ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Vetenskap: Hur spelare kan öka chansen till seger genom att fira mål på rätt sätt

Idrott är en av de få kvarvarande områdena i samhället där vetenskap inom fysiologi, psykologi och näringslära tills helt nyligen inte haft någon större påverkan på hur spelare och tränare beter sig.

Inom fotbollen var det inte länge sedan brittiska fotbollsspelare drack öl innan match och vi grönvita supportrar minns med blandade känslor hur Peter Markstedt och Einar Brekkan så här i efterhand berättat att festa kvällen före Allsvenska matcher mer var en regel än ett undantag säsongen 1997. Eller som Markan också påpekat, det där med kost var väl inte så himla noga, man åt väl det man gillade.

Det har onekligen blivit bättre med kost och träningslära mm. Men i ett område är fotbollen fortsatt hopplöst efter samhällets utveckling i stort. Det är på den psykologiska sidan. Här förlitar sig fortfarande coacher på uråldriga modeller för hur vi människor fungerar när vi ska prestera. Spelare såväl som fans ägnar sig åt magiskt tänkande och ritualer före matcher för att öka prestationen, istället för att anamma mer moderna psykologiska modeller för hur man presterar maximalt.

Nu ska vi presentera en liten vetenskaplig insikt som vi hoppas spelarna i VSK Fotboll och Bandy direkt börjar använda sig av, efter att de läst den här texten.

Resonemangen kommer från en nästan 10 år gammal studie som inte tycks ha fått någon större genomslag. Tur då att Anno 1904 finns som kan ta upp viktiga vetenskapliga genombrott och återberätta dem, till Grönvitts fromma.

Titeln på studien är: Winning a soccer penalty shootout: cheering convincingly increases changes of success

Forskare från Universitetet i Groningen, Nederländerna, studerade ett stort antal straffsparksläggningar i viktiga matcher för att ta reda på huruvida om det hade någon betydelse hur spelare firade sina målgivande straffar för chansen att laget vann matchen. Inte helt oväntat för forskarlaget hade intensiteten i målfirandet vid varje straff en klar effekt på sannolikheten att ett lag vann straffsparksläggningen.

Det gick att formulera på följande sätt: Ju mer övertygande och intensivt en målskytt firade med sina lagkamrater att han just slagit in en straff, ju större var sannolikheten att laget vann matchen.

Forskarna mätte huruvida en målskytt sträckte sina armar i skyn, visade glädje, entusiasm och stolthet över sitt mål. Ju mer sånt ju mer vinster för laget.

Forskarna förklarade fenomenet med det som i dagligt tal kallas ”känslosmitta”. Känslosmitta vet alla vad det är som har varit på en småbarnsavdelning på ett dagis med 20 småbarn. Blir ett barn ledset och börjar gråta har snart personalen fullt upp med 20 gråtande småbarn. Gråten ”smittar” de andra barnen som beter sig likadant.

Känslosmitta finns inte bara på dagis utan gäller även oss vuxna människor, inklusive idrottsutövare.

Genom att i väldigt positiva åtbörder fira sitt straffmål överför skytten till laget en positiv känsla som ”smittar” av sig på övriga straffskyttar och laget i stort. Allt detta ökar alltså sannolikheten att laget vinner straffläggningen.

Ja, vi människor är gruppvarelser som påverkas av varandras beteende, like it or not – men så är det och i en lagsport blir det så klart extra påtagligt då prestationen genomförs tillsammans och där individerna är beroende av varandra.

Nu var studien gjort på straffsparksläggningar, något som de flesta fotbollsspelare inte är med om särskilt ofta. Men samma princip om ”känslosmitta” gäller förstås när laget gör mål under en vanlig match.

Följande uppmaning gäller från och med nu till samtliga grönvita spelare oavsett sport, ålder och kön.

När du som spelare gör mål ska du genuint uttrycka din glädje och stolthet över prestationen till dina lagkamrater. Det ska inte råda någon tvekan om att du gjort något riktigt bra. Det spelar ingen roll om laget ligger under, ditt firande är viktigt för fortsättningen av matchen. Titta dina lagkamrater i ögonen, se till att de verkligen ser din glädje och stolthet, då ”smittas” de av din positiva energi.

Följaktligen är det fortsättningsvis förbjudet att fira mål på det ”stoiska” viset. Det vill säga att man inte med minsta åtbörd visar att man just gjorde mål utan bara tar sig tillbaka till egen planhalva för att ställa upp för avspark/avslag. Såna beteenden är vanligare när man ligger under, ungefär som att mitt mål inte spelar någon roll, på grund av det. Men det är som sagt fel. Genuin glädje smittar och ökar prestationen i laget.

Vidare måste dessvärre fenomenet med att en spelare som just gjort mål tar sig dit supportrarna står för att fira med dem också upphöra med omedelbar verkan. Det är förvisso trevligt och spelaren ”smittar” onekligen fansen med sin glädje, som svarar upp med att bli helt tokiga av det gemensamma lyckoruset.

Problemet är bara det att det inte är supportrarna som ska spela matchen, utan målgörarens lagkamrater. Den positiva energin ska spenderas på laget från målgörarens sida, inte supportrarna.

En möjlig kompromiss är förstås att målskytten tar sig dit där fansen står men bara adresserar sina tillstormande lagkamrater med sin glädje och positiva känsla. Fansen är glada som det är och lär klara sig utan att bli ännu mer upphetsade.

Dessa regler gäller alltså från och med nu i hela VSK för all framtid, tills vetenskapen eventuellt visar att något annat beteende är ännu bättre för att vinna matcher.

Känslosmitta finns som alla kan räkna ut inte bara på en fotbolls- eller bandyplan, utan också på läktaren. Vi som är supportrar vet att negativa känslor, ilska och så vidare lätt smittar av sig som en präriebrand på läktaren. Gnäll och depp blir följden. På samma sätt som spelare från och med nu har en stående order om magnifika målfiranden med sina lagkamrater har vi fans också en skyldighet att visa positivitet på läktaren (särskilt Sektion D). Vi har så klart uppdraget att föra över vår positiva energi till laget, för att hjälpa dem gå segrande ur matchen. Här finns helt klart en stor förbättringspotential mot hur det ser ut just nu.

Tänk vad lite vetenskap kan göra för att prestationerna ska öka hos alla inblandade. Rätt applicerat kan nog lagen och supportrarna samfällt se till att mellan 5-8 poäng kommer till extra per säsong, bara genom att följa de här enkla råden. I bandyn kan det nya beteendet innebära fler hemmamatcher i ett slutspel och vinst i avgörande matcher. För fotbollens del kan det innebära en kvalplats uppåt nästa år istället för en trist 6-7 placering i tabellen.

Nu är det bara att börja göra rätt.


______________________________________________________________________________

University of Groningen. ”Winning a soccer penalty shootout: cheering convincingly increases changes of success.” ScienceDaily. ScienceDaily, 24 June 2010.

Facebook Comments Box