En trogen läsare gjorde redaktionen uppmärksam på att Syrianskas senaste värvning, den Nederländska spelaren Calvin Moreno Valies har representerat klubbar tidigare kända för en historia av matchfixning. Först då i CS Luceafarul Oradea där förre ägaren anklagades för att ha samröre med spelmaffian men även i den grekiska klubben PAE Veria som har haft ett mångårigt rykte av att vara inblandade i uppgjorda matcher under säsongerna 2012/2013 och 2015. Det är visserligen några år innan Calvin var där, men vi pratar ofta om att vi bara ser toppen på ett isberg när det gäller matchfixning. Det som avslöjas är bara enstaka händelser i ett hav av ekonomiska skumraskaffärer där vissa klubbar sätter det i system att röra sig utanför regelverket.
Insikten om Calvins historia gjorde oss lite nyfikna på de andra spelarna i Syrianska FC, så vi började googla och översätta sidor för att få veta mer om deras tidigare klubbar.
En annan spelare som anslöt till Syrianska FC i år är mittbacken Denis Viana Da Silva. Han har spelat i AFC tidigare men spelade i fjol i den Thailändska högstaligan i klubben Sisaket FC. Där gick ordförande ut och anklagade fyra spelare för att vara delaktiga i matchfixning i november 2017, efter säsongen. Efter den händelsen lämnade Da Silva klubben och anslöt till Syrianska.
På övriga spelare hittar vi inte något konkret misstanke om att de representerat klubbar som varit involverade i matchfixning. Men vi noterar att japanen Kaoro Tantimoto representerat en rumänsk klubb samt Diego Brum har representerat en klubb i Moldavien, båda är länder som har stora problem med matchfixning.
Det som oroar oss i Syrianskas fall är att det finns intensiva rykten att spelmaffian gärna finansierar spelare åt klubbar med sämre ekonomi, som i motprestation kräver att vissa saker ska inträffa i vissa matcher. Vår hypotes är att spelare som en gång sålt sig till spelmaffian borde vara intressanta att använda i andra klubbar och det stämmer in på vissa av spelarna i Syrianska. Det borde också vara spelare som byter klubb relativt ofta och företrädesvis mellan olika länder för att minska risken för upptäckt, vilket också stämmer in på flera spelare i Syrianska.
Våra spekulationer bevisar så klart ingenting om att Syrianska skulle vara involverade i matchfixning. Men med tanke på Syrianska FCs rykte kring matchfixning så får detta oss att fundera både konkret på SFC men också på den industri som finns där fotbollsspelare skickas runt i världen av sina ”agenter” för att spela i obskyra länder i obskyra ligor och för obskyra lag. Vi som finns här i Sverige förstår nog väldigt lite av hur villkoren för fotbollsspel ser ut och hur pengar transfereras mellan klubb och spelare och på vilka villkor det sker.
Om Syrianska FC menar allvar med att försöka bekämpa matchfixning och se till att det inte alls förekommer i deras klubb, då måste de sluta med att värva spelare som figurerat i misstänksamma klubbar eller spelare där det finns tidigare rykten om matchfixning – det är klubbens enda sätt att försöka tvätta bort stämpeln som en fuskarklubb.
1 thought on “Spelare i Syrianska FC har figurerat i klubbar med matchfixningsproblem”
Comments are closed.