ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Norrettan, en historisk analys av poäng och målskillnad i relation till tabellplacering

Vi har i tidigare analyser skrivit om vad som krävs ekonomiskt för att gå upp i seriesystemet. Nu tar vi vårt analyserande ett steg vidare och tittar ned i fabriken där fotbollen blir till. I denna unika analys tittar vi på hur ihopspelade poäng, målproduktion, insläppta mål och målskillnad är kopplat till ett lags möjligheter att avancera. Först ut blir en analys om lagen i Norrettan och vad vi hittat där.

Poäng

Vi inleder med att titta på poäng och hur poängskörden är kopplad till avancemang. I tabellen nedan visar att de lag som tagit 51 poäng eller mer i Norrettan sedan den skapades 2006. Vi finner där att Umeå FC är det lag som vunnit Norrettan med lägst poäng (51 poäng) och Sirius FK har rekordet med 68 poäng.
För att vara relativt säker på serieseger tycks 56 poäng vara en hyggligt säker siffra. Åttiotre procent av lagen med den poängen har vunnit serien. Enda undantaget faktiskt är Vasalund som 2016 tog 60 poäng men ändå bara slutade tvåa i serien. Medelvärdesmässigt är det historiskt sett en relativt stor skillnad på poängskörden mellan första och andra platsen. Förstaplatsen har snittpoängen 57,6 medans andraplatsen skrapar ihop 51,9 i snitt. Det är alltså en skillnad på nästan sex poäng eller om man så vill 2 segrar till i genomsnitt för att knipa seriesegern. Vissa år är serien jämn i toppen och vi kan konstatera att hela sex lag har skrapat ihop mer än 50 poäng men ändå inte kommit topp 2 i sluttabellen.

Målskillnad

Som vi kanske förstår är det bra att ha stor målskillnad om man vill komma högt upp i serien. Som ett mått på detta kan vi konstatera att endast två lag av totalt tretton som haft minst 26 mål i målskillnad missat kvalplatsen. Ett av de två lagen är VSK Fotboll som när laget 2006 gjorde debut i Norrettan hade hela +33 i målskillnad (58 gjorda mål, 26 insläppta) men ändå bara slutade trea. Vann serien gjorde Enköpings SK som bara hade fjärde bästa målskillnad det året med 53-36 (+17 mål).
I slutändan handlar det om att vinna matcher om man vill avancera och inte om att göra många mål i sig. Detta sagt så finns det ändock vissa egenskaper när det kommer till målproduktion som är rätt tydliga för de som vinner serien. Vi ska därför titta lite närmare på målproduktion och insläppta mål.

Gjorda mål

En vanlig klyscha som sägs är att “Fotboll är en sport som går ut på att göra mål”. Sagt och gjort. Rekordet i målproduktion i Norrettan innehas av IK Sirius som när de avancerade uppåt 2013 gjorde 79 mål. Sirius är ett målglatt gäng så de ockuperar även andraplatsen med 62 gjorda mål 2006. De kom tvåa med den målskörden och gick upp via kval.
Det finns fler intressanta exempel när gjorda mål inte är allt. Dalkurd gjorde 56 mål 2012 men slutade ändå bara åtta, man lyckades också släppa till 50 mål den säsongen.
Det lag som gjorde minst mål för att vinna serien är Umeå FC 2011, som då bara mäktade 43 mål. Akropolis lyckades komma tvåa med endast 41 gjorda mål 2015. Historiskt sett ligger målproduktionen på 54 mål (2,1 i snitt) för att sluta som seriesegrare i Norrettan. Denna bedrift har tolv lag lyckats åstadkomma. Av dessa har dock bara sju eller (58%) slutat topp 2 i tabellen.

Insläppta mål

Antalet insläppta mål har i snitt legat på 23 för de lag som kan stoltsera med en serieseger i Norrettan. I siffror innebär det ca 0,9 mål per match. Faktum är att nivån på insläppta mål är ett tydligare tecken på framgång än vad målproduktion är. Hela 72% av de lag som släppt in mindre än ett mål per match i snitt har som sämst slutat tvåa. Och än bättre. Av de lag som lyckats minimera antalet insläppta mål till under 20 har alltid vunnit serien. Denna bedrift har en tredjedel av seriesegrarna lyckats med.

Slutsats

Vi summerar vad vi lärt oss så långt.
  • För att vinna serien krävs det regelmässigt runt 56 poäng
  • Kombinationen av att göra minst 50 mål (1,92 i snitt) och släppa in max 26 mål (1 i snitt) verkar vara det absolut bästa sättet att garantera en topp två placering. Denna bedrift har totalt 10 av 12 lag fixat (83%) övriga två slutade 3:a
  • Av de lag som haft mer än +1 mål i snitt i målskillnad har de i 61% av fallen dessutom slutat som seriesegrare.
Avslutningsvis vill vi visa hur dynamiken mellan gjorda och insläppta mål har en direkt koppling till hur man placerar sig i serien. Vårt exempel utgörs av Dalkurd. Laget har alltid haft en bra offensiv med många gjorda mål. Vissa år har de också släppt in mer mål jämfört med andra säsonger och som vi kan se i tabell 5 avspeglar målskillnaden mycket väl lagets tabellplacering. Tabellen är uppställd med målskillnad som den sorterande variabeln. Kort kan man säga att målskillnader med enkelsiffror dömer laget till en mittenplacering medans en tvåsiffrig målskillnad automatiskt gör laget till ett topplag.

Norrettan 2016

Tittar vi på Norrettan 2016 så uppfyllde BP alla parametrar som brukar krävas för en serieseger. De hade fjärde bästa defensiv och tredje bästa offensiv genom Norrettans 11-åriga historia. Vasalund gjorde lika många mål som BP men hade en klart sämre målskillnad. Det skilde till slut hela 9 mål mellan lagen. För VSKs del kan vi konstatera att offensiven fanns där. Faktum är att VSK var på god väg mot att göra över 60 mål i serien. Det som i första hand omöjliggjorde det var att skyttekungen Karwan Safari öste in mål under vårsäsongen innan han blev skadad i augusti.
Värt och nämna är att Nyköpings BIS hade en väldigt bra defensiv under våren. Under sommaruppehållet tappade man mittbacken Calle Svensson (Husqvarna, numera i VSK) och målvakten Anton Fagerström (Örebro SK). Deras frånfälle resulterade i att insläppta mål ökade från 1,0 under våren till 1,7 under hösten.
Facebook Comments Box