Det är på allvar nu i elitfotbollen i Sverige. Ingen vill åka ur någon av landets två högsta serier. Det vill man väl aldrig, men allra helt inte i år då nästa säsong lovar stora skålar med guld vid hemmaarenans fyra hörnflaggor.
Det är förstås det nya tv- och spelavtalet vi pratar om, som slutits mellan SEF – Discovery och Unibet. Det är många klubbar som har gjort satsningar i år man inte riktigt har råd med för att antingen klara sig kvar eller se till att gå upp från Superettan till Allsvenskan.
I går redogjorde vi för Halmstads misslyckade satsning som nu biter dem i baken med ett budgetunderskott på upp till 12 miljoner. Ett annat exempel är Mjällby AIF som satsade hårt i sommarfönstret för att om möjligt säkra ett avancemang. I andra ändan av Superettaserien har vi sett lag som Frej men framförallt Öster och GAIS stärka sina trupper i sommar för om möjligt se till att man klarar sig kvar i SE.
Vi människor fungerar ju så – ju mer som står på spel ekonomiskt eller känslomässigt eller både och samtidigt, ju större risker är vi beredda att ta.
Men vad är det egentligen vi har att vänta oss nästa år av de extra pengar som ska regna över svensk elitfotboll.
Det vi vet är att fram till och med i år har SEF via sina avtal med Cmore och Svenska spel fått 340 miljoner per år i ersättning för sändningsrättigheter och spelavtal. Av dessa pengar har de 32 elitklubbarna fått ca 300 miljoner att dela på. Sjuttiofem procent har gått till Allsvenskan och 25% till Superettan. Inom respektive serie har sen pengarna fördelats enligt en nyckel som utgår från tabellpositionen.
De 40 miljoner som inte betalas ut till klubbarna går tills SEF:s administration, projekt och en lite prispengar för cuper mm.
2020
Från och med nästa år och det nya tv- och spelavtalen kommer SEF få mycket mer pengar. Totalt inbringar de nya avtalen 750 miljoner kronor varje år, i sex år.
Enda sedan det stod klart att det blir ett nytt avtal med väsentligt mycket pengar har debatten inom SEF och medlemsklubbarna, samt i övriga fotbollssverige gått hög om vad pengarna ska användas till och hur de ska fördelas.
Till exempel vill ett antal Allsvenska klubbar, framförallt från storstäderna, att man ska få större del av den totala kakan. Samma klubbar vill också förändra fördelningen av pengar inom serien så att de i toppen får mer. Man hänvisar till behovet av ekonomiska muskler för att kunna ta sig an Europaspel och ha en chans att lyckas.
Andra vill ha tunga satsningar på talangutveckling och stärka klubbarnas akademier osv.
Till tidningen Expressen meddelade SEF:s generalsekreterare Mats Enquist i juni i år att man nu har bestämt är att ca 600 miljoner av de 750 kommer att betalas ut direkt till klubbarna som därmed får dubbelt så mycket pengar som idag, från SEF.
Även om det finns olika utspel i tidningarna från diverse klubbar om hur man vill att pengarna ska pytsas ut, så kommer inte medlemsföreningarna göra om fördelningen mellan serierna eller inom serien inför 2020, utan allt kvarstår som det sett ut sedan 2015.
Övriga 150 miljoner från det nya avtalat kommer framförallt att användas till SEF-gemensamma projekt för klubbarna.
För Superettan innebär det ny avtalet med nuvarande fördelning att man årligen kommer att få 150 miljoner att pyttsa ut till klubbarna i Superettan.
Det skulle innebära följande fördelning med den fördelningsnyckel man använder idag.
Som vi kan se blir inte summan 150M utan en slant mindre. Detta beror på att man inom SEF beslutat att förskottsbetala 400 000 kr till varje lag i SE från nästa års pott till i år för att i någon mån minska hoppet i ersättning som blir till nästa säsong.
Dessa medel kan klubbarna utifrån nuvarande regler fritt bestämma över. Det kan dock bestämmas att en viss andel ska gå till särskilda satsningar. Utöver detta kommer också klubbarna få en viss del av den kaka på 150M som kvarstår hos SEF för centrala projekt. Dessa pengar går dock till specifika satsningar eller projekt och det bestämmer inte den enskilda klubben över.
Vidare kommer klubbarna få en slant till från det precis sajnade avtalet med sponsorn OBOS som gått in som huvudpartner också för Superettan. Vad det innebär i reda pengar är det ingen som vet för närvarande.
För Allsvenskan blir det så klart ännu mer pengar då 3/4-delar av alla pengar går dit. Man kan förstå att ingen vill gå miste om dessa pengar och att det just nu tas alla möjliga former av ekonomiska risker för att få vara del av den här satsningen.
2019
Men lagen ska ju också överleva 2019 utan att vara jagad av kronofogden. Vet vi hur fördelningen av pengar ser ut 2019 som är sista året på nuvarande avtal? Ja, vi har lyckats luska reda på hur den exakta summan kommer se ut som ska fördelas.
Det vi då vet är att laget som kommer sluta sist i tabellen kommer få 3.6M från SEF i år och där ingår de extra 400 000 som förskottsutbetalas. Men gällande fördelningsnyckel blir då årets ersättning till klubbarna enligt följande.
Även om summorna så klart är rejält mindre jämfört med 2020 är det fortfarande viktiga pengar och att det är viktigt att göra en bra slutspurt i serien för att komma så högt upp som möjligt.
En av anledningarna att HBK är på ruinens brant just nu är att man lite megalomant budgeterade med att sluta tvåa i serien och därmed skulle hysta in 6.5 miljoner. Nu kommer man tappa flera miljoner pga den helt felaktiga bedömningen av lagets förmåga att vinna poäng.
För VSK:s del är det också viktigt att försöka komma så högt upp som möjligt. För klubben med en ansträngd ekonomi och en minusbudget är varje krona viktig. Att laget lyckas kriga till sig en 6:e plats innebär en halvmiljon mer till klubben i intäkter. Det kanske inte låter så mycket men är otroligt viktigt för att kunna hålla budgeten.
Om laget har svårt med motivationen när man undvikit kvalplatsen, ja, då får man helt enkelt spela för pengarna.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
I fråga om stabilitet kan insatsen sammanfattas som säsongens främsta.
Seger över Vetlanda men vissa försvarsproblem består
Årets Annospelare: Marcus Linday