Då var turen kommen till att börja bekanta oss med nästa års motståndare för VSK Fotbolls del. Det blir en skön mix av lag från Trelleborg i söder till Dalkurd i Gävle. Alla lagens förutsättningar är olika och vi tar det första spadtaget här för att bena ut skillnader och likheter.
Det blir i det här läget ingen avancerad analys utan vi tittar på de 13 spelare som spelat mest i laget under 2018. I tabellen ser vi deras ålder, hur många mål de gjort, kontraktslängd och position. Vi kommenterar lite om de viktiga spelarna och om laget. Sist presenterar vi också arenan så att ni vet hur det ser ut när ni ska åka på bortamatchen nästa år.
Spelare
Simon Strand är spelaren som gjort lite av en drömresa som fotbollstjongare. Han har tillbringat de flesta av sina seniorår i fotbollen i
olika Div 1 klubbar. Vi VSK:are har honom mycket att tacka för då han spelade i Huddinge IF 2014. Han var i och för sig inte med i truppen den sista matchen mot Valsta-Syrianska men alla som spelade i Huddinge den säsongen är per automatik hjältar. Simon spelade även i Huddinge 2015 så han är ett bekant ansikte för de flesta VSK:are. Så sent som 2017 var Simon återigen motståndare till VSK när han i premiären representerade Assyriska FF. Sen på sommaren 2017 blev han värvad av Öster, där han knep en startplats och gjorde det så bra att Dalkurd värvade honom inför säsongen 2018. I år har Simon varit helt ordinarie i Dalkurd och bara missat en match pga gula kort. Han spelar högerback eller till höger på mittfältet som vanlig högermittfältare eller som wingback. Simon har helt klart vuxit in i den allsvenska kostymen och hyllas allmänt av fansen som en av lagets bästa spelare. Nu får han bekanta sig med Superettan igen nästa år. Han lär leverera bra där för sitt lag.
Henrik Löfkvist är gotlänningen som började sin karriär i FC Gute för att 2016 hamna i Akropolis. Där gjorde han ett gott jobb och upptäcktes av Dalkurd som värvade honom inför 2016. Han spelade i klubben i Superettan under 2016-17 och var i allt väsentligt ordinarie. Under året har han tagit ytterligare steg och är nu en given startspelare som defensiv mittfältare eller ibland om mittback. Henrik är bara 23 år men har etablerat sig nu i Allsvenskan, även om han nästa år får spela i Superettan. Han skrev på ett nytt kontrakt inför den här säsongen ett år innan det gamla gick ut. Det säger väl något om hur angelägna klubben är att behålla honom.
Malkolm Moenza är spelaren som 2006 kom till Gais akademi. Han jobbade sig upp hela vägen till GAIS A-lag där han gjorde debut 2012 i Allsvenskan. Han fortsatte i GAIS och blev sommaren 2017 värvad till Dalkurd. I år har han etablerat sig i laget och har från omgång 10 startat samtliga matcher. Malkom kan spela på hela vänsterkanten och det har han också fått göra i år. Ena matchen vänsterback bara för att nästa gång spela vänsterytter.
Som alla kan se har spelarrotationen truppen varit enorm under året då de bästa spelarna såldes av under sommaren för att rädda klubbens ekonomi. Just nu är det bara 4 spelare av de 13 med mest speltid som har kontrakt med klubben inför nästa år. Man har också valt att inte förlänga med i princip alla de spelare som man värvade in under sommaren för att fylla ut luckorna efter de flyktade stjärnorna. Nu måste klubben i praktiken bygga ett helt nytt lag från grunden med de få men viktiga spelare de fortfarande har kontrakt med. Hur det kommer att gå att bygga truppen, ja det är skrivet i stjärnorna.
Laget har sedan juni tränats av Johans Sandahl då han ersatte sparkade Azrudin Valentic.
Klubben
Efter att storfinansiären Kawa drog in sitt stöd till klubben under sommaren hamnade man i akut likviditetskris och fick omedelbart sälja alla de spelare med något större värde. Mest pengar fick man för skyttekungen Buya Turay. Klubbens ekonomi är nu stabiliserad tack vare dessa miljoner.
Hur ekonomin kommer att se ut i Superettan är mera oklart. Traditionellt har klubben haft kostnader på ca 10 miljoner i Superettan. Det är förstås löjligt lite pengar men det finns så klart ett system med svarta löneutbetalningar sedan gammalt. Den typen av spelarfinansiering lär klubben nu återgå till. Det är nog få som tror att klubben kan klara av att omsätta de nödvändiga 25-30 miljoner som egentligen krävs för att bli ett topplag i Superettan. Huruvida Kawa är helt bortkopplad från klubben är dock lite oklart. Senaste veckan har Dalkurd lanserat sin nya ungdomsverksamhet i Uppsala med akademichef och tränare. Det kostar så klart pengar att få till. Vi gissar att Kawa har skjutit till medel för att det ska kunna bli verklighet. Han kanske inte längre stöttar klubben öppet men man kan nog räkna med att han kommer att fortsätta att stötta den här typen av särskilda satsningar.
Klubben satsar så klart på att gå upp i Allsvenskan igen. Om det kan ske redan i år eller om det tar längre tid beror i allt väsentligt på vilken ekonomi klubben kan få till. Där får vi avvakta och se vilka nya spelare de nu kommer börja kontraktera.
Arena
Klubben spelar för tillfället på Gavlevallen i Gävle, där man hyr in sig i väntan på att nya Studenternas ska bli färdig i Uppsala som är klubbens nya hemvist. Inför kommande säsong kan det bli mycket väl bli att klubben spelare på en annan arena. Att hyra Gavlevallen är dyrt för Dalkurd och varje hemmamatch är en ren förlustaffär för klubben och en ganska rejäl sådan också. Tidigast hösten 2019 kan man flytta till sin nya hemmaborg i Uppsala.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
I fråga om stabilitet kan insatsen sammanfattas som säsongens främsta.
Seger över Vetlanda men vissa försvarsproblem består
Årets Annospelare: Marcus Linday