I våran artikelserie om Västerås stad och hur uppläget ser ut mellan staden och dess elitlag så har vi kommit till att titta på vad arenorna kostar att hyra på matchdag. De tre herrlag vi tittar på är VSK Bandy, VSK Fotboll och VIK Hockey, då de är stadens stora lag och de som har de största arenakraven.
Innan vi fortsätter är det väl värt att anmärka att idrottsanläggningar är en förlustaffär för kommunen. Men det tåls att diskutera vad respektive klubb får för vad de betalar , vad man får och vad kostnaderna för arenorna är för kommunen.
Upplägget som har gällts fram till att VSK Fotboll skrev ett nytt avtal var att 15% av matchintäkterna skulle vara avgiften för arenan med ett tak på 80.000 kr. För VSK Fotboll nådde man taket vid ungefär 3500 åskådare vilket inträffade flera gånger förra året. Till kommande säsong har VSK Fotboll skrivit ett nytt avtal där man lovar att betala 100.000 kr per match för att få arenaförbättringar, den arenaförbättring man har fått är ett bortastå.
De första timmarna efter att jag fått reda på att VSK Fotboll skulle själva slippa betala bortastå tyckte jag spontant att det var en bra deal då kostnaderna för bortastå har sagts ligga på runt 1,5 miljon varav monteringskostnad är den stora kostnaden i detta. Kommande säsong kommer VSK garanterat ha fler än 3500 åskådare i många matcher så betala 20.000 kr mer per match för att utöka arenans kapcitet låter som en bra deal, för 300.000 kr få något som kostar runt en 1,5 miljoner. Eller? Utifrån att bortastå kommer finansieras vid första stockholmslaget som hälsar på så är det såklart en bra deal. Det är lätt att tro att kommunen är snälla här och efterskänker en stor del av kostnaden.
Nu är det så att VSK Fotboll har haft en kraftig publikökning i år och det har också genererat intäkter till Västerås Stad i form av ökad hyra.
För 2022 lockade VSK Fotboll 1488 besökare, för att förra året snitta på 3782 besökare. Avgifterna ökade därmed med 400.540 kr, vilket så klart Västerås stad tackar och tar emot. Kommande säsong kommer VSK Fotboll betala 1,5 miljoner kr i avgifter, över en miljon mer än normalt. Det bortastå VSK Fotboll fått finansierat av staden har redans finansierats via de ökade intäkterna som klubben står för. Visst, arenan är i slutändan fortfarande en förlustaffär för kommunen men de har också fått mer intäkter.
Det tåls att diskutera vad respektive förening får för pengarna, VSK Fotboll kommer nästa år betala i paritet med VIK Hockey men är ju inte ens i närheten av de faciliteter som hockeyhallen har. Med pub och resturang och bekväma säten och VIP platser. Även bandyhallen har faktiskt bättre faciliteter än fotbollsarenan
En aspekt i detta är också driftskostnaderna av en arenan, en hockeyhall kostar över 1000 MWh per år, med normala elpriser runt 1 kr kilowatten är det en miljon om året bara i el, år som dessa säkert det dubbla. Det är klart att uppvärmningen och snöröjning av fotbollsplanen kostar, men ej i närheten av dessa summor.
Nu när VSK Fotboll är det lag som har högst matchhyror behöver även resten av arenan komma upp i den standard man faktiskt betalar för. I nästa artikel ska vi titta närmare på vad våra konkurrenter i Allsvenskan får betala.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Poängen sitter fint men insatsen i andra oroar och frustrerar
VSK dams tre starka nyförvärv med på första träningen
Tveksam början men Grönvitt kunde till slut stå som rättvis segrare