För en tid sedan publicerade vi en stor genomgång hur mycket elitstöd/sponsring olika kommuner ger till kommunens olika idrottsföreningar.
Men direkta pengar från en kommun till sina idrottsföreningar är bara en del av den ekvation som utgör kommunalt stöd till stadens föreningsliv. Många klubbar (typ alla?) betalar även hyra till kommunen för nyttjande av lokaler och spelplaner.
Vi kan nog tycka att det ofta är allt för stort fokus på hur mycket kommunen betalar till klubbarna och inte tvärtom, då det ofta skiljer sig minst lika mycket hur kommuner tar betalt för att hyra ut lokaler, som det skiljer sig mellan kommuner att lämna direkt ekonomiskt stöd.
Problemet med att jämföra hyror för lokaler, planhyror osv är att det är rätt komplicerat och det är svårt och få till en rättvis jämförelse. Men för att trots detta göra ett försök har vi i denna analys fokuserat på vad olika elitfotbollsklubbar betalar till kommunen för att hyra sin arena på matchdag,.
Det är förvisso en isolerad mätpunkt men den utgör ändå en stor kostnad för många klubbar och den speglar väl hur olika kommuner tänker runt intäkter från sina hyresgäster.
Det vi gjorde var att helt enkelt att kontakta samtliga kommuner som hade lag i Allsvenskan eller Superettan 2018 och frågade kommunen vad klubbarna får betala på matchdag för att hyra arenan. Nu försvinner en del klubbar från denna jämförelse då de själva äger sina arenor eller har andra speciallösningar som inte redovisas på samma sätt.
För lagen i Stockholm är det lite svårt att få insyn i hyresfrågan då Friends Arena är privatägt. För Tele2 arena som visserligen ägs av Stockholms Stad men hyrs ut via Stockholm Live (ägare AEG) som är privatägt, så är det inte möjligt att få tillgång till avtalen.
Detta är får dock avhandlas i en separat artikel då det finns många kreativa sätt att indirekt stödja dyra arenabyggen. Tyvärr är det dessutom flera kommuner som inte svarat och därför kan vi inte redovisa en komplett bild, utan det blir mer av en belysning på skillnaderna som finns.
Om vi börjar med VSK Fotboll som ändå är vår klubb så är avgiften 18% av inträdesavgifterna med ett tak på 80.000 kr. Detta gör att när VSK kommer upp i runt 3000 besökare så når man maxtaket, utöver det betalar man inget för sina publikintäkter. Minimiavgiften är 15.000 kr och om det blir publiksiffror under 555 personer så blir det en väldigt dyr historia för VSK.
Problemet när vi nu jämför olika klubbar är att vissa hyr per timme, vissa har en fast avgift, andra har likt VSK en % och i bästa fall ett maxtak. Det gör det svårt att ändå jämföra en så enkel sak som vad det kostar att hyra en arena på en matchdag. För att förenkla detta så antar vi att alla klubbar har en snittpublik på 2000 personer och att en biljett kostar 150 kr i snitt.
Flera klubbar har likt VSK en rörlig del på hyreskostnaderna. Av de kommuner som vi har fått in uppgifter på är det bara Jönköping Södra som har en högre rörlig del än VSK, resten har en lägre hyra eller mer fördelaktiga avtal.
Som för VSK finns det en min- och maxgräns för kostnader, där är det mer lönsamt att ha en låg maxgräns och även här ligger VSK väldigt högt. I bilden ovan har vi angett min och max spannet utifrån att snittpriset på en biljett är 150 kr.
De klubbar som har ”bäst” deal med sina respektive kommuner är de som har en fast avgift. Där återfinns tex IK Frej som får betala 4 980 kr per match eller Syrianska som hade en fast avgift på 8 790 kr. Nu var inga av dessa lag några större publiklag men hade de haft större publik hade detta varit väldigt gynnsamt för dem.
Detta kan jämföras med Dalkurd som ska ha betalat 50.000 kr per match till Gävle kommun. GIF Sundsvall betalar 660 kr i timmen i minst 3 timmar på matchdag i hyra till kommunen. Om vi är generösa med tiden och antar att det är 6 timmar som behövs för att genomföra ett matcharrangemang betalar nästan helt säkert GIF Sundsvall landets lägsta hyra för att spela elitfotboll på en arena som uppfyller alla kraven. Summan blir då totalt 3 960 kr.
Vi kan konstatera att timhyran på 660 kr för NP 3 arena inte skulle räcka till att hyra två padelbanor i Sundsvall i 1 timme. Inte nog med att GIF Sundsvall sannolikt har landets lägsta matchhyra, man är också den förening som har störst bidrag från sin kommun av de vi har uppgifter på. Man får väl säga grattis då GIF Sundsvall till den penningstinna kommunala kramen.
Det råder relativt stora skillnader vad klubbarna får betala på en normal matchdag. Att ha runt 4 000-9 000 kr i kostnader per match kan jämföras med VSK som tycks ha en av de dyraste avgifterna i landet med 18% av intäkterna, vilket uppskattningsvis ger en hyra på 50-60 000 kr en vanlig match.
I praktiken innebär hyresskillnaderna för VSK mot tex GIF Sundsvall att VSK tappar en lön till en toppbetalt spetsspelare i Superettan, pengar som man då istället får betala in till kommunen i hyra.
Nu är det lite vanskligt att jämföra kommunernas elitstöd/sponsring och sen en enskild utgift som matchdagshyra innebär. Men vi kan konstatera att i på dessa två mätpunkter har GIF Sundsvall en extremt generös kommun som ger dem över 1 miljon i sponsring per år och en extremt låg hyra på matchdagar.
VSK får visserligen ett marknadsstöd från kommun, men jämför vi med GAIS/ÖIS och deras lägre hyror så går det jämnt ut vad som blir kvar när intäkter och kostnader räknats samman. Gällande VSK har klubben förmodligen den sämsta planen av samtliga 32 elitlag men har trots detta en skyhög hyra.
Sämst förutsättningar tycks J-södra ha som varken får elitstöd från kommunen och sen har man högst hyra med 20% på intäkterna. I Jönköping har det pratats länge om en ny arena och med tanke på att de redan nu har de högsta hyrorna är frågan vad en potentiell hyresökning som ovillkorligen skulle bli fallet med en ny arena, skulle innebära för klubben.
Det var allt för denna gång – i nästa analys får vi diskutera lite arenaägande.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Säsongen 2024: Grönvitt höll för favorittrycket – Wilma årets spelare
Ett bra VSK föll mot ett skickligt Häcken
Rutinerade nyförvärv ger hopp