I Hammarby Bandy ska slogan ”Ingen bandy utan bärs” tas bokstavligen. Hur då undrar du säkert? Well, som de flesta känner till har det i många år varit möjligt för publiken (utom bortasupportrarna) att före, under och efter Bajens hemmamatcher äta och dricka i det sk Zinkentältet som står uppställt vid den västra kortsidan av bandyplanen. Alla förstår att givet bajentrollens patologiska öltörst, går stället med miljonvinster varje år. Faktum är att öltältet omsätter ca 1.7 miljoner varje år och levererar vinst på ca 1.5 miljoner, direkt in i klubbkassan. Det är ca 15% av klubbens omsättning och extra fina pengar eftersom du inte behöver göra något för att få dem. Ingen sponsor som ska klias på ryggen eller andra jobbiga motprestationer.
Nu tonar mörka moln upp sig på söders himmel. Stockholms stad eller närmare bestämt tillståndsenheten för alkoholservering har dragit in tillståndet för Bajen att sälja alkohol i öltältet. Det gjorde man redan i maj i år efter senaste årsredovisningen och något nytt tillstånd har inte utfärdats trots vädjanden från både klubb och törstiga supportrar.
Indignationen är stor hos ordföranden i styrelsen för Hammarby Bandy AB som är driftsbolaget för A-lags verksamheten. Jan Henriksson som ordföranden heter säger sig i en DN-artikel vara helt oförstående inför beslutet och lyfter fram att driftsbolaget gick med vinst förra säsongen. Det har han helt rätt i. Föregående verksamhetsår gick bolaget med en halv miljon i vinst, vilket var det första vinståret sedan 2010.
Vad var då motiveringen till tillståndsenhetens indragande av tillståndet? Jo, paradoxalt nog Bajens usla ekonomi. Det Jan glömmer nämna i DN-artikeln är att klubben fortfarande har ett negativt eget kapital på 1 miljon kronor. Man är helt enkelt skyldig någon pengar och den personen har vänligheten att inte kräva in slantarna just nu. Likviditeten är som vanligt usel i föreningen.
Enligt de lokala föreskrifterna för alkoholservering får det bolag som sköter försäljningen inte ha skulder. Det kan tyckas taskigt och övernitiskt av tillståndsenheten, men det är på förekommen anledning. Många är de restaurangbolag som tvingats till olagligheter med alkohol som en följd av att de man varit skyldig pengar velat att man ska göra på ett eller annat sätt med sin alkoholförsäljning (försäljning till underåriga tex).
Hela situationen ska nog tolkas som så att tillståndsenheten tröttnat på Bajens fagra löften om en ekonomi i balans, som nu mera liknar den mångtusenåriga judiska drömmen – ”Nästa år i Jerusalem” – som uttalas i samband med påskmåltiden av troende judar i förskingringen. Det eviga men avlägsna hoppet om att nästa år få fira påsken i Jerusalem.
Tillståndsenheten hade dessutom den goda smaken att göra en inspektion vid årets sista match mot Sandviken med 6500 åskådare på läktarna och i tältet. För att uttrycka sig milt blev de inte imponerade av vad de såg i form av fylla och kaos. Nu är det väl helt enkelt så att tillståndsmyndigheten äntligen börjat behandla Bajen Bandy som de behandlar alla andra tillståndsinnehavare med de krav som kommer med alkoholservering. Det har uppenbarligen gullats med Bajen från inspektörernas sida genom åren, för någon ekonomi i balans har klubben inte kunnat visa upp under Zinkentältets nioåriga historia, med något enstaka undantag. Och alla som besökt Zinken någon fredagsmatch kan intyga berusningsgraden.
Fast egentligen är hela den här Zinken-gate affären helt onödig och Bajen får skylla sig självt. Reglerna runt alkoholtillstånd är sedan gammalt och Bajen har alltid vetat vad som gäller. Nu har man en bolagskonstruktion som innebär att Zinkentältet AB som sköter om serveringen är ett helägt dotterbolag till Hammarby Bandy AB och ingår därmed i samma koncern. Eftersom det då är koncernens ekonomi som tillståndsmyndigheten värderar när de utfärdar tillstånd står och faller serveringstillståndet med hur det går i moderbolaget. Det är en rätt korkad bolagskonstruktion. Onekligen hade det varit smartare att driva Zinkentältet i ett eget helt fristående bolag, då hade det varit det bolagets ekonomi som granskats. Det här hade aldrig blivit ett problem eftersom södertrollens alkoholtörst garanterat stora vinster i det bolaget. Visst hade administrationen mellan bolagen i en sådan konstruktion blivit en smula krångligare att sköta men en lösning hade kunnat hittats lika fullt.
Vi behöver sålunda inte tycka synd om Bajen.
Vad händer nu då frågar sig den nyfikne. Det är inte helt lätt att veta men Hammarby Bandy har överklagat indragningen av tillståndet och fått avslag i förvaltningsrätten. Man har också fått avslag på att ta in ett externt bolag som bedriver försäljningen, så det är lite oklart vad som händer, Bajen har så klart inte gett upp det hela.
Men om nu tillståndsenheten står på sig återfinns Bajen Bandy igen vid ekonomistupets kant med sin kanske hittills största utmaning framför sig. Då måste man få in en och en halv miljon kronor i rena pengar som inte har några strings attached. Det kommer bli svettigt på riktigt och man får konstatera att motsatt slogan nog är den mest sanna – ”Utan bärs ingen bandy”. Den mest troliga lösningen är nog att man får vända sig till sina fans. De får helt enkelt avstå sina öl och swisha motsvarande som de skulle druckit för i tältet till Bajen. Då fixar det sig.
När man tänker efter är det kanske så tillståndsenheten tänkt hela tiden i sin eviga visdom runt sitt alkoholförebyggande uppdrag man har av det allmänna. Bättre att fansen swishar pengarna till spelarlönerna direkt än går omvägen via osunt ölhävande och allmänt stök… Man ska aldrig underskatta tjänstemännen i Stockholms stad och deras nit i att göra Södermalm nyktrare och en plats vanligt folk vågar sig till.
Vill du lyfta fram inspektörerna på tillståndsenheten i Stockholm för deras redighet i sitt ämbetes utövande kan du skicka en Dagens ros till dem.
Mejla din hyllning här insandare.stockholm@direktpress.se så hoppas vi den publiceras i Södermalmsnytt.
//Redaktionen
Om ni är intresserade att läsa mer om Hammarby Bandys ekonomi och deras resa som idrottsaktiebolag kan man läsa om det i vår analys Del II. Är ni intresserade att veta mer om hur idrottsaktiebolag fungerar i Sverige historiskt och idag, kan ni läsa vår mycket initierade analys i ämnet.
Idrottsaktiebolag – Är det rätt väg framåt för VSK och idrottssverige? Del I
Idrottsaktiebolag – Är det rätt väg framåt för VSK och idrottssverige? Del II
DU HAR VÄL INTE MISSAT
I fråga om stabilitet kan insatsen sammanfattas som säsongens främsta.
Seger över Vetlanda men vissa försvarsproblem består
Årets Annospelare: Marcus Linday