa insats i nomineringen.
– Jag kan konstatera att de lyfter fram det arbete jag gjort för föreningen i den frågan de senaste åren. Styrelsen bestämmer ju internt vad ledamöterna ska ha för ansvarsområden. Men kommunikation är absolut ett av de områden jag kan tänka mig att jobba med.
– Viktigast för mig är ett styrelsearbete där vi börjar bygga klubben för superettan. Nu har vi varit i avgrunden och vänt, nästan allt i klubben var slaget i spillror, så nu handlar det om att fortsätta återbyggandet som påbörjats.
– Strukturer och organisationen måste vara på plats, vi måste få rutiner och processer som fungerar. Det ska både vara lätt att jobba och spela i VSK – vi ska vara en väl fungerande arbetsplats både för spelare och för andra anställda, säger ”Tengan”.
Till vardags är du psykolog och docent och forskare i psykologi. Det är kanske inte den första kompetensen att traditionellt ta in i en styrelse, men psykologi är ju oerhört viktigt i alla lag och organisationer. Vilka fördelar tror du att valberedningen ser med just din kompetens?
– Jag hoppas och tror att de ser att jag kan jobba strukturerat, driva frågor och göra analyser. Att jag kan tänka, det är det jag är duktig på. Jag vet naturligtvis hur viktigt det är att jobba med psykologisk utveckling i en förening som har lite ambitioner, och jag kommer verka för att klubben ska använda sig av psykologisk kompetens i utvecklingen av spelartruppen, säger ”Tengan”.
– Det är ofta en bortglömd bit och något de flesta tar till när det är kris i laget. Det är helt fel tillfälle, för när ett lag är i panik är spelarna inte mottagliga för någonting. Sådant här ska laget börja med när det mår som bäst, då är spelarna mottagliga för det.
Du har stått på läktaren i många år och hejat fram laget. Hur vill du lyfta in supporterperspektivet i styrelsearbetet?
– Jag hoppas vi tillsammans med supportrarna kan lyfta in ännu fler av de krafter som finns för att hjälpa till på olika sätt. Vi kan inte hoppas att någon annan ska göra det – antingen gör vi arbetet eller så blir det inte gjort.
– Hur det än är så är det ideellt arbete som gäller. Det finns massa uppgifter som bör utföras om vi ska lyfta oss till superettan och senare allsvenskan, och de måste utföras av ideella krafter och supportrar. Vi måste utvidga klubben med många personer som kan bidra med en liten del till klubbens byggande. För att klara det behöver vi tänka utanför boxen och ta vara på det engagemang som finns hos vanliga supportrar. Alla kan göra det de är bra på. Vi kan försöka lyfta in saker som folk redan gör till vardags, så att de gör det i en liten utsträckning ideellt för VSK.
Hur är relationen med oss supportrar överlag, tycker du?
– De sista åren har vi kommit närmare varandra, supportrarna och klubben. Det har varit väldigt positiv stämning, och vi har bidragit för att först rädda klubben och sedan vara med och utveckla klubben ytterligare. Supportrarna har burit ett stort ansvar och dragit ett stort lass för att ge pengar till klubben. Det ska vi fortsätta med, för vi är bara en liten ”division 3-klubb” och alla krafter behövs.
För att återgå till kommunikationen i VSK. Utmaningen kan förstås bli större när klubben förhoppningsvis växer och avancerar i seriesystemet. Hur ser du på det?
– Så är det alltid, det kan bli falanger och en större distans mellan den formella makten i klubben och supportrar och åskådare. Det är oundvikligt och givet att det blir så. Då är det viktigt att vi har öppna kanaler för att kunna ha en ständig dialog med varandra. Vi ska inte vara överens om allting, och vi kan ha olika synpunkter i alla frågor, men de ska vi kunna framföra på ett bra sätt. Det finns mycket vi kan göra för att informera supportrar och medlemmar i föreningen på ett bättre sätt än i dag.
– Om jag skulle jobba med kommunikation blir ett av de prioriterade områdena att hitta kommunikationsvägar för de som brinner för klubben. Alla ska känna sig nöjda med informationen de får, vi ska inte behöva spekulera och ha föreställningar om vad som gäller och vad som inte gäller.
En reflektion som vi på Anno 1904 har är vikten av att behålla den familjära känslan i klubben. Hur ska vi lyckas med det?
– Det familjära ska vi alltid försöka vidmakthålla, och det är en av de svåra sakerna med att bli en större klubb. Vi ska komma ihåg att vi är en familj, och du kan titta på vilken familj som helst, ofta har vi olika synpunkter i en fråga. I en familj kan man gnabbas om allting, men man är fortfarande en familj även om man tycker olika. Den känslan vill jag ska genomsyra det vi gör som klubb mot supportrar, åskådare, sponsorer och alla som tycker VSK är det bästa som finns, säger Anders Tengström.
Foto: Privat
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Årets spelare Wilma Hedenström – om succésäsongen och division 1
Kalle Karlsson om transferfönstret
Alex Douglas: Jag har utvecklat min positionering i försvarsspelet!