Som alla vet kom SvFF i förra veckan ut med sin rapport över Superettalagens ekonomi 2018. Vi har rapporterat övergripande resultat hur det såg ut för lagen. I den här analysen ska vi titta på hur VSK:s lönekostnader som de budgeterats i år, reflekterat i förra årets siffror i SE. Vi gör det så klart för att se hur VSK ligger till mot övriga lag och försöka titta ut områden som behöver beaktas och som kanske kräver aktiva åtgärder i klubben.
Vi börjar då med att konstatera att VSK Fotboll i sin budget för 2019 som årsmötet klubbade angav att de totala lönekostnaderna kommer att uppgå till 15.1 miljoner i en budget som omsluter 20.9 miljoner.
Tabellen nedan är hämtat från SvFF:s rapport om Superettalagens ekonomi 2018.
Vi kan då inledningsvis börja med att konstatera att VSK Fotboll om vi utgår från fjolårets personalkostnader har den 4:e största löneposten för personal i Superettan, av de klubbar som spelare där i år. De pengar (15.1M) VSK stoppar in i sina spelare och övrig verksamhet bör alltså göra att man hamnar högt upp i tabellen, givet kopplingen mellan kostnader och prestation. Detta förutsätter förstås att spelarna inte är överbetalda, utifrån vad de faktiskt kan prestera på en fotbollsplan och att övrig personal lyckas utveckla klubben på ett bra sätt.
Snittlönen för en spelare i Superettan 2018 var 20 454 kr/mån, inklusive ev sajn-on bonusar och exklusive sociala avgifter. Vi får anta att den inte blir högre i år då lag som Helsingborg, Gefle och AFC med höga lönekostnader inte längre är med oss i Superettan. Nåväl, om vi antar att VSK:s spelare ligger på den lönenivån i snitt så kan man göra följande beräkning.
20 454x12månx1.33 (sociala avgifter) blir alltså den totala kostnaden för en klubb och en spelare med snittlön i Superettan.
Då får vi – 20 454x12x1.33 = 326 446
I sin kalkyl räknar SvFF med 24 spelare i truppen.
Så – 326 446×24 = 7 834 700
Om VSK:s spelare tjänade som medellönen i SE är alltså VSK:s totala kostnader för spelarlöner knappt 8 miljoner. I budgeten för 2019 är den posten satt till 9 miljoner kronor, dvs 1.2 M eller 15.4% mer än genomsnittslönen i SE. I praktiken tjänar VSK-spelarna i snitt 20 454×1.154 = 23 600 kronor.
Vi vet dessutom att det med stor sannolikhet i praktiken inte är 9 miljoner som går åt i spelarlöner, utan mer. Om det inte vore över budget är det omöjligt att förstå klubbens resonemang om att två spelare måste lämna klubben för att någon ny spelare ska kunna värvas i sommar. Detta när truppens två dyraste spelare inte längre finns/eller bara delvis finns på lönelistan (Batan/Smajic). I praktiken sparar klubben totalt i år kanske 700 000 på uteblivna löner inkl avgifter för dessa två spelare.
Bara den besparingen borde räcka till fyra nya spelare på ett halvår, betalda med snittlönen i VSK. Men uppenbarligen ligger man över budget, så det krävs att spelare lämnar för att få ekonomiskt utrymme för värvningar, trots att man tappat sina största löneposter och truppen två spelare.
Det är uppenbart att VSK betalar sina spelare väl, sannolikt för väl. För inte är det väl så att laget kommer ta dubbelt så många poäng som tex IK Frej vars spelarbudget i runda slängar är hälften av VSK:s (se tabell). Sen får man bara konstatera att Varberg och Norrby med totala lönekostnader i föreningen som understiger VSK:s spelarbudget kommer att hamna långt före VSK i årets tabell.
Visst, VSK är nykomlingar och allt detta och man får räkna med rookiemisstag när ingen i klubben kan den här nivån. Men vi får också konstatera att effektiviteten på instoppade pengar inte är den bästa i jämförelse med de flesta övriga klubbar. Absolut, de finns de som är värre, tex Öster. Men VSK har under våren fått ut för lite resultat givet de pengar vi stoppar in i spelartruppen. Förhoppningsvis ändras detta till hösten när alla lärt sig vad som krävs för att vinna matcher i den här serien.
Från och med nästa budgetår måste det ske en korrigering vad gäller lönenivåerna. Vi har alldeles för många spelare som inte presterar på denna nivå som har löner som överstiger snittlönen i serien, det är ohållbart i längden.
Men detta är inte det största problemet. Långsiktigt finns det ett ännu större problem i VSK.
Uefa har som rekommendation att 70% av föreningens totala intäkter ska gå till löner i klubben. Vi kan se redovisningen i tabellen ovan hur det såg ut för SE-lagen förra året. Tre klubbar hamnar ovanför 70%, vilket också noteras särskilt i SvFF:s rapport om SE:s ekonomi 2018.
Hur ser det då ut för VSK om vi tittar på årets budget? De totala lönekostnaderna är alltså 15.1 miljoner av en tänkt totalbudget på 20.9 miljoner. Det ger att 72.2% av VSK:s totala budget går till lönekostnader. Det är alltså för mycket och inte bra.
Men vänta förresten, Uefa säger 70% av totala intäkter. VSK har i budgeten inte intäkter på 20.9 miljoner, utan 18.1 miljoner. Övriga 2.9 miljoner tas ur spargrisen för att få balans i budgeten. Spargrispengar är ingen intäkt.
Så, då är det alltså 15.1/18.1 = 83.4% går av våra intäkter går alltså till löner.
Då får man ställa sig frågan, vad spelar det här för roll? Jo, Uefa har så klart genom åren sett att klubbar med allt för höga lönekostnader givet intäkterna inte klarar av sina ekonomiska åtaganden över tid. Det finns för små buffertar i ekonomin helt enkelt, när nästan alla pengar går till löner.
Man har satt 70% som en rekommendation, men från och med i år kommer man bli tuffare i sina bedömningar för klubbar som överstiger den gränsen. I praktiken innebär detta att om VSK skulle gå och vinna Svenska cupen nästa år kommer Uefa göra en särskild utredning runt klubben om de ska få delta i Europaspel då man i utgångsläget anser att en klubb med över 70% andel personalkostnader är i en sårbar ekonomisk situation. Om utredningen kommer fram till att det inte ser bra ut kan VSK stoppas från Europaspel, då man inte får den sk Uefa-licensen.
En akademisk fråga så klart. Men VSK måste börja agera nu för att rätta till det här. Givet VSK:s prognostiserade intäkter i år kan klubben bära en total lönekostnad på 12.7 miljoner om man ska följa Uefas nyckeltal på 70%.
Som alltid när det gäller ekonomi finns det två vägar, öka intäkter eller minska kostnader (löner). Att skära i lönekostnaderna med 2.5 miljoner till nästa år är nog inte aktuellt, utan intäkterna måste också upp och de får då inte gå till enbart lönekostnader utan också annat.
Om VSK är kvar i Superettan nästa år vet vi att intäkterna ökar med nya TV-pengar. Det är redan nu bra om klubben aktivt börjar jobba med hur man ska sänka sina lönekostnader relativt sina intäkter. För hur det än är, det är bara när man nått ett ganska låg nivå man kan börja prata om att man är en välskött klubb med en sund balans i sina ekonomiska och sportsliga åtaganden.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Säsongen 2024: Grönvitt höll för favorittrycket – Wilma årets spelare
Ett bra VSK föll mot ett skickligt Häcken
Rutinerade nyförvärv ger hopp