Det är dags att börja syna hur bra spelbolagen har varit att sätta odds i Superettan och introducera en ny modell för hur man kan bedöma de sportsliga prestationerna i en serie och vad som kan vara spelvärt.
Innan vi går vidare vill vi påminna om Spelpaus för de som har problem med sitt spelande. På spelpaus kan man inaktivera sitt spelkonto.
Ok, då sätter vi igång. Som dataunderlag har vi använt snittoddset som spelbolagen har haft på trackern Odds Portal.
Vi på Anno har pratat mycket om expected goals och hur du kan använda det som en måttstock för att bedöma ett lags insats och huruvida det över- eller underpresterar jämfört med ett snitt av andra lag som man samlat in data för.
Dock finns det finns en annan modell som går att använda i fotbollsanalyser och det är något som kallas expected odds points. Den utgår från spelbolagens oddsättning på en specifik match och delar ut poäng efter sannolikhet att ett visst resultat inträffar.
Vi tar ett exempel. Om ett lag har 2.00 i odds för vinst (50% chans) och sen 5.00 i odds för oavgjort (20% chans ), så skulle poängen i expected odds bli 3 poäng gånger 50% + 1 poäng gånger 20%, dvs 1.7 poäng. Poängen kan då ses som en standardiserad siffra på hur mycket spelbolagen tror på att ett specifikt lag ska ta poäng i en given match. Om den här poängen summeras över säsongen säger den så klart hur spelbolagen tror att lagen ska hamna i tabellen.
I nästa steg har vi summerat alla de odds spelbolagen satt på ett specifikt utfall i en specifik match. Summerat blir det då det totala oddset ett lag fått för för alla vinster, kryss och förluster.
Tex Öster som knappt vunnit några matcher får ett extremt låg summa för vinstodds på sina matcher.
I tabellen nedan har vi markerat med grönt där spelarna om de konsekvent under året lagt samma summa på ett visst resultat hade gjort vinst. Tex för VSK hade systematiskt spel på oavgjort i VSK:s matcher gett ett totalt odds på 32, vilket innebär att om du satsat 1 kr varje match på oavgjort, hade du gjort en total vinst på 10 kr (32 kr i vinst – 22 kr i satsade pengar). Det innebär en return of investment (ROI) på 1.45, vilket är jättebra.
Vi har valt att sortera tabellen efter Expected Odds Points, dvs hur spelbolagen har bedömt chanserna innan match. Odds points är beräknat på 22 omgångar spel. Spelbolagen tycker alltså med sin oddssättning att det är Halmstads BK som borde leda årets tabell och även Öster och BP får en förvånansvärt hög tabellplacering, när vi utgår från hur spelbolagen värderar dem.
De lag som spelbolagen tyckt sämre om är VSK, Mjällby och Dalkurd som alla har en lite sämre placering här, än nuvarande faktiska tabell.
Tittar vi på utfallet på spelande för de olika lagen så går det att utläsa, helt förväntat, att lagen på övre halvan har haft bra odds på vinst medans för lagen på undre halvan är det oftast kryss och förlust man borde spelat på.
Om vi tittar på vilka lag och resultat som skulle gett bäst resultat så är det anmärkningsvärt att spelbolagen har haft absolut mest fel på bottenlagen, där hade både kryss och förlust varit ett lönande spel över hela säsongen.
Faktum är att du kan gå i vinst på 23 av 48 möjliga spel varje omgång om du satsar systematiskt på samma utfall. Det är ju 48% av alla tänkbara spel. Nästan så att du kan låta slumpen sköta om valen, det skulle statistiskt sett över tid bara ge en liten förlust. Känner du dig trygg med vilka resultat du ska spela på kan du alltså tjäna pengar.
Skapar vi en topplista på bäst och sämsta spel så ser det ut som följande.
Intressant nog är Östers IF med att spela systematiskt ett kryss det lag som toppar bästa-tabellen. Men att spela på Östervinster är samtidigt i topp på sämsta-tabellen. Öster har även förlust som sjätte bästa spel i året serie, så här långt. Att spela kryss genomgående på Öster hade gett en ROI på 1.73, vilket så klart är väldigt bra. Öster borde vara laget som spelbolagen förlorat mest pengar på i år, om spelarna varit alerta här.
Det tycks generellt som att spelbolagen för Superettan underskattar topplagens förmåga att vinna och underskattar bottenlagens förmåga att ta poäng. Då är frågan, har spelbolagen blivit bättre över säsongen att sätta odds? För att ta reda på detta bryter vi ut alla resultat från och med omgång 15 och skapar en liknande tabell på de senaste sju omgångarna.
Även om tendenserna inte är lika tydliga är det ändå förvånande att både Öster och Halmstad BK tycks vara högt värderade hos spelbolagen utifrån utfall, även nu på hösten, man kan undra varför.
Något som är intressant är att ett lag som GAIS som ändå haltar i tabellen har under hösten gett ett vinnande spel om man systematiskt satsat på GAIS-seger (ROI 1.28). Denna tabell är så klart mer osäker då det är färre datapunkter.
Även här är det 23 av 48 möjliga spel som ger vinst om man spelat systematiskt på det under de senaste 7 omgångarna.
Det går förstås att undra om det vi ser i Superettan i form av snittodds återfinns i Allsvenskan, eller om det är skillnader med hur spelbolagen lyckas där. För hur det än är, det spelas för betydligt mer pengar i Allsvenskan, hur påverkar det hela modellen?
Av tabellen framgår att spelbolagen är klart bättre på att sätta odds på Allsvenska matcher än dito i Superettan. Bara i tre tippningar har de kommit över ett totalt odds på 30 i något utfall. I Superettan återfinner vi sju sådana resultat.
Det är också flera lag som Häcken, Hammarby och AFC Eskilstuna där spelbolagen hade gått vinnande oavsett resultat om man systematiskt spelat på samma resultat i varje match. Tar man ett medel på alla spel som gått in så har spelbolagen en vinstmarginal på 14% om spelandet på varje match är samma summa.
Bästa ROI i Allsvenskan har så här långt varit att systematiskt spela på förlust för GIF Sundsvall (ROI 1.38). Men i AS är det bara 15 av 48 systematiska spel som ger vinst över tid, mot 23 i Superettan.
I Norrettan hittar vi också lite intressanta resultat. För Karlstad BK hade du kunna lagt en krona systematiskt på 1×2 och det hade ändå gett vinst, detta beror på att de åkte på en dundersmäll mot Boden som hade ett snittodds på 18.00 att Boden skulle slå KBK på bortaplan.
I den här serien är det 19 av 48 utfall som ger vinst vid systematiskt spel.
Slutsats
Hur ska man tolka detta? Spelbolagen kommer alltid att tjäna pengar på sina odds, då de har rätt tillräckligt ofta för att det inte ska gå back över tid. Över hela SE-serien gör spelbolagen en mindre vinst på spelarna, den tycks vara bättre i AS och Div 1 Norra. Av någon anledning har bolagen svårt att få till det i SE, inte ens nu på hösten tycks man ha skruvat på sina algoritmer så att de bättre ska stämma överens med historiken.
Av någon anledning under- eller överskattar bolagen lag i SE på ett sätt som vi inte ser i Allsvenskan eller Div 1 Norra. Att man slumpmässigt kan spela på ett utfall vecka efter vecka och ha 48% statistisk chans att tjäna pengar på det är ju verkligen ingen sweet deal för bolagen.
Man kan ju undra varför bolagen lyckas så mycket sämre i SE? Kanske är det historiska trender som inte går igen, lag som floppar helt som Öster tex, som inte var tänkta att göra det. Hurusom, passa på att tjäna en slant innan bolagen korrigerar sina oddssättningar.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Säsongen 2024: Grönvitt höll för favorittrycket – Wilma årets spelare
Ett bra VSK föll mot ett skickligt Häcken
Rutinerade nyförvärv ger hopp