Igår stängde skolinspektionen i Stockholm med omedelbar verkan gymnasieskolan Thoren Innovation School – Stockholm som tillsammans med fem andra gymnasieskolor i landet bildar en verksamhetsgren i Thorengruppen. Enligt skolinspektionen var undervisningen så undermålig att man tvingades agera omedelbart. Nu står över 100 elever utan skola i höst.
Man kan tycka vad man vill om friskolors vara eller icke-vara, det är ingen fråga för den här sidan men vi konstaterar att Raja Thoren satt i system att maximera vinstuttagen från sin skolverksamhet så att han kan sponsra den sportsliga satsning som tycks vara det han egentligen tycker är kul och viktigt. Vi säger så klart inte att idrott för barn och unga är dåligt eller att det är något fel med själva verksamheten. Men vi kan konstatera att Raja för över 28 miljoner varje år från sin skolverksamhet för att idka idrottsverksamheter. Uppenbarligen då på bekostnad av skolelevernas utveckling och kunskapsinhämtning – det här är inte första gången hans skolverksamhet kritiseras för brister men första gången en hel skola stängs ned, vilket så klart hör till ovanligheterna överhuvudtaget.
Hur man än vrider och vänder på det här är det orimligt att en idrottsverksamhet finansieras med pengar som det allmänna har betalt till en skola för elevernas undervisning och kunskapsinhämtning.
Enligt oss är det hög tid att Riksidrottsförbundet ser över vilka pengar som kan finansiera idrottsverksamhet i Sverige, vi behöver en code of conduct-manual för hur idrottsverige kan finansieras. Det vi ser exempel på nu är helt orimligt.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
I fråga om stabilitet kan insatsen sammanfattas som säsongens främsta.
Seger över Vetlanda men vissa försvarsproblem består
Årets Annospelare: Marcus Linday