Den här veckan provar vi ett nytt grepp runt statistiken i Superettan. Så det blir ingen xG tabell denna vecka eller matchanalys utifrån ett statistiskt perspektiv.
Istället kommer vi fokusera på VSKs anfall de fyra första omgångarna och jämföra det med övriga lags dito. Vi är fortfarande i början av serien och vissa mätvärden har inte tillräckligt många mätpunkter för att några säkra slutsatser ska kunna dras. Men med den begränsningen finns en del intressant att säga.
Inför Trelleborgs matchen var VSKs anfall statistiskt sett bedrövligt. Faktum var att VSK var ett av de sämre lagen utifrån både skott och expected goals. I TFF-matchen fick VSK hela 19 avslut på mål, vilket ska jämföras med 13 mot BP, 8 mot Brage och 6 mot Mjällby. Nu ska det sägas att Trelleborg också hade lika många avslut på mål, men VSK hade bättre expected goals med 2,32 jämfört med Trelleborgs 1,62.
Förhoppningsvis var detta ett trendbrott för VSK. Men det oroar att VSK bara hade två skott på mål av 19 försök, vilket får ses som riktigt svagt. VSK är näst sämst i serien på att få sina avslut på mål (23%). Filip Tronêt är den enda som har hygglig leverans och träffar målet med 40% av sina avslut (åttonde bäst i serien).
Utifrån skapade expected goals så ligger VSK på en elfte placering i tabellen. Den placeringen är för låg då xGt ändå är ett relativt bra mått på hur bra offensiven fungerar. Samma fenomen avspeglar sig även i antalet skott där VSK är på en tionde plats.
Individuellt har ingen i VSK ännu lyckats skrapa ihop till över 1.0 i xG på fyra matcher och ingen grönvit spelare finns på topp 30-listan. Tittar vi på expected assist hittar vi Filip Tronêt på en femte plats i serien (1,17). Ingen annan i VSK finns med på topp 30.
I antalet avslut har VSK tre spelare topp 30, Filip (plats 13), Karwan (plats 18) och Simon (plats 19). Tittar vi på skott och avslut är det oroväckande att inte någon VSK-spelare tar sig in på topp 10 listan utan återfinns längre ned i listorna.
Däremot är bollinnehavet bra, VSK har seriens tredje högsta bollinnehav (53,9%). Statistiskt finns det en koppling mellan bollinnehav och skapade målchanser. Men än så länge visar årets Superetta det motsatta då Halmstad och Dalkurd toppar före VSK och strax därefter är Trelleborg och Öster.
Det ska bli intressant och se hur detta utvecklar sig över säsongen. För VSK var det först i Trelleborgsmatchen man började lyckas med att förvalta bollinnehavet till målchanser.
Men tittar vi på passningsstatistiken så finns det ett mått som heter ”smarta passningar”. Här är två VSKare i delad ledning nämligen Filip Tronêt och Simon Johansson med elva var. Vi hittar även Stefan Batan på topp 30 med sina fem smarta passningar.
När vi tittar på spelare som gör progressiva passningar (vi tolkar det som vägvinnande/anfallsglada) är Calle Svensson bäst i serien sett till speltid och gör 18,2 sådana passning på 90 minuter. Här är flera VSKare på topp 30 listan, Boris (plats 16, 13.7), Jesper (plats 18, 13,3).
Något som är intressant är VSKs krossbollar. VSK är tredje bäst i serien i antalet slagna krossbollar, men är också tredje sämst i hur många lyckade krossbollar man slår.
Volym är alltid bra men det skulle behövas bättre leverans i detta för att skapa fler målchanser. Kanske går det att se att VSK slår för många krossbollar?
Tittar vi på individuella spelare så är Brian Span på en nionde plats i serien i träffsäkerhet med sina 26%, även Filip (plats 13) och Simon (plats 16) tar sig in bland de bättre men här har bara 16 spelare kvalificerat sig in på topplistan (kraven för att komma med är oklara). Detta gör att det är oklart hur bra prestation det är av Filip/Simon egentligen.
Passningsspelet är också intressant. Sean och Carlos är de två spelare som har bäst passningssäkerhet i VSK. Det beror så klart att det spelas mycket längs backlinjen, men ändå väldigt hög procent. Det är nästan mer imponerande att Carlos som håller till högre upp i banan ändå har så hög procent. Men när det gäller Carlos har han en stor del i kortpassningsspelet på mittfältet där hans passningar oftast är för att sätta upp sina mittfältskollegor i bra lägen för att kunna anfalla.
Sen kan man undra om inte Carlos borde våga sig på någon längre boll då och då. Nu drar Carlos en längre passning varannan match och frågan är om det inte är lite för låg siffra.
Men det finns statistik där VSK dominerar och det är en mot en och dribblingar. Här är VSK näst bäst i serien från ett procentuellt perspektiv med hela 74% i lyckade aktioner och det är bara Jönköpings Södra som har bättre statistik. Här måste vi höja fram Simon Johansson som är näst bäst i serien med sina 79% vilket är riktigt bra.
Något som är intressant är att VSK sällan springer i offside. På fyra matcher har VSK bara haft fyra offsideavblåsningar och det tyder på att laget kanske tar för få djupledslöpningar eller så har man god koll på offsidelinjen.
Det tycks dock inte finnas någon koppling mellan tabellplacering och antal offsides man blåses av för. De spelare som tar flest progressiva löpningar är Filip, Simon och Jeppe. Filip tar sig in på en fin åttondeplacering utifrån antalet löpningar och speltid.
Det sista vi ska titta på är offensiva frisparkar. Här hittar vi vår egen gris Carlos på en femte plats som fixat 11 frisparkar åt VSK.
Det finns även en helhetsbedömning på spelare hur de står sig i serien. Det är två spelare i VSK som sticker ut. Simon Johansson rankas som den bästa centrala mittfältaren i serien, vilket är fantastiskt bra! Filip Tronêt rankas som den åttonde bästa yttern/yttermittfältaren vilket också som får ses som ett bra resultat.
Slutsats
VSK får underkänt till antalet målchanser men har visat i matcherna mot BP och Trelleborg att de kan skapa chanser. Nu gäller det bara att börja sätta dem också. Som lag behöver VSK öka antalet målchanser i alla matcher och inte som nu, bara i vissa matcher. Man får börja träna avslut på träningarna så att man dels får till avsluten och sen sätter avsluten på mål så att det finns en chans att bollen hittar in.
Det är oroväckande att inte fler VSK-spelare återfinns på topp 10 placeringar när det gäller avslut. Ofta är VSK-spelare med på topp 30 listorna men många lag har fler spelare före våra.
Utifrån passningsspel som vi tror är en följd av att VSK har ett stort bollinnehav så är många spelare i laget med på de olika topplistorna. Nu handlar mycket om att omvandla övertaget till målchanser. Framförallt tycks VSK ha flera olika spelare med olika bra passningsegenskaper, vilket så klart också ska visa sig i tabellens målkolumnen framöver.
Det särskilt positiva vi hittar i statistiken är att Simon är en av de absolut bästa på sin position i Superettan och Filip är också med som en bra spelare på sin position.
Nästa omgång får vi titta lite närmare på defensiven, vem som är seriens bästa målvakt vet ni redan.
1 thought on “Sifferanalys: VSK Fotbolls anfallsspel under lupp”
Comments are closed.