Som en del minns skrev vi igår om hur vi uppfattar Jönköpings Södras ekonomiska situation i år utifrån vad som har hänt i klubben 2018 och 2019. Vår tes var att klubben tar ekonomiska risker i år som känns onödiga, givet hur det har gått med de senaste säsongernas minus i drift och resultat.
Vi blev kontaktade av klubbchef Sebastian Lagrell som tillträde sin tjänst i november 2019 och som har ett stort ansvar att försöka vända ekonomin i år och få stabilitet i föreningen. Sebastian ville förklara hur han ser på situationen och vi hade ett bra snack om klubbens utmaningar och möjligheter.
Sebastian, vad upplevde du att vi missade eller fått om bakfoten i artikeln?
– Jag vill börja med att säga att jag tycker att det är bra att ni granskar oss och andra klubbar, det gör att jag och förhoppningsvis andra är på tå och noggranna med att förklara hur vi tänker och jobbar.
– I artikeln handlar det nog mer om saker som ni inte känner till eftersom ni inte har all insyn i klubben. Till exempel med läktaren som vi mycket sannolikt sålt ändå, även om vi inte hade behövt göra det för att få in pengar. Vi avser att helt avveckla det driftsbolag vi haft för vår träningsanläggning och som ägt hyresavtalen med kommunen, där ingår också läktaren. Det är en verksamhet som går minus och som vi inte kan fortsätta med, säger Sebastian.
Något mera?
– Ni skrev om intäkterna från årskorten som såldes 2019. Det förbättrade vår likviditet 2019 men bokföringsmässigt ligger intäkterna utspridda på flera år då det var årskort som gällde 3-5 år.
– Sen mer generellt så delar jag nog inte er analys av den ekonomiska risk som finns, den tycker jag nog är lägre än vad kanske ni vill lyfta fram.
Okej, berätta hur du tycker vi ska se på det.
– Det är förstås ingen hemlighet att resultatet för 2019 är riktigt dåligt, det kommer alla kunna se i årsredovisningen. Möjligheten finns att vi hamnar på ett eget negativt kapital där. Det är också så att vi har kvar skulder till närstående till föreningen som hjälpte oss med lån under hösten. Utan lånen hade klubben knappast överlevt. Hade vi varit ett aktiebolag som driftat verksamheten hade konkursen närmast varit given, konstaterar Sebastian.
– I år har vi lagt en budget som vi tycker är realistisk. Den innebär rejäla besparingar över hela linan, både på spelarbudget och övrig personal. Vi räknar med att omsätta 29 miljoner och ha en total lönekostnad på 15.5 miljoner, en besparing på 3.5M. Budgeten är i balans och ger ett litet plus på drygt 100 000 kr. Där ingår inga budgeterade spelarförsäljningar, säger klubbchef Lagrell.
Hur får ni till intäkterna i den budgeten?
– Vi sålde läktaren som så klart bättrade på likviditeten ordentligt. Sen har vi en liten tänkt ökning av intäkterna från matcharrangemangen med 5%. Knappast något dramatiskt.
– På sponringssidan har vi så klart en utmaning med att återskapa förtroendet om att vi är en stabil förening. Därför har vi lagt marknadsbudgeten i paritet med förra året, med en liten ökning. Sen får vi förstås också en ökning av de centrala medlen från SEF med ca 4 miljoner kronor.
Apropå SEF och centrala medel, vilken plats har ni budgeterat med att komma på?
– Vi har lagt i budgeten plats 4 i serien. Blir det sämre än så kommer förstås inte budgeten att gå ihop. Men den platsen speglar vår sportsliga ambition så det känns rimligt och en inte allt för stor risk att ta.
Under 2018 var kostnaderna inte under kontroll, 2019 tycks intäkterna fallerat, vad har ni gjort för att få kontroll i årets budget?
– Jag håller med om att det var riktigt utmanande år och det finns flera förklaringar. Den kanske viktigaste är att vi inte fick ned kostnaderna som vi tänkt oss. I praktiken innebar det att vi fick behålla spelare som var för dyra för oss, som ett arv av allsvenskt spel.
Nu tvingas ni till neddragningar och har lite ”kris” i klubben, hur ska ni långsiktigt få ordning på det här, för ni vill väl spela i Allsvenskan igen?
– Helt klart är att vi måste hitta sätt att skapa stabilitet i klubben på längre sikt, så att det inte går upp och ned för mycket mellan åren. Det finns inga givna svar här men en strategi som är en väg framåt är att skaffa externt kapital som får vara en sådan buffert. Det kommer till en kostnad men det kan vara värt den. I vilket fall är det sånt här som måste till i framtiden, säger Sebastian.
Nu har ni noll kronor i eget kapital eller till och med minus kanske, hur stora bedömer du de ekonomiska riskerna är för i år?
– Jag kan säga att jag aldrig skulle hoppat på uppdraget som klubbchef om jag inte trodde att det skulle gå att vända det här.
– Vi har gjort om en hel del saker för att öka den ekonomiska kontrollen i föreningen, så jag känner mig trygg i att vi har koll på så mycket det går, säger Sebastian.
– Om man skulle ge sig på att värdera risk så skulle jag säga att vi är i mittenfåran i ett riskscenario. Sen är det så klart så att det bara finns små marginaler utan eget kapital.
Så varför la ni er inte ännu lägre på utgiftssidan för att skapa ett lågriskscenario?
– Det är alltid vanskligt sånt där. Det hade kunnat innebära att vi haft svårt att klara oss kvar och sen måste vi ha en sportslig ambition också, det är den vi använder för att få in intäkter från vår samarbetspartners. Om vi inte har ambitioner är det svårt att få folk att stötta oss, konstaterar klubbchef Lagrell.
Några avslutande ord?
– Ja, om någon undrar över något är det bara att kontakta mig. Vi jobbar hårt med att vara transparenta och öppna mot allt och alla, det är den väg framåt vi tror på, avslutar Sebastian Lagrell.
Vi passar på att tacka klubbchef Lagrell för den öppenhet och den tid han tog sig att göra intervjun (samtidigt som J-Södra spelade match mot Norrköping). Vi önskar också Jönköpings Södra lycka till och hoppas fjärdeplatsen i serien nås så att ekonomin går ihop enkelt och förhoppningsvis smärtfritt.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Årets spelare Wilma Hedenström – om succésäsongen och division 1
Kalle Karlsson om transferfönstret
Alex Douglas: Jag har utvecklat min positionering i försvarsspelet!