Här på redaktionen går förberedelserna för Superettan vidare med oförminskad styrka. Om vi börjar fundera på prestationer i Superettan för VSK Fotbolls del eller något annat lag för den delen, måste vi alltid utgå från de ekonomiska förutsättningarna.
Så för att få en överblick över de ekonomiska förutsättningar lagen brukar ha har vi gjort en sammanställning och en liten analys att ta del av. Vi kommer titta på ekonomin i två delar. Den första är utifrån hur vi tror det kommer se ut nästa år för alla lagen i SE på en övergripande nivå. I del två tittar vi specifikt på VSK Fotboll i lite mer detalj.
Det är ännu så länge oklart vilka lag som kommer spela i SE 2019. Vi har tagit med BP trots att vi vet att laget kommer att kvala mot AFC Eskilstuna. Likaså har vi plockat med alla kvallagen som gör upp om avancemang till SE respektive degradering till Div 1.
Siffrorna i tabellen utgår från det ekonomiska utfallet från spel 2017 i Superettan. I vissa fall har vi kunnat leta fram de faktiska budgetsiffrorna för 2018 som vi då använt istället. I andra fall då de det var ett tag sedan laget spelade i SE har vi tagit de siffrorna och utifrån lagets ekonomiska utveckling i Div 1 gjort en kvalificerad gissning.
Vid en första blick i tabellen konstaterar vi att 2019-års Superetta kommer att bli en jämn och i många stycken oviss historia om de siffror vi tagit fram håller på ett ungefär. Visst går det redan nu att peka ut ett kluster av förmodade topplag med klart bättre ekonomiska förutsättningar än övriga. Dit räknar vi Halmstad BK, Östers IF och BP om de skulle förlora kvalet. Om AFC förlorar kvalet räknar vi dem dit istället. Där är den sannolika topptrion i nästa års Superettan.
Bakom dessa lag har vi sedan ett koppel av klubbar som förväntas omsätta i spannet 18-22 miljoner. Det är totalt 8 lag att befinna sig där inklusive VSK Fotboll. Hur dessa lag kommer att placera sig handlar i mångt och mycket om hur mycket pengar av den totala omsättningen de kan avvara till spelarlöner. Kopplingen mellan ekonomisk omsättning och tabellplacering är inte lika tydlig i Superettan som i Allsvenskan men den finns ändå där till viss del. Givet det snäva spannet och så många lag inom det kommer det bli en intressant mittensektion av tabellen med många jämnstarka lag på papperet.
I botten av tabellen kommer vi hitta de lag som omsättningar under 15 miljoner. Något av dessa ekonomiskt svagare lag brukar kunna överraska och överprestera utifrån sin ekonomi. Det är dock på förhand nästan omöjligt att säga vilket lag det kan bli.
Några kommentarer till tabellen är också på sin plats
- Det är många som tyckt IK Brage gjort ett otippat bra första år i SE efter sin återkomst. Det kan man tycka men vår syn på detta är att de presterat som förväntat utifrån de ekonomiska muskler de kommer till spel med.
- Dalkurds ekonomi kommer att rasa från de siffror som finns angivna i tabellen. Deras sugardaddy är borta och nu återgår klubben till sin klassiska ”pizzeriaekonomi” dvs små bidrag från många sponsorer. Klubbens grundekonomi, den vita delen av den, brukar ligga på runt 10M i omsättning. Vi kan förvänta oss en återgång till de nivåerna nästa år när klubben ska försöka återetablera sig som en vanlig klubb med en vanlig ekonomi.
- Norrby och IK Frej är de två lag som systematiskt överpresterar i Superettan utifrån de pengar som de stoppar in i verksamheten. Men statistiken kommer förr eller senare ifatt alla lag som leker med höga odds för nedflyttning. De kommer åka ur, frågan är om det blir 2019 det sker.
Om vi avslutar med några kommentarer om VSK Fotboll och deras chanser nästa år kan man säga att det i mångt och mycket handlar om att försöka etablera sig i mitten av serien, gärna den över delen för att vara på den säkra sidan. Ungefär som IK Brage har gjort i år. För att lyckas med detta behövs en omsättning på över 20 miljoner, helst uppemot 23-25.
Skulle VSK Fotboll lyckas komma uppemot 23-25 miljoner i omsättning är det inte bara bra förutsättningar att hålla sig på den övre halvan, utan även utmana om kvalplatsen. Skulle man hamna på en omsättning runt 20 miljoner känns framtiden lite mer ovisst, det skulle kunna sluta över nästan hela tabellen, givet det täta omsättningsspannet i den förmodade mitten av serien.
Vi har i en tidigare analys konstaterat att om man som klubb (inkluderat VSK) vill vara hyfsat säker på att klara dig kvar i Superettan – ska man omsätta minst 15 miljoner, gärna 19 miljoner per år. För dig som vill läsa den djuplodande analysen om ekonomin i Superettan och vilka sannolikheter som finns för olika placeringar så hittar du analysen här.
I nästa analys som vi publicerar tittar vi på hur vi tror VSK står sig kring allt detta.
2 thoughts on “Superettan 2019 – Klubbarnas ekonomi – en första prognos”
Comments are closed.