OBS: Texten har uppdaterats med ny information om sponsorn Jonathan Lassman.
Som alla vid det här laget insett har dramat i ÖFK passerat den nivå som även den mest begåvade novellförfattare kan drömma ihop ens i sina ljusaste skrivarstunder. Sällan har väl ordstävet att verkligheten överträffar dikten varit mer sann.
Till snart sagt varenda Östersundsbos förtvivlan och till mångas, i fotbollssverige, förtjusning fortsätter nu dramat i ÖFK med oförminskad styrka.
Någon med förstahandsinformation om klubbens angelägenheter har börjat läcka till Aftonbladet och Expressen, helt uppenbart. Det måste vara en person som älskar att se andra i ÖFK:s organisation lida. Ni får väl fundera på vem det kan vara.
Nu har det avslöjats vem den hemliga sponsorn är, han heter Jonathan Lassman och är en 78-årig brittisk man.
Om man googlar några timmar och gör det systematiskt och noggrant kan man skapa bilder av människor, vilka de är och hur de fungerar. Det har vi gjort och här är vår bild av Jonathan Lassman, den person som nu i armkrok med ÖFK lovar sponsring på totalt 16.1 miljoner kronor till klubben.
Vi börjar i den kända och rimligen enda kopplingen mellan ÖFK och Lassman. Frukostvärden i ÖFK och Daniel Kindbergs handgångne man Alan Barker är kompis med Mark Eddison som är delägare i det bolag som nu ska sponsra ÖFK, Puls8.LTD. Övriga delägare i Puls8 tycks bara vara Jonathan Lassman.
Lassman och Eddisson känner uppenbarligen varandra, i vart fall tillräckligt mycket för att ha två bolag ihop på cypern.
Vad kan vi då säga om det bolag som nu ska sponsra ÖFK? Det är ett bolag som inte tycks ha någon verksamhet. Vad det pysslar med är oklart. Det finns ingen hemsida kopplat till bolaget som beskriver vad det kan tänkas hålla på med. Som Expressen skriver är bolagets kontor registrerat på en privat lägenhet i en turistort på Cypern.
Uppgifter som framkommit i media att Puls8 skulle sälja gymutrustning stämmer inte. Det är en sammanblandning med ett Irländskt bolag med samma namn. Inga kopplingar mellan Lassman och det bolaget har kunnat etableras. Namnet Puls8 finns registrerat i många olika länder och inom olika branscher, så det har rimligen skett en sammanblandning.
Lassman har flera andra aktiebolag (Ltd-bolag) registrerade på Cypern där han är delägare tillsammans med andra, varav ett ytterligare med Eddison. Bolagen kan på namnen antas hålla på med fastigheter och konsultverksamhet, men det är egentligen oklart. Flera av bolagen har blivit likviderade genom åren, men nya startas också hela tiden av Lassman.
Det är ytterst oklart om något av de här bolagen har någon verksamhet överhuvudtaget, eller om de bara är tomma bolag med adresser på Cypern. Ingen har i vart fall en hemsida, logga eller något annat som anger vad de kan tänkas hålla på med.
Fördelen med bolag på Cypern är att bolagsskatt och källskatt är mycket lägre än i de flesta länder i Europa. Att Cypern sedan tillhör EU gör att mycket av administrativt krångel försvinner vid etablering där.
För att kunna dra nytta av de låga skatterna på Cypern finns dock ett litet krux. Cypern måste vara merparten av styrelsens skattehemvist. Det innebär i praktiken att du måste vara skriven där och affärsmässigt aktiv där, i vart fall i viss utsträckning.
Jonathan Lassman är boendes i London och aktiv där. Arrangemanget med ett gemensamägt bolag med Eddison är om vi får gissa bara till för att kunna dra nytta av öns skattefördelar. Eddison bor nämligen på Cypern.
Som alla redan läst förnekade Eddison i sten allt samröre med ÖFK via bolaget Puls8. Men bara 12 timmar senare meddelar ÖFK tillsammans med Lassman att man visst har ett samarbete och säger att det var korrekt av Eddison att neka till allt när Expressen ringde upp.
Det är förstås en efterhandskonstruktion. Huruvida Eddison var satt under order att förneka kan vi inte veta. Gissningsvis blev han bara väldigt förvånad när Expressen ringde upp och började ställa frågor. Ingen inblandad hade väl räknat med att bli uthängda i ljuset av en läcka. En läcka som varit med och ordnat med det hela.
Men det blev förstås ohållbart för ÖFK att nöja sig med att det utpekade bolaget som ska betala dem 16 miljoner nekar till att det finns ett avtal. Något var tvunget att göras för att det hela inte skulle kollapsa helt.
Man var tvungen att ta bladet från munnen och dikta ihop en förklaring till att en nekar och den andra delägaren säger javisst, om sponsoravtalet.
Då fick det bli den story som nu finns på ÖFK:s hemsida.
Vi kan nu kosta på oss att spekulera lite hur det egentligen gick till från början i den här härvan, hur den här sponsringen kom till.
Det hela börjar med att ÖFK behöver hitta intäkter som kan biläggas till det intyg som ska vara licensnämnden tillhanda senast första oktober. Ett intyg som anger att att man säkert kan drifta klubben 2020. I ÖFK:s prekära läge i september fattas många miljoner och man behöver komma upp med ett papper som visar på stora kommande intäkter.
Alan Barker får i uppdrag att kontakta kompisen Eddison som i sin tur tar frågan vidare till Lassman. Lassman författar då ett ”letter of intent” där man avser att sponsra ÖFK med 16 miljoner. Detta papper är inget juridiskt bindande dokument utan en avsiktsförklaring. Det går med övrig dokumentation till licensnämnden som underlag för beslut. Vi får anta att Lassman tar en rejäl slant för att skriva under ett sådant papper.
Härifrån är det mesta känt, något formellt juridiskt bindande avtal tycks aldrig blivit upprättat om vi nu tolkar klubbens uttalanden de senaste dagarna korrekt, men mer om detta senare.
Vem är då denna mystiske man Jonathan Lassman?
Vi vet väldigt lite om Jonathan Lassman. Han är revisor och snart 79 år gammal. Genom åren har han haft en mängd olika företag i Storbrittanien där han varit director och sekreterare. Nästan alla företag är nu inte verksamma och de flesta är likviderade. Det finns överhuvudtaget ingen information om denna Lassman utöver de legala registreringar som görs hos myndigheterna i samband med företagens aktiviteter.
Det är oklart vad dessa företag sysslat med genom åren men gissningsvis olika slags förvaltning, det är vart fall ingen form av tillverkning eller dylikt.
Exakt vad Lassman gjort i dessa bolag genom åren är oklart. Han tycks vara revisor men äger och leder en mängd småbolag med oklar verksamhet. De flesta försvinner efter ett tag och likvideras. Vad syftet kan tänkas att bete sig så är också oklart.
Inget bolag tycks innehålla några större tillgångar. Så här säger en uppdaterad sammanställning med 2018 års bokslut över de företag där Lassman fortfarande är aktiv. Observera att han själv inte nödvändigtvis är ägare till bolagen och att dessa bolag är brittiska. Hans eventuella privata förmögenhet är okänd.
Hur de här relativt sett små bolagen samt hans bolag på Cypern ska kunna generera så mycket pengar att han nu kan ge ÖFK 16 miljoner är inte lätt att förstå. Än mer oklart är varför en snart 79-årig britt ska ge ÖFK pengar överhuvudtaget. Vi tycks ha att göra med en riktig skuggfigur som verkar sky alla former av publicitet. Varför skulle han vilja investera i en svensk fotbollsklubb? Det finns som sagt ingen form av information om tidigare sponsorskap på något sätt. Huruvida han ens har 16 miljoner kronor att ge bort är oklart, får man tro tillgångarna i bolaget så tyder det inte på det.
Lite pengar har han säkert, annars skulle det inte vara någon mening med bolagen på Cypern för skatteplaneringsskäl. Varför bolagen finns och vilket syfte de har, är okänt. Det är heller inte klart varför han likviderar bolag som han gör, både i Storbritannien och Cypern. Enda anledningen att göra det är ju när bolagen inte har några tillgångar och man inte tänker använda dem i framtiden.
Man ska i sammanhanget komma ihåg att starta aktiebolag i Storbritannien är enklare än i Sverige, framförallt vad gäller aktiekapitalet. Man behöver bara lägga in ett pund i aktiekapital så man riskerar inga pengar genom att starta ett bolag, till skillnad mot i Sverige. Att starta och upplösa aktiebolag är därför inget anmärkningsvärt i sig.
Det är förstås möjligt, kanske till och med troligt att Lassman aldrig tänkt att själv via de bolag han kontrollerar skaka fram 16 miljoner åt ÖFK. Givet tjatet om sekretess och hemlighet är det kanske mer rimligt att tänka sig att upplägget är att Lassman mot en rejäl ersättning uppdragit sig att bland investerare hitta pengar åt ÖFK, som de då mot motprestationen ska gå in med.
I ett sådant scenario måste så klart investerarna få avkastning på sitt kapital och då handlar det om andelar i kommande spelarförsäljningar, kanske andelar av framtida omsättningsökningar eller liknande saker.
Om vi nu antar att det är som vi säger tycks Lassman inte riktigt kunnat leverera till ÖFK vad han lovat, 5.5 miljoner i tre omgångar under höst och vinter. Frågan är förstås om han kommer att lyckas överhuvudtaget.
Något som i alla fall stödjer att det skulle kunna vara så att Lassman jobbar med investerare snarare än att sponsra ÖFK med pengar är att han och Eddison under 2018 jobbat med att försöka finansiera ett litet läkemedelsbolag som behövde pengar till medicinsk forskning. Bolaget Cellsonic tycks mest bestå av en forskare/uppfinnare. Nu sökte man i vart fall pengar för att lösa problemet med diabetes.
Hur investerarrundan gick är okänt men det kanske är så att Lassman genom åren jobbat med investeringar i Storbritannien. Hans namn dyker dock inte upp i sökningar, så det hela är oklart. Varför han nu ska göra det i Sverige vid 78-års ålder är än mer märkligt.
Så hur ska vi nu värdera all denna information?
I allt väsentligt tycks det som om att Jonathan Lassman är en filur som tagit sig fram i livet genom att starta och leda småföretag med oklart syfte. Många av företagen han varit involverad i har avvecklats. Hans egentliga funktion och syfte med engagemanget i dessa bolag är inte närmare känt.
Är han bara en fasad som behövs för legala skäl i bolagen? Det går inte att veta. Helt klart är i alla fall att han lyckats hålla sig i skuggorna i ett helt yrkesliv, då inget är känt om honom. Man kanske inte ska undras över ÖFK:s hemlightsmakeri i denna fråga, de har uppenbarligen att göra med en man som till varje pris inte vill synas.
Den springande punkten här är varför denna Jonathan Lassman ens har något intresse i ÖFK om det inte vore för att tjäna pengar. Att han som privatperson eller via något av sina bolag skulle vilja sponsra ÖFK kan vi nog utesluta. Varför skulle han göra det? Mest troligt är det väl så att denne farbror får agera frontfigur i bolag och i verksamheter för att skydda andra. Kanske har han inget med saken alls att göra mer än att låna ut sitt namn mot betalning?
Det kanske finns andra personer bakom honom som ska fixa fram pengarna, ja, vi kan spekulera hur länge som helst om det här. Det går iaf att fastställa att detta är den märkligaste ”sponsoraffär” som genomförts i Sverige, oavsett om ÖFK får några pengar eller ej.
Kommer det nu att komma in några pengar? Det är ju omöjligt att svara på. Vi får hoppas ÖFK vet vad det är för filurer de slagit ihop sina påsar med. Ju längre tiden går, ju svårare blir det förstås att tro på att det kommer dyka upp några pengar. Och om det mot förmodan skulle göra det kan vi vara säkra på att det kommer att kosta ÖFK rejäla slantar för att få in pengarna. Någon ”sponsring” i ordets normala mening är det svårt att se att det här handlar om.
ÖFK tycks ha teamat upp sig med en skuggfigur som skyr rampljuset och vill verka i det dolda. Den typen av människor brukar det vara klokt att hålla sig så långt borta ifrån som möjligt.
Vi får se hur denna mycket märkliga historia slutar.
Nedan visar vi Lassmans historia av bolag på Cypern, alla är inte verksamma längre men Puls8 är det.
1 thought on “ÖFK:s sponsor – en man med många bolag, stor mun och mindre med pengar”
Comments are closed.