Då var turen kommen till att börja bekanta oss med nästa års motståndare. Förvisso är inte det klart än vilket det sista laget blir i Superettan, AFC/BP kvalar som bäst nu. Men vi smyger igång vår genomgång ändå så smått.
Det blir i det här läget ingen avancerad analys utan vi tittar på de 13 spelare som spelat mest under 2018. I tabellen ser vi deras ålder, hur många mål de gjort, kontraktslängd och position. Vi kommenterar lite om de viktiga spelarna och om laget. Sist presenterar vi också arenan så att ni vet hur det ser ut när ni ska åka på bortamatchen nästa år.
Spelare
Joakim Runnemo är den snart 32-årige anfallaren med ett mångårigt förflutet i ett flertal Superettanklubbar. För 10 år sedan spelade han till och med i Allsvenskan med BP. De fyra senaste säsongerna har han varit en nästan given startspelare i IK Frej. Han har gjort 4-5 mål varje säsong. Men i år hände något och han slog in 12 baljor totalt och blev lagets skyttekung. Nu går hans kontrakt ut och vi antar att klubben försöker förlänga för i år är Joakim den enda av klubbens egna anfallare som kommit upp i nivå.
Hjalmar Ekdal (Albin Ekdals lillebror) är en ung spelare fostrad i BP som inför den här säsongen anslöt till klubben. Under våren fick Hjalmar mest sitta på bänken i Frej men han fick spela lite i Assyriska FF när de fick sin skadekris på backsidan under våren. Under sommaruppehållet försvann den inlånade mittbacken Marcus Degerlund till IFK Göteborg och klubben svar på luckan var att kasta in unge Hjalmar där. Det har gått jättebra och med Hjalmar som högermittback i alla matcher utom en i höst och han har tydligt bidragit till att klubben avancerat i tabellen.
Klubben hade nog hoppats mycket på att deras offensiva nyförvärv för året skulle hjälpa laget med att få upp målproduktionen. Först plockade man in Luca Gerbino Polo från BP där han inte fått någon speltid. Sen tog man också in grekisk smygare från Akropolis IF, Kostas Stavrothanasopoulos. Kostas fick inga hyllningar för sina 13 mål i Akropolis i fjol då han stod i skuggan av Sossehs fantastiska säsong. Men Frej hade koll och värvade honom. Tyvärr har båda herrarna fått lite speltid i Frej i år och det har bara blivit 2 mål var. Istället har som sagt Joakim Runnemo fått kliva fram och göra baljorna.
Laget kommer 2019 som ett led i samarbetet med Hammarby IF att tränas av Bajens U19-tränare Stefan Olsson.
Klubben
Som förening har IK Frej dragits med en dålig och framför allt liten ekonomi under många år. Man har helt enkelt svårt att växla upp sin verksamhet och attrahera pengar så att man har råd att ha egna bra spelare i truppen. Enda anledningen till att man fortfarande återfinns i Superettan är att lag i Allsvenskan i närområdet behöver lufta sina truppspelare och då finns Frej på nära och bra avstånd ivriga att låna talangerna.
Strukturellt är det här ett jättedilemma för klubben. Deras egna spelare får inte spela för lånen är bättre och tas därför ut för match framför de spelare som man betalar lön för. Det blir till slut en helt bakvänd situation. Om vi tittar i tabellen ovan ser vi att av de 13 spelare med mest speltid i år är det bara en (1) som klubben garanterat förfogar över nästa år, nämnde Ekdahl. Övriga är lån eller spelare med utgående kontrakt. De två spelare med mest speltid är båda lån från andra stockholmsklubbar.
Det är förstås ohållbart att ha det på det här sättet. Det är konstgjord andning och till slut kommer klubben åka ur serien och landa där de rimligen borde höra hemma, som ett mittengäng i Div 1.
Hammarby IF som är samarbetsklubb till IK Frej har så klart också sett det ohållbara i situationen och har nu bestämt sig för att stadga upp det hela. Man skickar nu över sina U-lags tränare för att harmonisera spelidén hos Frej med Bajens. På så sätt får Bajen en klubb som de kan lyfta in sina U-spelare i för att få lära sig seniorfotboll och de kan samtidigt låta sina truppspelare i A-laget få matchträning på hög nivå. I praktiken blir IK Frej från 2019 ett farmarlag till Bajen.
På många sätt ersätter nu IK Frej det Hammarby TFF var för Bajen. HTFF var en egen förening som Bajen drev fram till 2012 för att låta talangerna spela seniorfotboll. Som bäst spelade man på Div 1 nivå.
Man kan tycka vad man vill om det här men om IK Frej ska ha en chans att vara kvar som elitförening var det tvunget att hända någonting.
Arenan
IK Frejs hemmaplan heter Vikingavallen och är belägen i Täby kyrkby norr om Stockholm. Arenan är en relativt enkel idrottsplats med en kapacitet på 2 750 personer, Sveriges minsta elitarena. Planen är konstgräs. Det finns inte mycket gott att säga om den arenan och det är väl lite symptomatiskt att Sveriges rikaste kommun fullständigt struntar i att de har ett elitlag inom kommungränsen, de verkar inte kunna bry sig mindre.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
I fråga om stabilitet kan insatsen sammanfattas som säsongens främsta.
Seger över Vetlanda men vissa försvarsproblem består
Årets Annospelare: Marcus Linday