Det är svårt och bräcka en straffsparksanalys där slutsatsen var att straffläggare födda i Lejonens stjärntecken är de bästa straffsparksskyttarna. Men låt oss nu i alla fall försöka genom att grotta ned oss djupare i en straffsparksanalys för Superettan 2019.
Rent statistiskt är det ungefär 76% chans att en spelare sätter en straff, mer än 3 gånger av 4 ska straffen alltså resultera i mål. Men hur har det då sett ut i Superettan 2019?
Svaret är att det totalt slogs 74 straffar som resulterade i 58 mål. Det ger en procentsiffra på 78%, dvs några procent högre än genomsnittet.
Om vi börjar i botten så är det intressant att två lag, BP och Trelleborg inte fått slå en endaste straffspark trots att genomsnittet för serien låg på 4.6 straffar per lag. De flesta lag ligger också kring medelvärdet runt 3-4 straffar.
I toppen är det dock flera lag som sticker ut J-Södra fick slå 11 straffar, HBK 10 stycken. I toppen har samtliga fyra lag med många tilldömda straffar fått över 10% av sin målskörd via straffarna, hos J-Södra är det närmare 20%.
Det är svårt och dra några större slutsatser kring träffsäkerheten och räddningsprocenten då det är så litet urval per klubb men vi konstaterar att VSK Fotboll och Varberg har de säkraste straffskyttarna de har satt 4 av 4 straffar. Också Degerfors är duktiga med 7 av 8 straffar som gått i mål.
Men lag får inte bara slå straffar, de blir också drabbade av dem. Här är det Norrby och Syrianska som sticker ut med 9 straffar var. Det är lite intressant med tanke på det tvivelaktiga rykte som cirkulerar kring dessa föreningar med riggade matcher. Men vi konstaterar att deras straffantal inte är mycket högre än BP:s på sju stycken.
Vidare är det intressant att HBK och Mjällby bara fått en endaste straff emot sig. Men ett annat topplag J-Södra har tydligen några benknäckare i backlinjen då de drabbas av många straffar men de skapar också många egna framåt.
Varför får vissa lag fler straffar än andra
Eftersom det finns en hel del läsare som inte uppskattar possessionfotboll så lägger vi ut en varningstext här – är ni såna kan ni sluta läsa nu.
Låt oss ställe gå in på varför vissa lag får fler straffar med sig än andra. Det finns rätt mycket analyserat i detta område och precis som att det finns ett samband mellan att ha hög possession och mål/målchanser/xg så finns det ett samband, dock svagare, mellan possession och straffar.
Om du är det spelförande laget så är det större chans att du blir tilldömd en straff. Stämmer då detta för årets serie i Superettan?
I tabellen ser vi på vågrät axel bollinnehavet i procent, på den lodräta, antalet straffar i varje lag.
Nu blev det lite mer intressant. Om vi först observerar de lag som haft många straffar (6+) har alla lag utom ett (Brage) haft 50%+ i bollinnehav. Det tycks stämma att bollinnehavet ger fler straffar.
Även åt andra hållet tycks det finnas ett samband. Snittet på straffar är 4.6 och av de som har fått 4 straffar eller mindre är det fyra lag som har mer än 50% bollinnehav, men sju som förlorat det.
När det då kommer till straffar lagen fått emot sig är det också tydligt att ett högt bollinnehav har lett till färre straffar. Avvikelserna från detta är GAIS, Brage och Mjällby som fått få straffar mot sig trots att de förlorat bollinnehavet.
Åt andra hållet har vi extremerna Syrianska och Norrby där båda har väldigt lågt bollinnehav och har fått flest straffar emot sig. Intressant nog sticker även J-södra ut, det är ett lag som både fått många straffar tilldömda men även fått många emot sig trots att de vunnit bollinnehavet.
Bollinnehavets påverkan på antalet tilldömda straffar för och emot bekräftas alltså i årets serie.
För er då som inte gillar att ert lag vinner bollinnehavet i en match, aka possession, rekommenderar vi att klubben skaffar en målvakt i Vågens stjärntecken, det kompenserar delvis för er vägran att följa vad vetenskapen har att säga.
1 thought on “Superettan 2019: Analys av straffsparkar”
Comments are closed.