Det är inte bara VSK Fotboll som nu efter 115 års fotbollssparkande beslutat sig för att starta ett representationslag på damsidan. Det tycks helt klart vara en internationell trend att damfotboll blir allt mer uppmärksammad.
Tydligast märks det kanske när storklubbar som Arsenal och Juventus lyfter fram sitt damlag och ger dem uppmärksamhet och status. Trender börjar ju alltid i de finare sammanhangen för att sedan spridas nedåt i näringskedjan. Nu är alltså turen kommen till VSK och faktiskt ett flertal andra svenska elitklubbar.
I den här genomgången tittar vi på alla våra 32 elitföreningar på herrsidan och tar reda på hur klubbarnas damverksamhet ser ut, om de nu ens har någon.
Herrelitklubbarnas engagemang är viktigt för damfotbollen i landet då det är där störst medial uppmärksamhet finns och mest pengar tillgängliga. Dessa klubbar har potentialen i att vara draglok åt damfotbollen om man satsar seriöst och är lika systematisk som man är på herrsidan i att bygga upp verksamheten.
I Norge har man förstått precis detta och just nu överväger Norska fotbollsförbundet om man ska kräva att alla elitklubbar på herrsidan också har ett damlag för att på så sätt skynda på utvecklingen mot ett mer jämlikt fotbollsspelande. Som ett exempel saknar storklubbar som Brann och Rosenborg damlag idag. Läs mer här
Då så, då börjar vi genomgången. Vi listar alla lag som har eller i modern tid haft representationslag på damsidan. Vi börjar med Superettan
IK Brage; Hade damfotboll från 1970-talet fram till 1990 då Brage beslutade att lägga ned damverksamheten. Man var framgångsrika med många år i högsta ligan och ett stort lokalt följe i Borlänge. 1991 bildade spelarna den nya föreningen Borlänge FK och fortsatte verksamheten där. Den föreningen tycks nu vilande. Bästa lag i Borlänge är Kvarnsvedens IK som spelar i elitettan. Läs mer här
Göteborg: Storklubbarna i stan har väldigt lite av tradition att ha seniorfotboll på damsidan. Vare sig IFK eller ÖIS har haft det. Gais hade ett damlag på 1980-90-talet, där man spelade i Allsvenskan under ett gäng år. 1993 gick man samman med Jitex och sen dess har inget av lagen haft seniorverksamhet. Men nu rör det på sig då IFK Göteborg fattade beslut så sent som i mars att de skulle dra igång damfotboll, efter att utrett frågan i ett år.
Det är inte klart om de kommer ta över en vakant plats, inleda ett samarbete med en existerande klubb eller starta i division 4. Ordförande Mats Engström sa när nyheten tillkännagavs: – Det känns väldigt bra att IFK Göteborg på alla nivåer blir en klubb för alla, tjejer som killar.
Degerfors IF: Degerfors har haft damlag sedan 1970-talet, med uppehåll i 10 år från 2006. 2015 startade man upp igen och man spelar i div 4 utan några större ambitioner vad det verkar. Dock ska sägas att damlaget från i år är en del av DIF igen, vilket kan indikera en viss satsning. Tidigare tillhörde man ungdomsföreningen. Läs mer här
BP: Har haft damlag sedan 1971. Man har som bäst spelat i andradivisionen, nu elitettan, som man gick upp till inför den här säsongen. Klubben satsar på damerna med matchrapportering på twitter och egna reportage på klubbens hemsida. Damlaget är också välförsörjt med ledare och personal kring laget. BP är tillsammans med Djurgården i Allsvenskan den enda elitklubben med sina representationslag på samma nivå i seriesystemet.
Varbergs BoIS: 2018 beslutade sig klubben för att starta upp ett damseniorlag. Man har gått in i seriespel denna säsong i div 4. Just nu ligger man på tredje plats efter vårsäsongen. Föreningens uttalade mål är att det är en elitsatsning och att damerna ska upp i elitfotbollen precis som herrarna, som så sent som för 15 år sedan också spelade i div 4.
Östers IF: Föreningen hade damlag från 1981 till 2014 då man lade ned verksamheten och damlaget flyttade över i föreningen Växjö DFF som bildades samtidigt. Laget spelade oftast i näst högsta divisionen under sin tid. Det framfördes dock kritik att klubben inte satsade tillräckligt på damlaget, jämfört med herrarna. Det kanske var lika bra det som skedde för Växjö DFF spelare just nu i damallsvenskan.
Halmstads BK: Startade sitt damlag 2015 i div 4. Idag spelar man i div 2 och avser att klättra vidare uppåt. Som ett bevis på klubbens satsning fick man i år med sin första landslagskvinna, i landslagets F-17 trupp.
IK Frej: Hade ett damlag fram till säsongen 2019, då det lades ned pga spelarbrist. Man kan nog inte säga att klubben satsat särskilt hårt på sina damer då de sista året 2018 spelade i div 4. Året innan var man i den lägsta divisionen i Stockholm, div 5.
Jönköpings Södra. Seriekonkurrenten J-södra startade sitt damlag i år och gick in i seriespel i division 4. Trots att laget spelar längst ned i seriesystemet ger klubben uppmärksamhet åt laget i sina sociala kanaler. Tjejerna ångar på och har tagit nio raka segrar, vilket vittnar om att många bra tjejer vill spela i ett lag med ett starkt varumärke, trots att det är den lägsta serien.
Trelleborgs FF. Har sedan 2016 ett damlag som startade i div 4. Klubben var redan från början tydlig med att det är en riktig satsning och man lockade snabbt spelare från högre divisioner. Satsningen har inneburit att damerna fått liknande förutsättningar som herrarna med tillgång till sjukgymnast, läkare och sponsorer. Laget har marscherat genom seriesystemet och spelar nu i div 1 med ett uttalat mål om elitfotboll.
Läs mer här
Övriga lag i Superettan Norrby IF, Mjällby AIF, Dalkurd FF, Syrianska FC och VSK Fotboll har så vitt vi kunnat se ingen historia av att ha haft organiserad damlagsverksamhet. VSK hade ett representationslag på 1990-talet och ett för 6-7 år sedan om vi förstått det rätt. Det utgick dock från U-verksamheten och var aldrig organiserat som en egen sektion.
I Allsvenskan har klubbar som AIK, Djurgården, Hammarby, Norrköping, Häcken och ÖSK (dock organiserat i en egen klubb) representationslag på damsidan. De allra flestas satsningarna, särskilt från klubbarna i Stockholm är seriösa och med långsiktiga mål att bli etablerade på samma nivå som herrlaget. Just nu är det bara Djurgården som lyckas med detta. Vare sig Häcken eller ÖSK gör några riktiga elitsatsningar på sina damer, utan låter de spela i de lägre divisionerna.
Övriga klubbar har för närvarande ingen egen damverksamhet. En del klubbar som tex Kalmar FF har inte ens en flickverksamhet.
Men något är på väg att hända. Som vi nämnt kommer IFK Göteborg att starta ett representationslag på damsidan. Det samma gäller Elfsborg som också fattat beslut i klubben om detta och kommer att starta ett lag i Div 4 till nästa år.
I Sundsvall sa klubben så sent som i våras att man avser att starta ett damlag inom kort. Nu kanske det skjuts på framtiden då klubben har ekonomiska bekymmer.
Till och med i Malmö FF har man börjat diskutera damlag igen. Man knoppade ju av sitt damlag 2007 till det som idag heter FC Rosengård och väldigt framgångsrika. Trots att det laget finns diskuterar man nu om man ändå inte ska ha ett damlag.
Falkenberg, Sirius, ÖFK, Kalmar och Helsingborg har i nuläget inget damlag och inte heller några planer på att starta ett, vad det verkar.
Sammanfattningsvis kan man lugnt påstå att det rör på sig vad gäller damverksamheten i landets elitklubbar. Att så många just nu kommer igång eller har planer är ett bevis på att man ser damfotboll som en kommande viktig del i hur man vill profilera sig som klubb. VSK är bara en i raden av klubbar som satsar. Helt klart har den internationella trenden nått fotbollsverige med full kraft.
Bilden visar Moröns damlag som lätt har de snyggaste matchdräkterna i svensk damfotboll (just nu). Morön kommer från Skellefteå och spelar fn i Elitettan.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Dags att få igång maskinen igen
10-3 mot Sirius efter verklig bandyshow av Landström
Stabil seger två dagar före seriefinalen