Förra veckan dömdes två unga fotbollsspelare nu 18 och 19 år gamla till villkorlig dom för givande av muta i det uppmärksammade matchfixningsmålet i Södertälje. Spelarna som representerade Syrianska FC anser sig oskyldiga och domen lär överklagas då deras försvarare är förvånade över den fällande domen.
Det som står i domen är en fascinerande läsning för alla som vill förstå hur matchfixningens ansikte ser ut i Sverige idag och hur en klubb systematiskt vägrar att ta tag i problemen. I följande text försöker vi sammanfatta vad som kommit fram i den här härvan och avslutningsvis gör vi några egna reflektioner.
Vi börjar med att göra en kort tillbakablick vad som hänt. Södertälje tingsrätt dömer alltså två Syrianska-spelare för att ha försökt muta en tredje person att påverka resultatet i en match som Syrianska FC:s U19-lag spelade i slutet av september 2017. De dömda var spelare i laget precis som den de försökte muta också var vid tillfället.
Målet var att se till att SFC U19 låg under i halvtid i sin match mot Huddinge IF.
Åklagaren har kunnat visa att de dömda har öppnat eller försökt öppna spelkonton på Bet 365 som erbjöd spel på den här matchen och andra av lagets matcher. Ytterligare bevisning som åklagaren lyfter fram är att en bror till en av de dömda spelarna satsar 2000 kronor på resultatet att Syrianska ska ligga under i halvtid, han vinner nästan 10 000kr när bettet går in. Det kanske inte tycks vara så mycket pengar men man har kunnat visa att den insatsen är avsevärt mycket större än vad brodern brukar lägga för insatser vid spel på andra lag. Genom broderns spel kan man också se att Syrianska U19s match mot Spånga i början av september 2017 också måste misstänkas vara uppgjord då brodern även där satsade mycket större summor än normalt och han vann också här på sitt bet.
Hela den här sorgliga och kriminella soppan uppdagades av en rättrådig vuxen i form av Syrianska FCs U19-tränare Stefan Fredriksson. Han uppger till LT i Södertälje att han fattade misstankar om att allt inte stod rätt till redan under förra sommaren. Stefan säger att han uppfattade att det var märkligt många ungdomar som var på lagets träningar och matcher och han hörde hur det tisslades och tasslades om uppgjorda matcher runt laget. Lite mer konkret blev det när det i omklädningsrummet kunde bli upprörda känslor där spelare pratade om att vissa andra spelare underpresterade för att manipulera resultat, just på de matcher som spelbolagen erbjöd spel på.
Det fanns också rykten om de nu dömda var inblandade i matchfixning och Stefan Fredriksson märkte själv hur de underpresterade och blev inblandade i märkliga situationer under flera matcher.
En vecka efter Huddingematchen berättar den 15-åring som de nu dömda spelarna försökt värva till sin matchfixningsplott för Stefan vad som hänt. Han säger att han fick ett erbjudande som han tackade nej till. Den 4 oktober kallar tränaren in de två utpekade till ett möte på klubbens kansli. De förnekar att de försökt värva den yngre spelaren men erkänner själva inblandning i matchfixning. Samtalet spelas in av tränaren och utgör åklagarens huvudbevis i domstolsförhandlingarna, då spelarna drar tillbaks sitt erkännande när de förhörs i samband med rättegången.
När det står klart för U19-lagets tränare att han har två spelare som ägnar sig åt matchfixning går han till klubbens ansvarige för ungdomsverksamheten, styrelseledamoten Iso Gürsac. Iso säger åt Stefan att stänga av spelarna från laget och anmäla dem till Svenska fotbollsförbundet enligt rådande praxis, vilket Stefan också gör. Det må ha varit en åtgärd enligt regelboken men aktionen sitter inte väl hos klubbens starke man och tillika sportchef Can Melkemichel. Han kallar Stefan Fredriksson till ett möte där han och Ercan Bisse lagledare och säkerhetsansvarig deltar. De förklarar att de är missnöjda med att han stängt av spelarna. När han försvarar sitt agerande uppstår en argumentation som slutar med att Stefan Fredriksson bokstavligt blir utslängd ur klubben.
Sportchefen Melkemichel säger själv till LT att Stefan under argumentationen sa till honom att han inte är kompetent att leda Syrianska FC. Men beter man sig så svinigt och säger att jag är inkompetent så … konstaterar Melkemichel i nästa andetag.
Stefan Fredriksson fick finna sig i att bokstavligen bli utburen ur klubbens lokaler av Can Melkemichel.
Nu är rättegången avslutad, domen kommer säkert att överklagas men fortfarande pågår en utredning om övergrepp i rättssak. Fredrik Gårdare, ansvarig för den grupp inom polisen som jobbar mot matchfixning säger att han i dagsläget inte kan säga något mer om vad den frågan handlar om.
Den 28 december 2017 publicerar klubben på sin hemsida ett uttalande där man berättar för omvärlden att man anmält spelarna och stängt av dem för spel i klubben. Man säger vidare att man tar avstånd från den här typen av handlingar och aldrig accepterar att matchfixning förekommer. Det är styrelsen som står bakom detta uttalande. I början av januari 2018 får sedan Stefan Fredriksson lämna klubben och någonstans efter det upphävdes den interna avstängningen av spelarna så att de återigen kunde träna och spela matcher för klubben.
Det som hänt rent konkret under 2018 är att en av spelarna lämnat Syrianska FC, den andra har flyttats upp i A-laget och har upprepade gånger fått representera klubben i A-lagssammanhang.
Nu är spelarna tillfälligt avstängda igen efter ett beslut i Riksidrottsnämnden och de kan räkna med en två- till treårig avstängning från all idrott om domen står sig i högre rätt.
Detta är alltså matchfixningens ansikte 2018 i en klubb som bara vägrar att ta tag i problemen som finns och har funnits under lång tid i klubben. När det kommer till att manipulera resultat för att tjäna pengar på gambling tycks klubben som helhet inte lärt sig någonting av alla skandaler genom åren. Nu dras klubbmärket i smutsen ytterligare en gång och ingen i och runt klubben kan räkna med att bli trodda när de säger att man som klubb jobbar mot matchfixning.
Vad sänder det för signaler till unga spelare, föräldrar och ledare när man sparkar den tränare som på uppmaning av ungdomsansvarig i klubben anmäler och stänger av de fuskande spelarna. Och vad sänder det för signaler när klubbledningen sen upphäver den interna avstängningen och låter spelaren under pågående polisutredning representera klubben i dess elitverksamhet. Om klubben har ett så svagt patos för regelverk, för fair play och obefintlig känsla för vad det innebär att vara en ideell idrottsförening i Sverige idag, hur ska man då kunna återuppbygga sin elitverksamhet och bli tagna på allvar för det man försöker åstadkomma idrottsligt?
I Can Melkemichel har klubben en klassisk småfifflare som ständigt ljuger för journalister och andra om klubbens angelägenheter för att hamna i bättre dager eller undvika negativa konsekvenser. Han har starka självhävdelsebehov och han tål inte kritik utan kör över folk så att han får det på sitt sätt i klubben. De som inte ser saker och ting på hans sätt, har bara att lämna föreningen.
Melkemichels syn på matchfixningsproblematiken i klubben är minst sagt avmätt. Ingen oro där inte. Han hade inte ens koll på när domen i målet skulle komma och klubben har ingen förberedd respons på vad som skulle ske i händelse av en fällande dom. Precis så agerar en människa utan moralisk kompass när det gäller rättvisa och som inte kunde bry sig mindre om de problem som resten av Idrottssverige ser finns i Syrianska FC. Uppriktigt sagt är det patetiskt att klubben håller sig med den typen av företrädare för de sportsliga frågorna i föreningen. Alla måste ju förstå att han förstör mer för klubben än vad han bidrar med.
Fortsättning i detta fall lär följa. Vi kan kallt räkna med att den utredning runt övergrepp i rättssak som finns runt detta mål kommer leda fram till att ytterligare märkligheter når dagens ljus.
Syrianska FC är verkligen på riktigt den mest sunkiga förening Idrottssverige så här långt fått uppleva.
1 thought on “Matchfixningens ansikte”
Comments are closed.