Omgångens förlust: I och med förlusten för VSK mot Varbergs BoIS bröts en lång svit av segrar eller oavgjorda resultat i seriespel på hemmaplan för VSK. Faktum är att detta var den första förlusten på Parken sedan 20 maj 2018 då VSK förlorade mot Assyriska FF. Det är 340 förlustfria dagar det och 13 hemmamatcher med en nolla i förlustkolumnen. När får vi se en sådan svit nästa gång?
Omgångens publikanalys: Efter matchen mellan VSK och Varberg lyftes frågan av en del varför det bara var drygt 2000 personer på matchen. Borde inte en match mot serieledaren locka fler till Parken? Innan vi besvarar den frågan kan vi först titta på publikutvecklingen i år jämfört med ifjol. Just nu har VSK ett hemmasnitt på 3 604 personer. Efter tre hemmamatcher ifjol hade man 3023 personer. En klar ökning sålunda.
Dock hade VSK i sin tredje hemmamatch mot Karlslund ifjol 2 174 åskådare, alltså något fler än i matchen mot Varberg. Frågan är då hur en nykomling i Div 1 som ingen egentligen bryr sig om lockade fler till Parken än serieledande Varberg i Superettan. Det finns då tre faktorer som rimligen har betydelse för publiksiffran. 1). Matchdag 2). Vädret 3). Hajpen runt matchen.
Om vi börjar med punkt 1 så spelades matchen mot Karlslund på en söndag, Varberg på en lördag. I den statistik som vi har runt publiksnitt på olika matchdagar skiljer sig inte snittet mellan lördag och söndag på något tydligt sätt. Punkt 2 är vädret. Det kan ha haft en viss inverkan då det var soligt och fint söndagen den 13:e maj mot KIF och 17 grader varmt. Det var betydligt kallare på Varbergsmatchen men fortfarande uppehåll. Om det kan komma 5 300 i premiären i piskande snöstorm och nollgradigt kan lördagsvädret inte haft någon avgörande inverkan på hur många som kom för att se matchen. Då återstår hajpen runt respektive match.
När vi mötte Karlslund hade VSK chansen att vinna sin sjätte raka seger, något slags rekord för klubben. Det lär ha varit avgörande för hur intresset för just den matchen kom till. Vi kan se det då matchen mot Team TG två hemmamatcher senare (den mellanliggande hemmamatchen var ett toppmöte mot AFF med storpublik) när laget förlorat mot AFF och sviten var bruten, ja, då kom det bara 1013 personer till Parken på en söndag i strålande sommarväder.
Sålunda, hur klubben och andra (lokaltidningar och annan media, supportrar, Anno och övriga) lyckas skapa intresse för matcherna tycks ha en tydlig roll för hur många som sen dyker upp på läktarna för att beskåda de grönvita krigarna. Nog borde klubben kunnat jobbat betydligt hårdare med hajpen runt att serieledarna kom på besök och nå ut till flera för att skapa intresse.
Omgångens bolltittare: Nu har tränare Krulj i HBK fått sparken. Droppen som fick klubben att agera var senaste förlusten mot Öster på hemmaplan där bortalaget gör mål i matchens sista minuter. Visst kanske det var rätt att Krulj fick gå men hans spelare gjorde verkligen inte livet lätt för honom heller. Det var iaf inte Kruljs fel att HBK förlorade matchen. Det berodde på århundradets sämsta försvarsarbete. Tre försvarare är på plats som ska hantera två anfallare när målsituationen uppstår. Samtliga försvarare stirrar på bollen som att det vore en dödsfiende som måste förgöras och försöker attackera den. Anfallaren chippar enkelt över bollen till den anfallare som står utan bevakning. Mål.
Alltså, bättre försvarsarbete kan man fan begära av SE-backar. Tycker nästan synd om Krulj här. Hade de bara utfört en normal försvarsinsats hade det inte blivit något mål och Krulj hade fortfarande tränat HBK. Vem sa att det inte är små marginaler i dagens fotboll? Ni ser situationen i klippet nedan
Omgångens värvningsansvarige: Nu har de flesta trupper haft minst ett par månader på sig att sätta spelet med årets värvningar till respektive klubb på plats. Tidigare gick det att skylla på att truppen inte var samspelt när resultaten uteblev, det går inte nu längre. Då måste frågan ställas, vem är ansvarig för värvningarna till Syrianska och vad har människan tänkt sig få ut av den här truppen? Den är uppenbart obalanserad med ett vasst anfall som kan hota alla lag i serien och med ett försvar som är otillräckligt även mot de sämsta lagen i Superettan. Hur blev det så här? Hur tänkte man? Man snittar nu på 2.5 insläppta mål per match, hopplöst då att lyckas vinna matcher om det i varje match krävs att det görs 3 mål i snitt för att vinna. Hur seriösa är man ens i Syrianska med sitt fotbollslag? Vad är poängen med alla dessa spelare i truppen om den inte har en vettig sammansättning.
Omgångens danska dynamit: står Trelleborgs målvakt Andreas Larsen för. Han gör en helt osannolik utrusning som slutar med att han kastar sig och nickar undan bollen utanför straffområdet, framför den annars fria Frej-spelaren Ze Vitor. Det håller på sluta riktigt illa då bollen studsar på Vitor och är på väg mot mål. Som tur är för Anderas rullar bollen ut till inspark och hans vågade aktion kan hyllas som modig istället för dumdristigt. Se själva i klippet
https://www.instagram.com/p/BxIefoznAoo/?
Omgångens note to self: Omgången innehöll orimligt många gjorda och avgörande mål i slutet av matcherna eller på stopptid (4 av 8 matcher). Vi vet inte om det är en slump eller ett mönster, vi får väl avvakta och se. Men VSK får lägga det på minnet och se till att fortsätta anfalla matcherna igenom, det verkar kunna löna sig i oproportionerligt stor utsträckning.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
3000 dagar
Resultat Svenska cupen omgång 3 – Superettan
Superettan: Svenska cupen omgång 2 – 2020