ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSKs ekonomi i allsvenskan. Del 1: publikintäkter

VSK:s avancemang till allsvenskan kommer ställa enorma krav på intäkter. Vi måste bygga en helt annan ekonomi för att ha en chans att etablera oss i allsvenskan. Men hur mycket är det rimligt att vi kommer omsätta nästa år, och vad kan det göra på kostnadssidan?

Vi kör en serie framöver där vi går igenom ekonomin i stort. Vi börjar i dag med del 1 som kommer hantera publikintäkterna och vad det kan ge oss.

Tidigare år

2022 hade VSK 2.4 miljoner i intäkter för matcharrangemang. Vi gissar att det innefattar säsongskort, publikintäkter och kioskförsäljning. Vi gör ett antagande att denna siffra ökat kraftigt under 2023.

Säsongskortsförsäljning

Vi gör ett antagande att VSK kommer att hålla säsongskortpriserna på ungefär samma nivå som under 2023. Varför undrar ni? Jo dels är det en ekonomisk situation i landet som gör att många har det tuffare ekonomiskt. Det är förvisso ett inflationsläge som är högt, och vi har avancerat till allsvenskan. Men handen på hjärtat, priserna för 2023 var alldeles för höga och det tror vi VSK har insett. Det lönade sig knappt att köpa årskort, och det är ju en av anledningarna till att grönvitt inte alls sålde många. Därför gissar vi att priserna kommer ligga mer eller mindre still.

Pris för säsongskort

Nedan är ett förslag och gissning från vår sida.

Att kunna sälja ”Premium-biljetter” på sektion C gör mycket på intäktssidan. De som har råd att betala kommer både kunna och sannolikt VILJA betala mer.

Intäkter och sålda säsongskort

I vår hypotes räknar vi med runt 2000 sålda säsongskort. Det är en rimlig siffra utifrån hur andra lag säljer i allsvenskan, och sannolikt åt det lägre hållet för jämförbara lag. Men att köpa säsongskort sitter inte i generna hos Västeråspubliken, så vi tror det tar ett antal år innan vi når dit.

Räknar vi med 70% av alla som köper säsongskort gör det till fullpris, och 30% gör det till reducerat pris skulle ovanstående modell ge totalt nästan 3.5 miljoner i intäkter för säsongskort. Alltså mer än vad VSK totalt fick i matcharrangemangsintäkter under 2022.

Matchbiljetter

Först och främst så är vi övertygade om att VSK kommer använda en modell med varierad prissättning. Något annat vore faktiskt genuint dumt. Vi möter tre stora Stockholmslag och då kan vi med nästan full säkerhet säga att arenan blir utsåld. Här måste VSK se till att rendera mycket intäkter. Vi väljer att kalla dessa matcher för Kategori A. I dessa Kategori A matcher lägger vi också in Svenska mästarna Malmö FF, som vi ser som årets publikmatch undantaget Stockholmslagen.

Sedan följer Kategori B där lag med många supportrar hör hemma, och lag med klassiska namn, som bara av sin blotta närvaro kan rendera mycket folk, t ex IFK Göteborg, IFK Norrköping, Sirius och GAIS.

Sist följer Kategori C där resterande matcher följer in. Här tror vi på en prissättning som är väldigt lik den vi hade under 2023 i Superettan.

Förslag på biljettpriser

Kategori A:

Sittplats (vuxen / reducerad): 350:- / 250:-

Ståplats: 200:- / 150:-

Kategori B:

Sittplats: 250:- / 100:-

Ståplats: 175:- / 100:-

Kategori C:

Sittplats: 200:- / 100:-

Ståplats: 150:- / 0:- (om sponsorer kan betala)

Som synes blir det väldigt dyrt att se Kategori-A matcherna. Men jämför man i en allsvensk kontext är det inte speciellt högt, utan fullt rimligt. Säljs arenan slut så MÅSTE VSK göra allt dom kan för att rendera intäkter. Vi hoppas VSK själva förstår det, men även att Västerås-publiken förstår det.

Publiksiffror och intäkter per match

Om vi antar att Sittplats kommer ta in 3500 åskådare, ståplats ungefär 3000 åskådare och bortaläktaren 2000, så får vi helt enkelt en antagen modell som ser ut som nedan.

Det skulle rendera totalt 10.8 miljoner i biljettintäkter för hela säsongen(med samma modell som på säsongskorten, 70% betalande och 30% reducerat pris).  och ett publiksnitt på 5900åskådare och en totalpublik på närmare 90.000 åskådare.

Totala intäkter

Slår vårt siande in så blir den totala intäkten drygt 15 miljoner, för både säsongskort och biljettintäkter.

Det kommer såklart tillkomma mer intäkter i samband med arrangemangen. Räknar vi med ett snitt på 15:- per åskådare (köp i kiosk, 50/50 lotter etc) så blir det cirka 1.5 miljon till i intäkter.

Totalt kan vi alltså landa på närmare 17 miljoner i rena intäkter för våra matcharrangemang. Detta förutsätter att VSK inte ger bort gratisbiljetter, eller har andra typer av erbjudanden.

Hur trovärdig är siffran på 17 miljoner. Det låter ju med VSK mått-mätt helt galet.

2023 så hade alla klubbar i allsvenskan totalt 480 miljoner i matchintäkter. Med ungefär 2.5 miljoner besökare så ger det en intäkt på cirka 190:- per åskådare i snitt. Med 90000 åskådare så skulle vi också landa på runt 17 miljoner kronor. Vi tror att vi intäktsmässigt på publiksidan skulle ligga i ungefär i mitten, och kan också såldes anta att vår siffra är ganska rimlig.

Inga kostnader medräknade

I kalkylerna här är inga kostnader medräknade. Inga avgifter till kommunen, inga ordningsvakter, inga kostnader för material, hyra av läktare etc. Det kommer vi till i senare delar av vår ekonomi-analys.

Jämförelse

I ovan jämförelser har vi valt att främst jämföra oss med Sirius. Det finns det flera anledningar till. En stad som ligger nära Stockholm, har ungefär liknande historia av att INTE vara en fotbollsstad och har kommit upp de senaste åren. Däremot ligger Sirius klart före oss när det gäller t ex arena, men vi tror ändå lättaste jämförelsen är just här. Det finns andra kandidater som Kalmar FF, IFK Norrköping, men vi ser ändå de klubbarna som ett steg före Sirius och därmed lite för ”optimistiska” att jämföra oss med.

Facebook Comments Box