VSK och många andra lag har i sista omgången inte speciellt mycket att spela för, efter en lång säsong är det mindre än hälften av seriens om har något att spela för inför sista omgången. Eller är det verkligen så? Nja, elitstödet ska fördelas och det kan ha stor påverkan för klubbarnas förutsättningar nästa år. Enligt uppgifter är det runt 110 miljoner som ska fördelas mellan klubbarna, det är i snitt 6,8 miljoner per klubb som ska delas ut beroende på tre fördelningsprinciper. Det är dessa tre fördelningsprinciper vi ska titta lite närmare på och hur summorna kan fördelas utifrån detta till de olika lagen i serien. i denna analys har jag använt mig av 110 miljoner som en som utgångspunkt men det kan vara lägre eller högre men bör vara i dessa trakter. I en artikel på Fotbolldirekt så står det att Superettan ska få 150 miljoner, men det behöver nödvändigtvis inte vara allt via denna modell.
Elitstödet bygger på tre fördelningsprinciper utifrån deltagande i Superettan.
- 50% fördelas jämnt mellan klubbarna, dvs 6,25% (av 50%) per klubb (Basbelopp)
- 40% fördelas utifrån historisk placering (4 säsonger), 3,3% till 11,5% (av 40%) per klubb (Historik)
- 10% fördelas utifrån årets placering, 2,2% till 13,2% (av 10%) per klubb (Placering)
Det bör påpekas att 10% som baseras på årets placering gäller beloppet som delas i årets elitstöd, den historiska placeringen är för nästa säsong. Men båda beloppen avgörs i nästa omgång och i ett kommande kval.
Basbelopp
Oavsett historik så delas hälften av elitstödet ut jämnt mellan klubbarna, det är 1/16 del eller 6,25% av hälften av 110 miljoner, dvs 3,4 miljoner (6,25% x 50% x 110 miljoner). Det var tal om när den nya modellen infördes att ett alternativ var att klubbarna delade broderligt men möttes av motstånd av lagen som åkte in och ur Allsvenskan som ville ha en kudde. Istället för 6,8 miljoner var så fördelas resten av beloppet utifrån aktuell och historisk placering.
Årets placering
Tidigare baserades hela årets prestation utifrån tabellplacering, men nu är det endast 10% av elitstödet som fördelas så och där går det mer till klubbarna som går upp och mindre till de som åker ur. Förklaringen jag har fått är att det ska minska alla optimistiska budgeteringar där man satsar för att för att få en större del av kakan.
För VSK så kan laget som sämst hamna 12a, det skulle innebära 385.000 kr, skulle laget vinna mot AFC är laget 8’a och då kasserar laget in 605.000 kr, en skillnad på 220.000 kr. Det kanske inte låter så mycket, men säg att medellönen för en superettan spelare är 22.000 kr i månaden, det skulle kunna var att vi har råd med en spelare som kostar 33.000 kr i månaden istället.
Men det är inte bara i bottenstriden stora skiftningar kan ske, mellan plats 4-8 i tabellen är det högst oklart hur lagen kommer placerats. Det kan innebära att ett lag som Trelleborg får 990.000 kr eller 605.000 kr, en skillnad på 385.000 kr.
Historisk placering
Anledningen till att 40% fördelas utifrån historisk placering är att lagen som studsar mellan Superettan och Allsvenskan ska få någon slags kudde när de åker mellan serierna. Allsvenskan har länge haft denna modells om gynnar lagen som spelat i Allsvenskan länge och framförallt de som alltid är i toppen. Här är det rätt stora skillnader.
I tabellen ned så summeras placeringarna de senaste fyra åren och har man spelat i Allsvenskan räknas de året som 0 poäng och i division 1 och lägre som 17 poäng. Förra året så hamnade VSK på plats 12, men hur ser det då ut i år? Nu beror det till en stor del på vilka lag som faktiskt kommer spela, tar vi med alla lag som kan hamna i Superettan så ser det just nu ut så här (med årets nuvarande placering).
Som ni kan se är de hela 23 lag som kan hamna i Superettan nästa år (ja, BP och HBK är i tabellen men mest som ett pedagogiskt inslag att visa hur deras poäng ser ut och påverkas). Ett lag som Falkenberg som gjort en sejour i Division 1 skulle om de lyckas återvända få en bra poäng tack vare sina två år i Allsvenskan 2019 och 2020. Lag som spelat i Allsvenskan en säsong de senaste fyra åren gynnas kraftigt då de har en 0a som påverkar kraftigt, samtidigt som att spelat i Division 1 är ett riktigt sänke.
För VSK så låg man inför denna säsong 12a poängmässigt, men det finns väldigt goda möjligheter i år att klättra på listan då man slipper sänket från 2018 då vi spelade i division 1 och fick 17 poäng. Samtidigt är det många lag ovanför VSK som faktiskt riskerar att åka ur, Norrby, Jönköping Södra, Örebro SK, Östersunds FK. Det även det motsatta att Örgryte bara en placering från att faktiskt hamna på samma placering som VSK eller tom gå om. Var hamnar då VSK? Enklast är att kanske ge en bild på vilka lag som är aktuella och konkurrerar om varandra.
Just nu, med Örgryte och Norrby på kvalplats, samt att Östersunds FK skulle åka ur ligger VSK på plats 10 delat med Norrby. Det skulle innebära att de delar på summan på plats 10 och 11, VSK kan alltså få 2,09 miljoner. Detta kan förbättras och försämras beroende på vad som händer. Bilden blir lite svår tolkad då det är stor skillnad för VSK om det är Sandviken/ÖSK eller Norrby/Östersund som spelar. För att tydliggöra detta så skapade jag en bild på bästa och sämsta scenariot för VSK.
- Örgryte kan plocka in en placering och hamna på samma som Norrby och VSK, då måste lagen dela på summorna på de placeringar de delar.
- Örgryte kan gå om VSK och peta ner VSK och Norrby till plats 11 om de tar in två placeringar på VSK.
- Om ÖFK får kvala kommer antingen de eller Falkenberg spela i SE 2023, VSK tappar en plats men slipper dela med Norrby. Ekonomiska påverkan är marginell.
- Om Jönköping Södra eller ÖSK åker ur tar VSK in en plats.
- Skulle Dalkurd kvala och hålla sig kvar så tar VSK en plats i tabellen
- Skulle Trelleborg tappa en placering får de dela med VSK (förutsatt att VSK vinner)
- Om VSK vinner mot AFC med 3 mål så går vi upp på plats 8 och slipper dela med Norrby IF.
Krångligt? Så vad är bäst för VSK, i korta drag så skulle Superettan 2023 se ut som följande
- Sandviken vinner mot JS/ÖSK i ett kval
- Örgryte hamnar på plats 12 och VSK vinner mot AFC
- Dalkurd lyckas kvala och slå Falkenberg i kvalet.
- Landskrona går förbi Trelleborg.
- Vinna mot AFC med 3 mål
Detta scenario skulle innebära 2,86 miljoner. Men den stora skillnaden är att Dalkurd slår ut Norrby/ÖFK/Falkenberg från nästa års serie vilket ändå får ses som osannolikt. Näst bästa scenariot är att Norrby kvalar och slår ut Falkenberg i ett kval, då skulle vi få några hundra tusen mindre men ändå en bra summa om allt annat inträffar.
Det mest negativa scenariot som finns är att VSK förlorar mot AFC, Östersunds FK får kvala då både Trelleborg och ÖFK har bättre poäng än VSK, samt att Örgryte går om VSK genom att ta in mer än två placeringar, samt att Jönköping Södra eller ÖSK håller sig kvar i ett kval. Då får VSK 1,98 miljoner för plats 11. Som ni märker är det stora summor som står på spel i lördagens match. Till detta kommer ni få lägga på pengen för prisplats. Men mer fokus på hur den historiska pengen på 40% fördelas i bästa och sämsta fall för de olika klubbarna.
Men det är så klart även andra lag i serien som har samma intressanta utmaningar, för Öster/AFC/Brage är det liknande situation som för VSK/Norrby/Örgryte som ligger väldigt nära i poäng samt att ÖSK/ÖFK kan försvinna. Brage skulle kunna få dela med Öster om plats 3 och 4 i tabellen nästa år (om ÖSK/ÖFK) åker ur och få 3,9 miljoner, eller som sämst hamna på plats 8 nästa år och bara få 2,64 miljoner, en skillnad på hela 1,3 miljoner. Det är nog rätt många lag som hoppas på att just ÖFK och ÖSK åker ur då det kan vara en skillnad på över en halv miljon om det inträffar.
Trots att Skövde AIK kommer sluta fyra, så kommer det knappt ge några pengar i deras kassa. Visserligen ger fjärde placeringen kanske 600.000 kr mer än vad de i bästa fall hade räknat med, men då de bara spelat en säsong i Superettan får de ändå mindre än de lag som varit etablerade i flera säsonger.
Slutsatser
I tabellen nedan så visas summan av basbeloppet (50%), den historiska fördelningen (40%) och årets placering (10%) och vilken skillnad ett bästa och ett sämsta scenario kan ha för de olika klubbarna.
För VSK är det en skillnad på över 1 miljon beroende på hur Superettan slutar, det är oerhört stora pengar på spel även om det är rejält osannolikt att det bästa scenariot skulle inträffa, men det gäller verkligen att vinna för vid en förlust så är det troligt att VSK hamnar ganska långt ner i tabellen.
För sex lag i Superettan gäller slutstriden om mer än 1 miljon för nästa år, det är stora belopp. Brage och AFC har extremt stora belopp på spel med 1,7 respektive 1,9 miljoner.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Säsongen 2024: Grönvitt höll för favorittrycket – Wilma årets spelare
Ett bra VSK föll mot ett skickligt Häcken
Rutinerade nyförvärv ger hopp