ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Mäktig vinst och serieledning – på onsdag ännu en toppmatch

Våra grönvita-tjejer tog en mäktig vinst med 5-1 borta mot svårspelade och tuffa Eda IF på söndagen. På onsdag väntar ännu en toppmatch mot obesegrade Rävåsens IK Karlskoga på Kilsta IP.

Grönvitt körde över Eda och dansade disco

VSK dam besökte fina Hammarsvallen i Köla för att möta erkänt tuffa och skickliga Eda IF. Förra året fick Grönvitt stryk båda matcherna mot Eda och alla visste att detta skulle bli ett krig. Men VSK var beredda på fighten och skulle inte ge bort någonting.

Det var tydligt att tränaren Markus Lindberg och hans stab förberett tjejerna mycket bra. Eda brukar styra mittfältet i sina matcher men Grönvitt ägde mittfältet totalt med Sargonia Solaka och Elsa Sund i spetsen. Nathalie Brorson och Liwa Nilsson tog oerhört mycket stryk och skapade massor av målchanser, och på kanterna swishade Wilma Hedenström och Elin Antonsson fram hela tiden. Sargonia gjorde 1-0 efter 30 minuter efter en fin passning från Wilma, och i 42:a minuten ökade Wilma stensäkert på till 2-0. Maria Fjellman och Wilma stormade fram på sin vänsterkant under hela första halvlek och skapade stora problem för Eda. VSK kunde ha haft en större ledning, men seriens bästa målvakt Saga Bryntesson höll Eda kvar i matchen.

I andra fortsatte VSK skapa chanser och Liwa hade ett flertal chanser som Bryntesson i Edas mål räddade. Men i 62 minuten ökade Wilma på till 3-0 efter en fin framspelning av Nathalie. Bara två minuter senare lyckades Eda kvittera. Efter en hårt slagen frispark där Agnes Vilén gjorde en fin räddning, slog Edas Lina Ahlberg in returen. Eda fick lite kraft av det men skapade inga större farligheter och vårt mittbackspar Jennifer Holmström och Sally Messing höll rent hus i försvaret. I 82:a minuten spikade Grönvitt matchen efter en fint slagen hörna av Sargonia, skarvnickade någon i mål till 4-1. Självmål? Oklart. I 88:e minuten sätter Elin Antonsson säkert 5-1 till Grönvitt efter en delikat genomskärare från Tilda Hellén (se Schweiz 1-0 mål mot Ungern i EM).

Segern var odiskutabel. Första halvlek borta mot Lysvik var det bästa jag sett från Grönvitt men mot Eda gjorde tjejerna samma sak, men i båda halvlekarna. Laget firade sedan med supportrana på plats och vi drog upp en gammal klassiker, ”Grönvitt dansa(r) disco”. Tjejerna var med på noterna och det dansades och sjöngs så det ekade över bygden.

Obesegrade Rävåsen står på tur

På onsdag åker tjejerna till Karlskoga för att ta sig an obesegrade Rävåsen på Kilsta IP. Rävåsen låg i Elitettan för två år sedan men har ramlat ur två år i rad. I år är Karlskoga-laget ett topplag och har vunnit sex matcher och spelat fyra oavgjorda. De två senaste matcherna har de spelat oavgjort mot toppkonkurrenterna Karlstad och Eda.

Rävåsen var svårbedömda innan säsongen och laget själv pratade om en mittenplacering för klubben, men laget är svårbesegrade och verkar vara i toppen för att stanna. Nyckelspelare är mittbacken Emma Tryggvesson, lagkaptenen Nathalie Bergman och målvakten Lova Lundblad och målen görs främst av Lova Sandahl och Wilma Forsberg. VSK behöver spela på samma nivå som mot Eda och gå in med full kraft från början och ta tag i mittfältet och sedan utnyttja våra vindsnabba kantspelare. Då har VSK alla chanser att ta en ny 3-poängare.

Resultat och kommentar – omgång 10
IFK Hallsberg-Rynninge IK 4-1, Norrstrands IF-Hertzöga BK 0-4, Lysviks IF-Forsby FF 6-1, IF Karlstad Fotboll-Rävåsens IK Karlskoga 2-2, IK Sturehov- Sala FF 6-0, Eda IF-Västerås SK 1-5.

Grönvitt leder nu serien på målskillnad just före Rävåsen och Hertzöga, men Grönvitt har spelat en match mindre än övriga topplag. Bakom topp tre och två poäng efter jagar Karlstad och Eda, även Lysvik och Sturehov som ligger någon poäng efter är med i racet.