Östersunds Posten rapporterade i veckan att ÖFK beslutat sig för att erbjuda allmänheten att köpa aktier i klubben. Det var en åtgärd som var förväntad och något som vi uppmanade klubben att skyndsamt göra i en av våra artiklar om klubben för en tid sedan.
Nu erbjuds allmänheten att köpa andelar som motsvarar en fjärdedel av aktierna i aktiebolaget, till ett totalt belopp av 25 miljoner kronor. I den tidigare annonserade riktade emissionen, till särskilt utpekade bolag, vill klubben dra in ytterligare 25 miljoner. Nytillträdde VD:n Lennart Ivarsson säger att man långsiktigt tror sig kunna få in 40 miljoner till klubbkassan via dessa två emissioner. Men om gud vill kan det bli 50 miljoner, säger Ivarsson.
ÖFK öser alltså ut 49% av sina aktier genom att nu också erbjuda allmänheten att köpa andelar i klubben. VD Lennart Ivarsson meddelar att varje folkaktie kostar 2000 kronor och att han ser det som realistiskt att på sikt sälja de flesta av dem. I intervjun tar han exemplet med att om varje i den normala publiken om 5 000 personer köper en aktie så är det 10 miljoner som kommer in.
Han reflekterar också om att det kan vara en perfekt julklapp att ge bort.
Frågan är då, kommer ÖFK att lyckas få så många privatpersoner att köpa aktier så att det blir en rejäl summa pengar, helst då många miljoner?
Det går förstås bara att gissa sig till ett svar på den frågan. Men vår vana trogen kan vi som alltid titta på hur det har sett ut och gått i andra emissioner i idrottsaktiebolag, för att få en fingervisning om hur ÖFK kan lyckas med sin.
Vi får då börja med att konstatera att det relativt sällan görs nyemissioner i idrottsAB:n och nästan aldrig i fotbollsditon. Det ger oss så klart inte så mycket att gå på men turligt nog (om man får säga så) genomförde Gefle IF en allmän emission (företag/privatpersoner) så sent som för ett år sedan.
Det var när fotbollslaget låg i Superettan som ekonomin blev katastrofalt dålig och man såg ingen annan utväg än att bolagisera elitverksamheten och i samband med det göra en aktieemission i bolaget. Emissionsbeloppet sattes till 7.5 miljoner kronor och vem som helst fick teckna aktier. Priset för en aktie var 1882 kronor (Gefle IF:s födelseår).
När sista datumet för emission passerat, 15e oktober 2018, hade aktier för ca 2.2 miljoner kronor tecknats. Klubben förlängde då teckningstiden till 18e november för att kunna få in mer pengar. Men den 6 november meddelade så klubben att bolagiseringen avbryts då man inte fått in tillräckligt med kapital för att det skulle vara meningsfullt att gå vidare. De som tecknat sig för aktier erbjuds att bli sponsorer till klubben på olika sätt, beroende på hur mycket man stoppat in.
Det finns förstås skillnader mellan ÖFK och Gefle IF. Gefle är den lilla föreningen i skuggan av Brynäs som suger det mesta av sponsorpengar i regionen. Man var dessutom på väg ur Superettan under den period emissionen var igång.
En annan emission i ett idrottsAB som ägt rum i år är AIK Hockeys nyemission under våren. För vilken gång i ordningen (kan någon minnas) var AIK Hockey i ekonomisk kris och behövde göra en nyemission för att få in kapital. Klubbens existens stod på spel. Man satte emissionsbeloppet till 6 miljoner kronor. En aktie kostade 500 kr. Alla, företag/privatpersoner fick teckna aktier.
När teckningstiden var slut hade 800 personer tecknat ett belopp på 3.7 miljoner kronor. Man förlängde då tiden med två veckor och fick in lite över 4 miljoner via drygt 1000 personer.
Den relativt dåliga uppslutningen beror sannolikt på att man också 2018 gjorde en emission i AIK Hockey. Då sökte man 16 miljoner men fick in 9.2 fördelat på 3 000 personer och företag.
Det finns förstås skillnader även här. AIK är en gigantisk klubb jämfört med ÖFK, även om hockeysektionen är liten jämfört med fotbollen avseende intresse och supportrar.
Utifrån dessa exempel, är det då realistiskt att ÖFK ska få in mångmiljonbelopp av privatpersoner i Östersund?
Svaret på den frågan måste så klart bli ett nej. Anledningarna är flera. I de emissioner som beskrivs ovan är andelen privatpersoner som går in med några större summor liten. I själva verket är det väldigt få privatpersoner som går in överhuvudtaget i emissioner. I Gefles fall vara det bara några hundra som tecknade sig totalt, i AIK:s fall dryga 1000. De mesta av pengarna i dessa emissioner kommer från företag som går in och köper lite större poster. Det är så verkligheten ser ut.
Att det skulle kunna vara på något annat sätt i Östersund känns osannolikt.
Ett ytterligare hinder i ÖFK:s fall är det höga priset på en aktie. Under Gefle IF:s emission klagades vitt och brett på det höga priset, som i många fall omöjliggjorde för människor att teckna sig för ens en aktie. I AIK:s fall var det nog att den bara kostade 500 kr som gjorde att så pass många som tusen personer faktiskt tecknade aktier i den senaste emissionen.
Även om styrelsen i ÖFK tycker att 2000 kr inte är så mycket pengar, så är det trots allt det för gemene man. Det är få som har 2000 kr att bara spendera, även om man inget hellre vill än att köpa en aktie i ÖFK.
Att som ÖFK:s VD säger, att man kan ge bort en aktie i julklapp känns närmast helt verklighetsfrånvänt. Vem ger varandra julklappar för 2000 kr till att börja med? Och om pengarna till äventyrs skulle finnas i juletid, vilket de nästan helt säkert inte gör hos de allra flesta, så bjuder jultraditionerna att pengarna spenderas på många andra saker än en fotbollsklubb i kris, även bland dem med stora ÖFK-hjärtan.
Rent generellt, precis som det visade sig i exemplen ovan, tycker de flesta privatpersoner (inklusive supportrar) att när det är ekonomiska svarta hål i idrottsföreningar som ska täppas till får företagen gå in och stötta. Mina små slantar som privatperson förslår inte i det här. Detta gör att det är relativt få vanliga människor som är beredda att slanta in med sina egna skattade pengar och betala för något man inte vet vad det går till, eller om ens klubben existerar om någon månad eller två.
En ytterligare anledning till att relativt få personer sannolikt hörsammar ÖFK:s vädjan om aktieköp är att många av de potentiella köparna redan har stöttat klubben ekonomiskt sedan i somras med att swisha eller köpa halsdukar. Många tycker nog att att de har gjort vad de kan och är beredda att göra.
Så nej, ÖFK kan inte räkna med att det köps aktier för några större summor av privatpersoner i Östersund med omnejd, allt annat vore en sensation. Några 25 miljoner kommer aldrig bli aktuella, det är en helt världsfrånvänd tanke och visar bara på okunskap i den nya styrelsen om hur saker och ting fungerar i idrottsvärlden.
Situationen skulle kunna bli lite bättre om man sänkte priset för en aktie till 500 kr och såg till att emissionen löper på under lång tid. Då kan fler vara med och lägga en slant då och då och få en (värdelös) aktie i utbyte för sina pengar.
______________________________________________________________________________
Post script: Sen ska man så klart, om man går i planer att köpa aktier i ÖFK, inte för en sekund se det som en investering, där man kan tjäna pengar via aktieutdelningar. Någon sådan kommer aldrig att genomföras, inte ens om klubben åter kommer på grön kvist med många miljoner på banken. Det är en fotbollsklubb vi pratar om och där används eventuella överskott till att investera i trupper och verksamhet, inte för att dela ut till sina aktieägare.
______________________________________________________________________________
Här kan du läsa våra övriga artiklar om ÖFK som publicerats senaste tiden.
Intervju med Emir Smajic om sina fyra år i ÖFK
Kan ÖFK överleva? Vi går igenom läget
Ska ÖFK göra sig av med Daniel Kindberg? Vad är fördelarna?
En artikel om Daniel Kindbergs personlighet och hur den påverkat klubben
Sammanfattning av det ekonomiska läget efter medlemsmötet
En genomgång av ÖFK:s ekonomi som förklarar hur man hamnat där man gjort
Hur duktig är Daniel Kindberg på att manipulera?
Genomgång av alla orimliga turer i Huescaaffären
Genomgång av ÖFK:s strategi med sin gigantiska spelartrupp
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Säsongen 2024: Grönvitt höll för favorittrycket – Wilma årets spelare
Ett bra VSK föll mot ett skickligt Häcken
Rutinerade nyförvärv ger hopp